Đurić posle 5:0: Šta god budemo dobili za Kosovo, biće svakako više nego što imamo danas

„Hoću da vam kažem da šta god budemo dobili, biće to svakako više nego što imamo danas kada nemamo nikakvu vrstu kontrole (na Kosovu i Metohiji)“ – ovo je u dnevniku Javnog servisa Radio Televizije Srbije, rekao prvi čovek vlade Republike Srbije koji je zadužen upravo da se bavi pitanjem Kosova i Metohije – Marko Đurić, više puta ponavljajući ovu ocenu tokom sedmominutnog gostovanja. Dan posle nove i kratke runde razgovora u Briselu dvojice predsednika, sadašnju ocenu o nemoći Srbije izneo je gotovo identično onako kako je nedavno i sam predsednik rekao. Đurić danas u Vladi Srbije u podne drži konferenciju za medije.

„Hajde da pričamo o tome. Dakle, prištinska strana ima maksimalističke zahteve. Ono što oni žele da postignu je priznanje. Šta je to što želimo da postignemo mi? Da li je to za početak podela? Govori li se o tome?“ – pitala je novinarka RTS.

Predsednik Vučić neće da „prihvati priznanje“, odgovorio je Đurić, ali nije odgovorio na pitanje da li Srbija traži podelu Kosova. „Svaki put pita (Vučić) i ponavlja pitanje o tome šta za Srbiju možemo da dobijemo,“ otkriva detalje sastanka.

Srbi suočeni sa dilemom

„Mi smo u Srbiji danas suštinski suočeni sa dilemom – da li želimo da postignemo neku vrstu dogovora ili ne želimo. I treba da budemo u punoj meri svesni toga koje su posledice eventualnog nepostizanja neke vrste dogovora – ne bilo kakvog, nego dogovora koji bi zadovoljio interese Srbije, koji bi zadovoljio interese drugih koji učestvuju u tom procesu.“

Ukoliko ne postignemo dogovor, Srbiju i region vraćamo u sukob

„Ali ukoliko dogovor ne bismo postigli danas, budite sasvim sigurni da stvari ne bi mogle da ostanu onakve kakve jesu, da bismo u narednih nekoliko godina, tri, četiri, pet, nije bitno koliko, sasvim sigurno vratili i našu zemlju i region nekoj vrsti sukoba, da tu ne bi bilo mira i da ne bismo mogli da osiguramo da naša deca neće opet ginuti. Zato nam je ta vrsta dogovora važna.

Ekonomski oporavak posle nekoliko decenija propadanja

Uvek ima ozbiljnog i teškog uslovljavanja. Nemojte da mislite da možemo da nastavimo sa, kakvim-takvim, ali solidnim, postojanim oporavkom naše ekonomije kakav imamo zadnje tri godine, koji će doneti sutra bolji život i ekonomski rast veći, kao što smo ga imali dok smo propadali prethodnih nekoliko decenija, ukoliko ne bude bilo rešenja.“

 

Na ponovljeno pitanje šta Srbija može da dobije, ovaj visoki zvaničnik je ovako odgovorio:

„S obzirom na to da trenutno nemamo gotovo ništa, jer 18 godina nemamo gotovo nikakvu efektivnu kontrolu…pitate od najbanalnijih, a važnih stvari kao što je – ko je ubio Olivera Ivanovića? Naša policija ne može ni čaure da pogleda, a moramo da se bavimo obaveštajnim radom. Šta god da budemo dobili u tom procesu dijaloga, biće više od onoga što imamo danas.“

A kako je govorio Đurić pre ove izjave?

U javnosti je ostala najviše upamćena njegova sportska krilatica o pobedi Srbije nad kosovskim timom u Briselu od 5:0.

„Sportskim rečnikom, Srbija je pobedila sa 5:0. Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, svoju skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom i ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima. Imamo četiri meseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, glavni dogovor smo postigli i ja čestitam građanima Kosova i Metohije,“ rekao je još 2015.

„Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i mi nećemo albanskim separatistima dati ni metar srpske zemlje, jer celo Kosovo i Metohija bilo je i jeste teritorija Srbije.“

„Neka se Kadri Veselji ne veseli, jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane ‘Republike Kosovo’, ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin.

„Nećete u tome uspeti. Ovo je Srbija. Ovo je srpska država. Ovo je naš narod koji neće nijednu drugu državu, osim svoje srpske države da gleda kao na svoju majku.“ (Đurić u Leposaviću)

Trepču, dok je Srbije, niko neće moći da vam otme. Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama. U Vladi Srbije imaćete trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da Trepču sačuvate u ovim teškim vremenima, a u srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi čvrstog branioca. Nadživeće Trepča ‘političko pravni provizorijum’ u kojem je prinuđena da opstane poslednjih godina.“

„Srbija stoji uz Trepču, Srbija stoji uz radnike Trepče i Srbija stoji uz svoj narod na ovom području. Nećemo dozvoliti da ono što pripada građanima, ovom narodu, koji je to stvarao i napravio kičmu ekonomije na Severu KiM-a, prestane sa radom.“ (Đurić na Severu Kosova 2016)

„Danas na Severu Kosova i Metohije i na još dva mesta otvaramo NIS brendirane pumpe koje će prodavati naše domaće gorivo, u saradnji sa lokalnim partnerima NIS-a. Poslovanje je, nasuprot onome što prištinske institucije tvrde, legalno. Pošto se radi o legalnim organizacijama koje su registrovane u oba sistema, mene lično raduje to što će i ovde da se povećava promet, da se zaposli jedan broj naših ljudi koji će ovde raditi na pumpama koje nisu radile 16-17 godina i što ovo, na neki način, označava jednu od lasta oživljavanja privrednog života, a posebno smo, naravno, ponosni na to što brend NIS-a posle 17 godina možemo da vidimo ovako praktično u punom sjaju na Kosovu i Metohiji.“ (Đurić 2016 u Kosovskoj Mitrovici)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.