Đakovica: Srbi uspeli da uđu u portu crkve; demonstranti kamenicama na policiju (VIDEO)

11:59 – Srbi uspeli da uđu u portu crkve

Raseljeni Srbi iz Đakovice uspeli su, pod pratnjom Kosovske policije, da uđu u portu đakovičke crkve, prenosi Gazeta Express.

"Ova posetu nije pozdravio veliki broj građana Đakovice, koji su se okupili kako bi protestovali protiv posete vernika. Kada je autobus ušao u dvorište crkve, demonstranti koji su udaljeni, gađali su kamenicama i predmetima policiju," navodi Express.

10:33 – U Đakovici protest protiv posete Srba: Uhapšen jedan demonstrant

Jedan od albanskih demonstranata koji protestuju ispred crkve Đakovici uhapšen je nakon sukoba sa Kosovskom policijom, prenosi Koha. 

Kako javlja ovaj portal, policija je uspela demonstrante da udalji od ulaza u crkvu. 

Ova grupa Đakovčana protestuje protiv, kako su ranije najavili, dolaska srpskih vernika u đakovičku crkvu.

Jedna od inicijatora protesta u Đakovici, Mimoza Šalja, prethodno je najavila da će protest biti "simboličan", kako bi srpskim vernicima pokazali da nisu dobrodošli. Ona je takođe kazala da oni ne znaju "da li će da dođe vernik, ili kriminalac koji je učestvovao u ratnim zločinima u gradu," te da bi u grupi sa vernicima mogao da bude i nekadašnji srpski ministar u kosovskoj vladi, Aleksandar Jablanović, koji je, prošle godine na Badnji dan, takođe, bio u Đakovici, kada je, kako je Šalja objasnila, "uvredio đakovačke majke i građane," nazvavši ih divljacima. 

Podsetimo, Srbi su prošle godine u Đakovici sprečeni da uđu u gradsku crkvu na Badnji dan, a tada je, takođe, kamenovan autobus u kojim su se Srbi nalazili.

Pogledajte snimak sa lica mesta Gazete Express:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.