Mitrovske zadušnice su danas

zadušnice Gračanica
FOTO: RTV Kim

Danas su Mitrovske zadušnice. U srpskom narodu zadušnice su važan dan. Tada se posebno obnavlja sećanje na preminule srodnike i prijatelje, pale se sveće za njihove duše i odlazi na groblja.

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

One se obeležavaju širom teritorije Kosova.

Za one koji su želeli da obiđu grobove upokojenih na gradskom pravoslavnom groblju u Kosovskoj Mitrovici, u južnom delu, ovog jutra je organizovan autobuski prevoz, potvrđeno je iz Privremenog organa ove opštine.

RTV Kim javlja da je na groblju u Gračanici od jutros gužva, te da je ulica kod seoskog groblja gotovo zakrčena velikim brojem automobila.

Ovaj medij podseća da raseljeni iz Prištine, svake godine u manjem broju, obilaze grobove svojih predaka. Nažalost, veliki broj spomenika je i dalje uništen ili oštećen.

Slična je situacija i u južnom delu Mitrovice, kao i u mestima u Metohiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.