Haradinaj: Treba poštovati žrtve ali i prava vernika da se mole

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Potrebna je nova komunikacija koja podrazumeva poštovanje žrtava, ali i prava vernika, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj nakon protesta Albanaca u Đakovici protiv najavljenog dolaska raseljenih srpskih vernika kako bi na veliki hrišćanski praznik Uspenje Bogorodice posetili svoju crkvu. Kako RTK2 prenosi, predsednik kosovske vlade je na konferenciji za medije ponovio i svoj stav da se „kategorički protivi razgovorima o korekciji granica i razmeni teritorija“, jer bi to destabilizovalo region, a kako veruje, to ide u prilog „jedino Putinu“.

Na pitanje da prokomentariše proteste u Đakovici protiv dolaska raseljenih Srba, Haradinaj je odgovorio da će se sastati sa predstavnicima porodica nestalih Srba i Albanaca kako bi razgovarali o „novom vidu komunikacije“.

Građani Đakovice, kosovski Albanci, protestovali su protiv posete raseljenih srpskih vernika iz ovog grada koji su i ove godine nameravali da na veliki hrišćanski praznik Uspenja Bogorodice posete svoju lokalnu crkvu u kojoj se ovaj praznik nekada tradicionalno proslavljao. Raseljeni Srbi su dan ranije saopštili da od posete odustaju, ali protest u Đakovici koji je počeo jutros u 8 časova trajao je više sati, čak i kada se, saznalo da Srbi neće doći.

Tokom protesta uhapšeno je, prema izvorima lokalnih medija, više demonstranata. Koha je javila da je uhapšeno pet, dok Epoka e re javlja da taj broj iznosi deset.

Ni otvoreno pismo Nataše Kandić Tačiju nije pomoglo.

O tome više čitajte u:

Sa protesta: „Mnogo prljavštine iz Srbije ali prljaviji ovi crni lideri“

Raseljeni Đakovičani otkazali dolazak, Nataša Kandić uputila otvoreno pismo Tačiju

„Moramo da uspostavimo neku novu komunikaciju. Neka se poštuju žrtve, ali i prava vernika da se mole. Do sada to nismo stigli, ali moramo da nastavimo sa tom komunikacijom, pažljivom komunikacijom, da se ne služimo jednim ili drugim postupcima, već da uspostavimo što bolju komunikaciju,” rekao je Haradinaj.

Što se tiče pitanja „granice“, Haradinaj je rekao:

“Naš cilj je pravno-obavezujući sporazum kojim bi Srbija priznala Kosovo. Granice i teritorija nisu teme za diskusiju. Niko na Kosovu nema ovlašćenja da o tome razgovara. Granice i teritorije nas mogu vratiti unazad, to podstiče destabilizaciju i to ide u prilog samo predsedniku Putinu, niko drugi nema interes u tome.”

Haradinaj smatra da je srpska retorika o „uzimanju Severa“ doprinela da se na Kosovu govori o korekciji granica ili razmeni teritorija.

„Takva retorika je pogrešna i predstavlja pretnju Kosovu da izgubi 20 godina ulaganja u bezbednost i stabilnost,“ takođe je rekao Ramuš Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.