90. godišnjica Trepče: Čestitali Vučić, Đoković i Đurić (VIDEO)

Trepču, dok je Srbije, niko neće moći da vam otme. Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama. U Vladi Srbije imaćete trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da Trepču sačuvate u ovim teškim vremenima, a u srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi čvrstog branioca. Nadživeće Trepča "političko pravni provizorijum" u kojem je prinuđena da opstane poslednjih godina – ovako su srpski predsednik, Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, čestitali 90. godišnjicu rada Trepče, koja je danas obeležena svečanom akademijom u Zvečanu. Godišnjicu je radnicima i rukovodiocima čestitao i srpski svetski poznati teniser i počasni građanin Zvečana, Novak Đoković, koji se obratio putem video bima. Akademiji je prisustvovao i njegov otac, Srđan Đoković, kojem je dodeljena plaketa, kao i Predsedniku Srbije, srpskom patrijarhu Irineju, te Marku Đuriću.

Vučić: Trepča je bila ideja budućnosti i progresa i to će biti i vašim sinovima

Đoković: Da proslavite u miru, spokoju i veselju

A Novak Đoković kaže da je o Trepči slušao od svog dede, koji je radio u Trepči, te oca, tetke i strica koji su, kako je rekao, proveli celu svoju mladost u Zvečanu, dodajući i da mu je velika čast što je počasni građanin te opštine. Šta je još poručio, pogledajte u video zapisu njegovog obraćanja:

"Trepča je, kada je stvorena, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan danas. Zato je Trepča mnogo više od rudarskog kompleksa. Ona je ideja bolje budućnosti i progresa i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima," poručio je srpski predsednik, čiju je poruku pročitao njegov izaslanik i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

"Kada su neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je Trepča ostala i neka vrsta nematerijalne baštine srpskog naroda, vrednost, koja nije opipljiva i ne može se ukrasti, jer je u sebi nosi svako od vas koji ste u njenim oknima i pogonima gradili budućnost srpskih porodica i naroda na KiM-u," naveo je Vučić takođe.

Trepča je nadživela sva iskušenja i izazove, doživeće da rudarsku tradiciju u njoj nastave i nove generacije srpskih rudara, zaključio je.

Đurić: Trepča identitetsko pitanje 

"Vrednost Trepče ne da se iskazati samo brojevima, jer je Trepča za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje," naveo je sa druge strane, sam Đurić.

„Oni koji su iz ničega napravili Trepču, napravili su je da traje, a gradili su je srpski domaćini, onako kako se gradi sopstvena kuća. I kad je došlo vreme da je branimo, branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću, bez odstupanja,“ dodao je.

„Za deset godina, Trepča će ući u drugi vek svog postojanja. Sve srpske tapije na KiM-u, mere se vekovima, neka tako bude i sa Trepčom – da stotu godišnjicu dočekamo dišući slobodno,“ zaključio je.

Dimkić: Solventni smo, plate se isplaćuju redovno, u planu novi projekti, 560 radnika uzelo otpremnine 

A generalni direktor Trepča-Sever, Jovan Dimkić, govorio je o istorijatu ovog nekadašnjeg rudarskog giganta. Podsećajući, između ostalog – i na UNMIK-ovo preuzimanje Trepče, te usvajanje zakona o ovom kombinatu u kosovskoj vladi. 

Kaže i da su pred Trepčom izazovi:

"Samo neraskidivom vezom sa svojom državom, predsednikom republike i vlade, resornim ministarstvima i vladinom Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, ali i našim političkim predstavnicima u kosovskim institucijama, možemo da prevaziđemo izazove koji nas očekuju u bliskoj, najbližoj budućnosti, već narednih dana i nedelja. Mi u to verujemo, u sebe, ali i državni vrh Srbije koji je najjači oslonac u borbi za održanje našeg statusa."

Ipak, ističe – Trepča Sever funkcioniše profitabilno, "potpuno je solventna", plate svojim radnicima kojih je, kako je rekao, oko 3.000, od kojih „objektivno radi 1.250“ – redovno isplaćuje, dok je plata u rudarstvu najveća u regionu. 

Podsetimo je i na to šta je u prethodnim godinama od projekata sprovedeno u Trepči, navodeći da su predviđeni i novi investicioni projekti.

Na planu razvoja, navodi Dimkić, najveći problemi su pravno okruženje i višak radne snage koji će biti rešavan "isključivo uz adekvatan socijalni program".

Ni ranije, ni sada nismo predviđali rešenja koja podrazumevaju masovna otpuštanja radnika, već samo ona koja "mogu u prihvatljivoj meri da zadovolje interes radnika", dodaje.

Najznačajnija podrška, ističe, očekuje se od vlade Srbije, što je i urađeno, kaže, programom otpremnina, koje je na "apsolutno dobrovoljnoj bazi koristilo 560 radnika", a koji je završen prošlog meseca.

"Prošlo je tek 90 godina, mnogo radnika, stručnjaka tehnologija. Ostali smo mi i naša Trepča – izvor i stub života i opstanka. Idemo. Živeli!" kaže Dimkić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.