Đurić u Leposaviću: Srbija stoji uz Trepču i svoj narod, fabrika akumulatora sledeće godine

RMHK "Trepča" može da računa na Srbiju, na Vladu Srbije, politički, pravno, ekonomski i na svaki drugi način, poručio je danas na Severu Kosova i Metohije direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je danas u pratnji direktora RMHK "Trepča", Jovana Dimkića, obišao pogon "Trepča-flotacija" u Leposaviću i podsetio na plan koji je aprila ove godine upravo na Severu Kosova takođe izneo i sam premijer Vučić o tome da će se ove godine, najverovatnije u Zvečanu, izgraditi fabrika baterija i akumulatora u kojoj bi se zaposlilo između 210 i 220 radnika, a što je Đurić danas ipak najavio za sledeću. Zakon o RMHK "Trepča" ne proizvodi nikakva pravna dejstva, jer je poništen odlukom Vlade Srbije, istakao je još jednom u istom danu kada je kosovski predsednik Hašim Tači potpisao Zakon o Trepči, i to samo četiri sata nakon što je Ustavni sud Kosova zvanično saopštio da je odbijen zahtev liste "Srpska" za ocenu ustavnosti pomenutog zakona. Ovo je bila Đurićeva prva poseta KiM-u nakon što mu je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova krajem prošlog, odnosno početkom ovog meseca, zabranilo dolazak. 

"Srbija stoji uz Trepču, Srbija stoji uz radnike Trepče i Srbija stoji uz svoj narod na ovom području. Nećemo dozvoliti da ono što pripada građanima, ovom narodu, koji je to stvarao i napravio kičmu ekonomije na Severu KiM-a, prestane sa radom," rekao je Đurić.

Kazao je i da radnici RMHK "Trepča" mogu da računaju na svaki vid podrške Vlade Srbije.

Politička podrška Trepči, objasnio je, podrazumeva sve ono što će biti urađeno kako bi se izborili da kombinat Trepča ostane u rukama srpskog naroda na KiM-u.

Kosovsko pravosuđe 'fascinira'

Komentarišući odluku Ustavnog suda Kosova koji je danas odbacio zahtev liste "Srpska" o oceni ustavnosti Zakona o Trepči, Đurić je kazao da kosovsko pravosuđe "fascinira", jer se prvo, dodao je, na portalima pojavi sudska odluka pa je tek onda objavljuje sud.

"Za nas takva odluka ne proizvodi nikakva pravna dejstva ona je, uostalom, kao i čitav taj nakaradni zakon, poništena odlukom Vlade Srbije i za nas je najvažnije što će se ovde proizvodnja nastaviti, što će se život nastaviti, što će Vlada Srbije i u 2017. godini, bez obzira na dešavanja, obezbediti egzistenciju Trepče i funkcionisanje ovog sistema kao i podršku ovim ljudima," rekao je Đurić.

"Kada je reč o ekonomskim merama, to znači da će Vlada Srbije za narednu godinu svojim budžetom predvideti mere podrške i da ćemo predvideti i realizaciju projekta koji je i premijer Aleksandar Vučić najavio prilikom posete Trepči – izgradnja nove fabrike baterija. Mi ćemo to bez obzira na teške okolnosti nastaviti da realizujemo kao projekat sa ciljem da otvorimo još radnih mesta za sve one koji ovde žive," rekao je Đurić.

Pravne mere se odnose, dodao je Đurić, na podršku akcionarima i svima drugima koji, naveo je dalje, štite svoje interese pred domaćim i međunarodnim institucijama.

Od '99 bez posla ostavljeno 50.000 Srba

Direktor Kancelarije za KiM je kazao i da oni koji, kako je ocenio, danas udaraju na Trepču i njenu stabilnost, "ugrožavaju ili pokušavaju da ugroze egzistenciju čitavog srpskog naroda na ovom delu KiM-u".

"Od 1999. godine je bez posla, samo zbog etničke pripadnosti, u javnom sektoru, odnosno društvenim i državnim preduzećima na KiM-u, ostavljeno preko 50.000 Srba, što je za te ljude značilo i primoravanje na egzodus," kazao je Đurić. 

Dimkić: Pokušavamo da loptu sa političkog vratimo na ekonomski teren

Direktor RMHK "Trepča" na Severu KiM-a, Jovan Dimkić, izjavio je da je primarni cilj očuvanje ekonomske stabilnosti.

"Beležimo planirane proizvodne rezultate, imamo stabilnu situaciju u kompaniji i samo spoljnji faktor, kao što je to donošenje Zakona o Trepči može da poremeti stabilnu atmosferu. Pokušavamo da loptu, sa političkog terena, vratimo na ekonomski i otvorimo razgovore sa nadležnima kako bi pronašli rešenja oko budućeg funkcionisanja Trepče," rekao je on.

Dimkić je ponovio da je Zakon o Trepči "štetan i neprimenjiv u praksi" jer bi, kako je ocenio, doveo do urušavanja proizvodnih aktivnosti u RMHK "Trepča" na Severu.

Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je danas Zakon o Trepči, samo četiri sata nakon što je Ustavni sud Kosova zvanično saopštio da je odbijen zahtev liste "Srpska" za ocenu ustavnosti pomenutog zakona, koji je Skupština Kosova usvojila početkom oktobra, a kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.