Raseljeni Đakovčani odustali od dolaska na Badnji dan

Raseljeni Đakovčani odustali su od dolaska u ovo mesto na Badnji dan zbog, kako navode, najavljenog protesta. Odustali su od dolaska kako bi izbegli "neprijatnu situaciju za veliki praznik – praznik mira". Nisu, međutim, navode, uplašeni. Nastavljaju, ističu, borbu za "povraćaj dostojanstva, ljudskih i verskih prava, a N.N. lica tužiće sudu". "Pod hitno" traže prijem kod međunarodnih predstavnika i institucija u Prištini.

"Tužni smo i sa nevericom gledamo kako je nekome dozvoljeno da stvori klimu linča, histerije, laži, uoči našeg dolaska na Badnje jutro, sa badnjakom u naš manastir, u naš grad. Za naš pravoslavni praznik, mira i rođenja Hristovog. N.N. lica su pokrenula hajku, histeriju, laži i ugrožavanja slobode," navodi Udruženje Đakovčana "Uspenje presvete Bogorodice", u saopštenju za medije.

"Primer da hrišćani na Kosovu i Metohiji ne mogu svuda slobodno ni Božić da proslave"

Juče se na svom Fejsbuk profilu oglasio i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić:

"Upravo sam saznao da su naši raseljeni Srbi iz Đakovice koji su želeli da proslave Božić na Kosovu i Metohiji odustali od puta zbog pretnji iznetih u nekim kosovskim medijima i na Fejsbuku. Već godinama Srbi prognani iz ovog grada suočavaju se sa negiranjem osnovnih verskih i ljudskih prava. Ovaj primer pokazuje da hrišćani na Kosovu i Metohiji ne mogu svuda slobodno ni Božić da proslave. Videćemo da li će međunarodni predstavnici u međuvremenu uspeti da pruže garancije za bezbednost."

U samoj Evropi, jednom narodu – srpskom, na prostoru Kosova i Metohije oduzeta su, smatraju, "sva ljudska i verska prava na kojima se zasniva i funkcioniše demokratska Evropa i Sjedinjene Američke Države".

"Da li vide ovu nepravdu i poniženje? Neko želi da gradi budućnost, bude srećan na nesreći srpskog naroda. Tužna, žalosna i bezperspektivna je ta budućnost. Kratka je sreća u nesreći drugoga. Ovoga puta nas Srba sa prostora Đakovice i Kosmeta," ističu, takođe.

Za kraj zaključuju:

"U ime 86.000 pristalica šaljemo vernicima pozdrav Mir Božiji, Histos se rodi! Uskoro u Đakovici i na Kosmetu!"

Raseljeni Đakovčani prethodno su, takođe, od dolaska odustali i za Zadušnice, u februaru prošle godine, a poslednji put organizovano su posetili ovo mesto na Badnji dan prošle godine, a njihov dolazak nije prošao bez incidenata. Albanski demonstranti koji su tada protestovali kako bi sprečili njihov dolazak kamenovali su autobus u kojem su se Srbi nalazili.

U Đakovici je nekada živelo oko 12.500 Srba, a hram Uspenja Presvete Bogorodice bio je potpuno uništen 2008. godine tokom Martovskog pogroma, te kasnije i obnovljen. U Đakovici danas, u kući koja se nalazi u dvorištu ovog hrama – žive četiri starice, monahinje Teoktista i Joanikija, kao i Vasiljka Perić i Nadežda Isailović.

Tokom rata na Kosovu i Metohiji, izveštaji međunarodnih medija i drugih izveštača o navodnim ratnim zločinima srpskih paramilitarnih pripadnika protiv albanskog stanovništva bili su posebno snažni iz đakovičkog kraja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.