Đakovica najavila proteste protiv srpskih vernika

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Inicijativa suprotstavljanja godišnjoj poseti srpskih pravoslavnih vernika povodom pravoslavnog Božića u Đakovici ponovo je preduzeta.

Jedna od inicijatora ove aktivnosti, Mimoza Šalja, rekla je da se sumnja da bi u ovoj grupi srpskih pravoslavnih vernika mogao biti i bivši ministar za povratak i zajednice Vlade Kosova, Aleksandar Jablanović.

Jablanović je izazvao niz masovnih protesta na Kosovu posle izjave o majkama nestalih lica i građanima Đakovice koji su došli prošle godine da se suprotstave poseti vernika.

On je demonstrante i đakovačke majke nazvao "divljacima".

"Mi ćemo protestovati iz istih razloga. Svaki put kada dođu da nas posete, ne znamo da li će da dođe vernik, ili kriminalac koji je učestvovao u ratnim zločinima u gradu. Sumnja se da će sutra biti tu i Jablanović. On je demonstrante i majke nestalih lica prošle godine nazvao divljacima. Dakle, sutra od 08:00 do 09:00, i na kraju ćemo otići do crkve kako bi se suprotstavili poseti," rekla je Šalja za KP.

Šalja je rekla i da će ova aktivnost biti simbolična, kako bi im pokazali da nisu dobrodošli u grad.

"Ideja je da to bude simbolično, što znači mirno, a ne da se konfrontiramo, ili da organizujemo masovni protest. Jednostavno da pokažemo, kao i svaki put, da nisu dobrodošli u ovaj grad," rekla je Šalja.

Ona je napomenula da su aktivnosti građana Đakovice koji se suprotstavljaju (poseti) podržali i pokret "Samoopredeljenje", navijači "Crveno i crno" i članovi civilnog društva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.