Raseljeni Đakovičani otkazali dolazak, Nataša Kandić uputila otvoreno pismo Tačiju

Hram u Đakovici
Hram u Đakovici, Foto: RTK2

Raseljeni Đakovičani trebalo je da na praznik Uspenja presvete Bogorodice posete đakovičku crkvu posvećenu ovom prazniku. Poseta je otkazana iz bezbednosnih razloga, potvrdio je za RTK2 predsednik Udruženja raseljenih Đakovičana, Đokica Stanojević. Raseljeni su i ranije u više navrata odustajali od svoje posete, a njihovi albanski sugrađani su zbog njihove posete organizovali i proteste.

Fotografije Srba u Đakovici
Fotografija koju je uz saopštenje dostavilo udruženje Đakovičana

Dolazak oko 2.000 raseljenih Đakovičana u rodni grad sprečila je atmosfera mržnje koja je preovladavala prethodnih dana – naveo je Stojanović za RTK2.

Udruženje koje Stojanović predvodi prethodno je saopštilo da su u Đakovici izlepljene fotografije Srba, dostavljajući i jednu fotografiju na kojoj se nalazio sam Stanojević, sa tekstom „Zatvor za Srbe zločince“.

Iz ovog udruženja su naveli da se Srbima „pored ograničene slobode, bezbednosti i prava na imovinu u poslednje vreme smišljeno oduzima i verska sloboda“ i da se „širi mržnja i pretnje izlepljenim fotografijama Srba po gradu“.

Nataša Kandić u otvorenom pismu Tačiju: Omogućite Srbima iz Đakovice da posete kuće i crkvu i da ne budu izloženi poniženju kao prošle godine

Predsednica Fonda za humanitrano pravo, Nataša Kandić, uputila je potom otvoreno pismo kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, pozvavši predsednika Kosova Hašima Tačija da omogući Srbima iz Đakovice da ove godine posete crkvu.

„Ovom prilikom molim Vas da se lično angažujete kako bi Srbi iz Đakovice 28. avgusta 2018. godine, mogli da posete crkvu i svoje kuće i da ne budu izloženi poniženju kao prethodne godine,“ navela je ona u pismu koje je objavio list Danas.

Stojanović: Odustajemo jer ne želimo u kolo mržnje i napetosti, ponižene sve institucije i NVO

Odgovor iz zvanične Prištine nije stigao, a Stojanović je za RTK2 naveo:

„Odustajemo (od posete), jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo eksces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici u miru, dostojanstveno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić.“

Predsednik Udruženja Đakovičana je sestrama đakovičke crkve uputio čestitke povodom slave uz poruku „Da se uskoro vidimo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.