Koha: Đakovčani traže podizanje optužnice za ratne zločine protiv Đokice Stanojevića

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim inicijala umesto kojih su u izvornoj vesti navedena puna imena i prezimena; prekjučerašnje izdanje)

Đakovčani zahtevaju od tužilaštva da podigne optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg gradonačelnika Đokice Stanojevića.

Predstavnici civilnog društva u Đakovici dostavili su Osnovnom tužilaštvu u ovom gradu zahtev za podizanje optužnice za ratni zločin protiv bivšeg gradonačelnika Đakovice, Đokice Stojanovića. 

"Radi se o čistim lažima"

Đokica Stanojević odbacio je za RTS ove navode, dodajući da je 1996. godine napustio mesto predsednika opštine i prestao da se bavi politikom.

"Radi se o čistim lažima. Namera im je da me zaplaše i da izmišljenim dokazima spreče moje i posete drugih raseljenih Srba iz Đakovice tom gradu, pravoslavnim grobljima i pravoslavnoj crkvi," rekao je Stanojević za RTS.

Stanojević je po napuštanju mesta predsednika opštine nastavio da upravlja fabrikom vina i sokova "Bambi" u Đakovici. Nakon rata osnovao je udruženje raseljenih Đakovčana, čiji je predsednik.


Kosovo 24 sata – U Đakovici mirno završen protest

U međuvremenu, portal Kosovo24sata javlja da je u Đakovici mirno završen protest koji su građani Đakovice organizovali protiv dolaska raseljenih Srba.

Protestanti su u rukama "držali fotografije članova porodice ubijenih tokom rata i fotografije onih za koje smatraju da su učestvovali u njihovim ubistvima", prenosi dalje ovaj portal.

U pismu koje je civilno društvo predalo tužiocu u Đakovici, Aljiji Seljimaju, navodi se da bi "na osnovu dokaza koje poseduju i u skladu sa Krivičnom zakoniku Republike Kosovo, Đokica Stanojević trebalo da bude optužen i da mu se sudi za zločine protiv civilnog stanovništva, u ovoj opštini, tokom 1998-1999":

"Imamo i dokaze da je bivši gradonačelnik Đakovice, Đokica Stanojević tokom meseca oktobar-novembar 1998. godine i januar-februar 1999. godine u Đakovici, dočekivao paravojne snage – 200 Šešeljevih ljudi i iz Arkanove grupe, kao i 30 ljudi iz Frenkijeve grupe."

Dalje, u pismu se navodi da je Đokica Stanojević organizovao operativni rad zajedno sa A.K., Z.V. i G.J.

Pored pisma za podizanje optužnice, civilno društvo u Đakovici zatražilo je da se Stanojeviću zabrani dolazak u Đakovicu, sve do okončanja sudskog procesa protiv njega.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.