Reakcije: Novi DSS, PKS podržavaju odluku Regionalne direkcije policije Sever da ne uručuje ukore

Novi DSS KiM i Partija Kosovskih Srba izrazile su podršku odluci Regionalne direkcije policije Sever da ne sprovode odluku kosovske vlade o uručivanju ukora vozačima vozila sa KM tablicama, kao i nedavno suspendovanom komandiru Regionalne jedinice Sever Nenadu Đuriću.

„Suspenzija direktora policijskog regiona Sever majora Nenada Đurića, jasan je signal Srbima da su njihove pozicije unutar institucija Kosova dekorativne i isključivo sporedne“, poručuju iz Partije Kosovskih Srba.

Odluku komandnog kadra regiona Sever da se ne izriču ukori vlasnicima KM registarskih tablica iz PKS-a ocenjuju kao jedinu moguću i „ispravnu u ovim okolnostima“.

„Takvu odluku pozdravljamo i duboko poštujemo kao hrabru i iskrenu. Vlada koja donosi odluke protiv interesa naroda, neće imati blistavu budućnost i uspeh u svom naumu da Srbima ograniči slobodu kretanja“, naveo je PKS.

Istovremeno, Novi DSS izrazio je zabrinutost zbog navodnog slanja specijalnih jedinica da, kako navode u saopštenju, kontrolišu saobraćaj i sprovode odluku o preregistraciji vozila na Severu KiM.

„To je još jedan u nizu strahovitih pritisaka na srpski narod“, poručuju iz Novog DSS-a.

Ujedno apeluju na sugrađane da ostave po strani politička neslaganja i sukobe „jer nam je jedinstvo preko potrebno u ovim sudbonosnim danima po naš opstanak“.

Ponovili su i da strahu i panici nema mesta, uz poruku da je „Kosovo i Metohija bilo i zauvek će ostati u sastavu Republike Srbije“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanje opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever juče je i suspendovan. Najnovije poruke srpske strane tiču se najava o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija. Srpska lista će odluku o tome doneti sutra, a za nedelju su najavili proteste.

O svemu opširnije u:

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.