Đakovica: I za ovaj Božić protest protiv posete raseljenih Srba crkvi

 

Djakovica
Fpto: Insajderi

Kao i prethodnih godina, građani Đakovice i danas protestuju protiv posete raseljenih Srba iz tog grada za Badnje veče. Kažu da nemaju ništa protiv vere raseljenih, već protiv dela koja su izvršili, pošto među njima, kako navode, ima i osumnjičenih za ratne zločine. 

„Problem koji mi imamo je da među njima ima osoba čija su nam dela tokom rata poznata. Oni imaju ime i prezime. Međutim, mi smo svedoci da oni nisu bili pod istragom, nije im se sudilo, niti su kažnjeni za ono što su uradili. U vremenu kada je institucionalna ćutnja bacila so na naše rane, njihova poseta gradu koji su iza sebe ostavili u krvi i spaljenim predstavlja provokaciju,“ kaže se u saopštenju kojim je najavljen protest.

Protest pod motom „Đakovica ne zaboravlja“ i „Đakovica traži pravdu“, zakazan je prethodno da počne danas u 8 časova u ulici Carica Teuta.

Građani Đakovice albanske nacionalnosti, protestovali su i protiv posete raseljenih srpskih vernika iz ovog grada i u avgustu prošle godine kada su Srbi nameravali da na veliki hrišćanski praznik Uspenja Bogorodice posete svoju lokalnu crkvu u kojoj se ovaj praznik nekada tradicionalno proslavljao. Raseljeni Srbi su dan ranije saopštili da od posete odustaju, ali je protest u Đakovici trajao više sati, čak i onda kada se saznalo da Srbi neće doći. 

Upitan da prokomentariše proteste u Đakovici protiv dolaska raseljenih Srba, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, odgovorio je tada da će se sastati sa predstavnicima porodica nestalih Srba i Albanaca kako bi razgovarali o „novom vidu komunikacije“. 

Izgleda da „novi vid komunikacije“, ipak nije ostvaren, s obzirom na to da Đakovičani i danas protestuju protiv dolaska raseljenih Srba.

Početkom decembra, grupa organizacija civilnog društva sa Kosova koja prikuplja dokaze o ratnim zločinima izvršenim u periodu između 1998/99, predala je Odeljenju za ratne zločine kosovskog Specijalnog tužilaštva, po osmi put, prijave protiv, kako tvrde – „srpskih kriminalaca“. Zajedno sa dokumentacijom, predali su i zahtev kosovskoj vladi kojim traže zabranu ulaska u pravoslavnu crkvu 6. januara  2019. preneo je tada portal Arbesh.info.

„Predate su krivične prijave sa tajnim dosijeima Srba koji su učestvovali u ratu na Kosovu u periodu 1998-1999. Zajedno sa njima predato je preko 700 imena srpskih kriminalaca koji su učestvovali u ratu na teritoriji Opštine Đakovica,“ izjavila je Škendija Hoda (Shkëndija Hoda), jedna od predsednica ovih udruženja.

Arbesh.info je o aktivnostima ovog udruženja pisao i krajem oktobra ove godine kada su Sadete Nikolići (Sadete Nikoliqi), Mevljide Mezini Sarači i Škendija Hoda saopštile da su identifikovale 500 osoba koje su navodno izvršile ratne zločine u Đakovici.

Prethodno, početkom jula prošle godine iste organizacije su Specijalnom tužilaštvu predale 59 krivičnih prijava na kojima se tada nalazilo preko 200 optuženih Srba. Večernje novosti su tada pisale da se na listi nalaze imena uglednih Srba čije su porodice živele u nekadašnjoj Srpskoj ulici u centru Đakovice. Udruženje raseljenih Srba letos je navelo da se radi o pokušaju da se spreči povratak.

Takođe, INTERPOL je 2015. godine raspisao poternice za 16 Srba sa KiM-a i jednog crnogorskog državljanina za navodne ratne zločine nad civilnim stanovništvom. Na ovim poternicama najviše je bilo lica iz Đakovice, a među njima i nekadašnjih načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović, koji je takođe bio i poslanik SNS-a.

U Đakovici su danas ostale samo tri monahinje u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice. Prošle nedelje preminula je Nadežda Isailović, koja je bila jedna od četiri preostale Srpkinje u ovom gradu.

„Ti koji organizuju protest su isti oni koji su u javnost izašli sa lažnim otpužnicama na kojima se nalaze imena više od 400 Srba i Albanaca, a koje su prosledili Specijalnom tužilaštvu Kosova,“ za Politiku rekao je predsednik Udruženja raseljenih Đakovičana Đokica Stanojević, a preneo beogradski Blic.

„Prednjači Mimoza Šalja koja je na spiskove stavila one Srbe koji nipošto ne žele da prodaju svoje kuće, stanove i koji su pred Opštinskim sudom u Đakovici pokrenuli postupak kako bi im se imovina vratila. Ima već 150 tužbi, ali albansko pravosuđe nije maklo s mrtve tačke,“ objasnio je Stanojević.

Ponovio je da je Đakovica zabranjeni grad za Srbe, dok ni tri poslednje Srpkinje koje žive u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice zbog bezbednosti takođe ne izlaze iz manastirske porte.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile navodne ratne zločine u ovom rejonu.

 

 

O ranijim protestima protiv raseljenih Srba u Đakovici, čitajte u:

Raseljeni Đakovičani otkazali dolazak, Nataša Kandić uputila otvoreno pismo Tačiju

Haradinaj: Treba poštovati žrtve ali i prava vernika da se mole

Kosovska štampa: Kumnova se onesvestila tokom govora, Mnogo prljavštine iz Srbije ali prljaviji ovi crni lideri

Raseljeni Đakovčani odustali od dolaska na Badnji dan

Koha: Đakovčani traže podizanje optužnice za ratne zločine protiv Đokice Stanojevića

Đakovica najavila proteste protiv srpskih vernika

Đakovica: Srbi uspeli da uđu u portu crkve; demonstranti kamenicama na policiju (VIDEO)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.