Povratnici žele da ostanu u svojim domovima

Povratnici Božić
Foto: RTK2

Povratnici u opštini Istok privode kraju pripreme pred najradosniji praznik, rođenje Isusa Hrista – Božić. Imaju samo jednu želju, da ostanu u svojim kućama. Njih je obišla ekipa RTK2.

Priču započinjemo u selu Žač. U dvorištu Komatovića veselo je od ranog jutra, komšije i prijatelji došli su da pomognu oko pripreme prasadi, a uz koju čašicu rakije posao ide mnogo lakše.

„Sad za sad smo i složni i veseli. Slavili smo i Božić i Novu godinu, sve smo slavili kad smo došli. Nadamo se da ćemo slaviti i dalje, sad sve zavisi od drugih ljudi,” rekao je Srđan Komatović.

Petko Miletić iz susednog sela Opraške došao je da pomogne svojim komšijama, podsetivši na staru narodnu izreku “jedna lasta ne čini proleće“, iako su njegova porodica i on za najradosniji dan sami u selu.

„Jedina porodica smo u selu, nema druge dece, moja deca su polaznici. S obzirom na to da nema naroda, da smo malobrojni u ovom kraju, često Božić dočekamo sami, tek drugog – trećeg dana Božića navrati neko ili odemo negde,“ kaže Petko Miletić.

Nakon zgarišta, meštanima Žača izgrađene su nove kuće. Ljudi su se vratili s namerom da ostanu i opstanu.

„Ima sedamnestoro dece u selu, sedam – osam kuća koje žive ovde. To je bio i povod da se ostane. Zbog toga sam se i vratio, da ne bude više nikad progona i ničega sličnog,“ poručio je Slaviša Komatović iz Žača.

U susednom selu, Suvi Lukavac, u kome živi oko tridesetak Srba, glavne pripreme obavljaju se na Badnji dan.

„Imamo dosta dece, uglavnom svako dete koje dođe kod nas je polaznik, nebitno da li je veće, manje, polaznik je, bitno je da su deca,” rekla je Slađana Dubić.

Devetnaestogodišnji Žarko Dubić za Božić obilazi svako domaćinstvo u ovom selu.

„Ujutru idem oko šest ovde po selu. Ima oko 10 kuća, tako da to obiđem,” rekao je Žarko Dubić.

Nakon Žača i Suvog Lukavca, posetili smo i porodicu Džolić u selu Tučep. Raspoloženi za priču bili su najmlađi članovi koji pred praznike pomažu roditeljima oko kućnih poslova. Od svih praznika Božiću se najviše raduju.

„Idemo po komšiluku, bacamo petarde i polazimo,“ kaže Danijel Džolić.

„Mesimo kolače, tortu, radujem se ovom prazniku,” kaže Dušica Džolić.

„Spremamo kolače, koljemo svinje, kokoške. Biće pečenja,“ rekao je Stevan Džolić.

Meštani Žača, Suvog Lukavca i Tučepa, u ovoj godini poželeli su da ostanu složni i da pomažu jedni drugima kao i do sada. Ostavili smo ih da polako završavaju pripreme pred Badnji dan.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.