Kosovska štampa: Kumnova se onesvestila tokom govora, Mnogo prljavštine iz Srbije ali prljaviji ovi crni lideri

Nesrete Kumnova
Nesrete Kumnova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

12 i 30: 

Protest građana u Đakovici protiv posete srpskih hodočasnika pravoslavnoj crkvi završio se

Tokom ovog protesta uhapšeno je petoro ljudi, a dva demonstranta zatražila su medicinsku pomoć. Građani Đakovice nastavili su sa protestom čak i nakon što se saznalo da su srpski hodočasnici otkazali svoju posetu Đakovici. Protest je počeo jutros u 8 časova.

Govoreći na protestu protiv dolaska srpskih hodočasnika u Đakovicu, Nesrete Kumnova, član vladine komisije za nestala lica se onesvestila. „Bez pravde, nema mira“ uzvikuju demonstranti u Đakovici protiv dolaska srpskih hodočasnika. Veliki broj građana Republike Kosovo pojavio se danas na protestu, dok policija stoji pored njih sa specijalnim jedinicama. Neki građani čak su pokušali da blokiraju put za srpske hodočasnike autom.

KoSSev: Više video priloga o tome šta se događa trenutno u Đakovici i šta demonstranti uzvikuju, kao i govor Kumnove, pratite na linku portala Koha

„Mnogo prljavštine je iz Srbije, ali su prljaviji ovi crni lideri,“ povikao je ljutito jedan od demonstranata sa protesta koji se sada dešava u Đakovici a protiv je dolaska srpskih hodočasnika.

U znak protesta, Nesrete Kumnova, rekla je da „ne postoji življi dokaz o srpskim zločinima na Kosovu od majki koje pate za svojom decom.“

Kumnova je rekla da ne može da shvati zašto niko nije uhapšen, iako Đakovičani, sve kriminalce, prema njenim rečima, prepoznaju.

U Đakovici se pokrenuo protest protiv najavljenog dolaska srpskih hodočasnika u ovom gradu.

Na protestima su pozvali građane Đakovice „da se suprotstave dolasku srpskih kriminalaca“.

Građani protestuju sa parolama „Nema tišine bez pravde“ i „Krv albanske dece koju je ubila Srbija – nije oproštena“.

Čak je i udruženje „Poziv majki“ u Đakovici, bilo protiv dolaska srpskih hodočasnika u Đakovicu. Ovo udruženje je putem otvorenog pisma upućenog predsedniku Tačiju, zatražilo da se poseta zaustavi.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, pozvala je predsednika Kosova, Hašima Tačija, da ove godine omogući Srbima iz Đakovice da posete crkvu.

„Ovom prilikom vas molim da se lično angažujete kako bi Srbi iz Đakovice 28. avgusta 2018., mogli da posete svoju crkvu i kuće i da ne budu izloženi poniženju kao i prošle godine,“ rekla je Kandić u pismu za beogradski list „Danas“.

Predsednik zemlje je rekao „danas je nezamislivo i neprihvatljivo da bilo ko krši prava ili da se ne dozvoli poseta srpskim građanima u verskim objektima, bilo u Đakovici ili bilo gde drugde širom Kosova.“

Povezan članak:

Raseljeni Đakovičani otkazali dolazak, Nataša Kandić uputila otvoreno pismo TačijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.