Razgovori u Briselu: Kratki, teški, složeni, svetlo na kraju tunela, zajednički imenitelj kompromisa…

Kratki, teški, složeni i vrlo komplikovani – ovako su dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, ocenili današnje razgovore u Briselu. Iako pesimistični u utiscima, optimistični u nadama. Tači tvrdi da vidi „svetlo na kraju tunela“, a Vučić ističe da pokušavaju da traže „zajednički imenitelj kompromisnog rešenja“. Osim utisaka, konkretnijih informacija nema. Ali se novi sastanak o „okviru pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“ očekuje za nekoliko nedelja, potvrđeno je iz Evropske unije.

„Čini mi se da je najbolja ocena ako kažem da su razgovori bili veoma složeni, vrlo komplikovani, svakako ne laki. Postoje dve stvari oko kojih smo se dogovorili – jedna je ta da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine,“ kazao je pred novinarima srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Ocenjuje i da prištinska strana traži „sve“ za Albance sa Kosova, dok se, kaže, Beograd trudi da pronađe kompromisno rešenje:

A iz EU su razgovore ovako opisali:

„Visoka predstavnica i dvojica predsednika razmotrili su napredak postignut u razgovorima o okviru pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane. Složili su se da se ponovo sastanu za nekoliko nedelja kako bi nastavili svoj rad.“

„Albanci i Tači bi želeli sve da dobiju i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena, ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu, ali u kojem interesi ni druge strane ne bi bili sasvim zanemareni.“

Iako razgovori nisu bili laki, a ni „pozicija za bilo koga od nas“, kako kaže Vučić, ipak, smatra da je veoma važno:

Kosovski mediji preneli su i pitanje jednog od novinara upućeno srpskom predsedniku – ‘da li ćete priznati nezavisnost Kosova’ .

„Uvek stojim pred ovim pitanjem – šta je kompromisno rešenje. Kosovo očekuje da priznamo njegovu nezavisnost, a kao kompromis se ne nudi ništa, očekuje se samo priznavanje nezavisnosti Kosova. Međutim, u slučaju kompromisa, obe strane treba da izgube nešto, a ne da jedna dobije sve. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, možemo reći da smo postigli pravo kompromisno rešenje,“ odgovorio je Vučić, navodeći da rešenje nije blizu, prenosi Koha.

„Da razgovaramo, čuvamo mir i još je važnije da rešavamo probleme za budućnost, zbog budućnosti i da u budućnosti ne bismo imali bilo kakvih sukoba kakve smo imali ranije.“

„Sastanak je bio veoma kratak i veoma težak. Teškoće imamo od pre šest godina jer, iako Srbija smatra da je Kosovo deo Srbije, to je samo njihov san, jer je Kosovo nezavisna država. I radićemo da pronađemo rešenje – narednih dana, nedelja i meseci. Vidim više teškoća u ovom procesu, ali i dalje vidim svetlo na kraju tunela“ – kazao je kosovski predsednik Hašim Tači, u osvom obraćanju novinarima na engleskom jeziku.

Nije odgovorio na pitanje šta je to svetlo.

Poslednji sastanak na visokom političkom nivou održan je 24. juna.

Pročitajte još:


Deo srpske opozicije u ruskoj Dumi protiv pravno obavezujućeg sporazuma: Katastrofalne posledice po Balkan i Evropu

Opozicija se ujedinjuje po pitanju sporazuma za Kosovo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.