Đurić na konvenciji Srpske liste u Zvečanu: 22. oktobar biće još jedan srpski Vidovdan

Za nas će 22. oktobar biti još jedan srpski Vidovdan – dan kada se okupljamo, ujedinjujemo i pobeđujemo. Srbi "nisu narod bilo kog datuma kada možete da ih prevarite". Srbi su "narod Vidovdana" – poručio je danas sa Severa Kosova i Metohije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Govorio je na predizbornoj konvenciji Srpske liste za lokalne izbore "Republike Kosovo", u Domu kulture u Zvečanu. Prethodno je boravio u Leposaviću, gde je prisustvovao puštanju u rad rekonstruisanog dela regionalne vodovodne mreže. Prisutnima je preneo "najtoplije, bratske pozdrave i ljubav" predsednika Aleksandra Vučića. Govorili su i kandidat za gradonačelnika ove liste u Zvečanu, Vučina Janković, ministar u Vladi Kosova i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan pri sistemu Republike Srbije, Ivan Todosijević. Na tvrđavi Zvečan uspeli smo da sačuvamo srpsku trobojku koja i dan danas stoji "prkosno i ponosno", a 22. oktobar je "presudan za politički život" na KiM-u, tada moramo da budemo"složni i jedinstveni" – poručili su oni. 

Dvadeset i drugi oktobar, kaže Đurić, dan je kada ćemo "ponovo, treći i ako treba i trideseti i stoti put za redom, pokazati jedno":

"A to je da je naša država Srbija jedina veza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa političkim institucijama Srbije i da naša budućnost i budućnost i Zvečana i Mitrovice i Leposavića i Zubinog Potoka i svih deset opština sa srpskom većinom – ne vidimo u Prištini, nego u Beogradu."

Nisu nas pobedili "dok god ne poseku našu pupčanu vrpcu sa Beogradom" i to je "ono gde treba da gađaju" kaže:

"Zato su pronašli neke među nama, neke koje su kupili, zaveli, privukli sebi i ubedili da će im ono što budu dobili iz Prištine, podrška koju dobiju iz ambasada koje podržavaju nezavisnost Kosova omogućiti da pobede i to zamislite – sopstvenu državu Srbiju."

Danas iz Zvečana, istakao je, "sa glasova hiljada" Srba poručujemo im: 

Đurić: Srpska strana sutra spremna za integraciju pravosuđa

Srpska strana će već sutra biti spremna za osnivanje novog suda i novog tužilaštva sa srpskom većinom na Severu Kosova i Metohije, što je odlaganje od dva ili tri dana u odnosu na zacrtani datum, i time će Srbija biti spremna da u potpunosti ispuni obaveze vezane za sporazum o pravosuđu, izjavio je za Tanjug u Zvečanu Đurić.

"Ali ono što je za mene potpuno fascinantno, to je činjenica da i deo međunarodne zajednice i Priština lamentiraju nad odlaganjem od dva ili tri dana, a ne vide da su 1.643 dana u docnji za osnivanje Zajednice srpskih opština, pa im smeta tri dana odlaganja Sporazuma o pravosuđu," dodao je Đurić u izjavi ovoj agenciji.

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

"Nećete u tome uspeti. Ovo je Srbija. Ovo je srpska država. Ovo je naš narod koji neće nijednu drugu državu, osim svoje srpske države da gleda kao na svoju majku." 

Janković: Na listi Srpske pošteni i neukaljani ljudi. Dokažimo da smo dostojni imena naših predaka

Ovih dana potrebna nam je sloga i jedinstvo, ocenio je Vučina Janković.

To su, istakao je, upravo vrednosti za koje se Srpska lista zalaže.

Na listi Srpske su, dodaje – i lekari, inžinjeri, profesori i ekonomisti, ali, pre svega – "pošteni i neukaljani ljudi, dobri domaćini i domaćice rado viđene u svojim sredinama".

"Da li želite da vas vode oni koji ne sarađuju ni sa Beogradom, ni sa Prištinom, ni sa međunarodnom zajednicom, ili oni koji su rado viđeni u Beogradu i koji se ne plaše da svoje i vaše stavove iznesu i u Prištini i koji su cenjeni i u međunarodnim krugovima?" – upitao je Janković. 

"Oprostili jesmo, zaboravili nismo"

On se osvrnuo i na kosovske lokalne izbore održane 2013. 

"Na tim izborima oni tamo su nas pljuvali, prozivali vas i vašu decu samo zato što ste sledili državnu politiku Srbije. A sada vas ti isti pozivaju da glasate za njih," kazao je. 

"Da li oni misle da smo im mi zaboravili i oprostili? Možemo im sa ovog mesta poručiti – oprostili jesmo zaboravili nismo," istakao je.

Govorio je i o predstavnicima zvečanske lokalne samouprave pre njegovog mandata:

"Nismo zaboravili 12 godina njihove vladavine, 12 godina nenamenskog trošenja budžeta srpskog i kosovskog i od međunarodnih donacija. Ostavili su nam nezavršene zgrade u centru Zvečana, nezavršenu zgradu staračkog doma u Srbovcu koja 12 miliona evra vredi. Račune za ručkove, večere, za gorivo." 

U sećanju im je, tvrdi, ostalo i "12 godina nesigurnosti, straha, sukoba sa neistomišljenicima, bombe koje su bacali na kuće časnih i poštenih ljudi, porast broja nezaposlenih". 

Na svu sreću, ocenio je, "mi smo pre četiri godine bili hrabri, odlučni i mudri":

"Vi ste prepoznali kvalitete Srpske liste, jedine koju je Beograd tada podržao i koju će u budućnosti podržavati." 

Todosijević: "Da sve ostale pošaljemo u političku istoriju"

A Ivan Todosijević kaže da glasa za Srpsku listu "garantuje opstanak institucija Srbije i dalje prisustvo Srbije na prostoru KiM-a".

"Moramo sprečiti pokušaj koji dolazi iz krugova Milovića, Ivanovića i Jablanovića" kojima je, kako tvrdi, "lični interes iznad svega". 

"To braće i sestro možemo sprečiti," ocenio je on.

U nedelju glasajte za Srpsku listu i Vučinu Jankovića, kako bi "sve ove ostale poslali u političku istoriju", poručio je. 

Na konvenciji Srpske liste govorila je i kandidatkinja za odbornicu u opštini Zvečan, Jelena Nikić. 

Kosovski lokalni izbori održavaju se 22. oktobra. Na njima učestvuje preko 10 stranaka kosovsko-metohijskih Srba. Podršku Beograda dobila je samo Srpska lista.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.