Dačić: Sastanak Vučića i Lajčaka trajao pet sati, novi razgovori sa SL; Lajčak: Nasilje treba izbegavati

Lajčak Vučić
FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovaće sednici Vlade Srbije na kojoj će podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM. Uoči sednice stiže potvrda o novim razgovorima sa čelnicima Srpske liste, ali i višečasovnom sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, suspenzije regionalnog komandira Kosovske policije za Sever Nenada Đurića, te najave mogućeg napuštanja institucija od strane Srba na Severu, sinoć se u Beogradu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, sastao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Lajčak se oglasio ovog jutra na Tviteru navodeći da je sa Vučićem imao dugu i tešku, ali fer diskusiju.

Izaslanik je poručio da su se složili da se svi sporazumi iz dijaloga moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi.

„Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost za sigurnost i stabilnost. Nasilje treba izbegavati“.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, potvrdio je ovog jutra za Pink da je prisustvovao delu ovog sastanka koji je, kako kaže, trajao pet sati.

„Bukvalno je do ponoći to trajalo, s tim što je predsednik nastavio komunikaciju sa Srbima sa Kosova. Te komunikacije će biti i jutros“, poručio je Dačić.

Mediji su i juče izveštavali, a potom potvrdili čelnici Srpske liste, da su i noć pre toga takođe razgovarali sa srpskim predsednikom.

On je potvrdio da se u 10.00 održava sednica Vlade kojoj prisustvuje i Vučić, a na kojoj će se razgovarati o Kosovu.

Takođe je potvrdio medijske navode da će se Vučić sastati sa ambasadorima više zemalja upravo kako bi se razgovaralo o situaciji na Kosovu, a potom i sa patrijarhom SPC.

Cilj je „razbijanje Severa“, „ponižavanje i maltretiranje Srba prešlo sve granice“

Dačić je takođe za TV Pink kazao da Priština ima nameru da „ugrozi Srbe i njihov opstanak na Kosovu i da ih dugoročno gledano tamo više nema“.

„Oni svi znaju da dok ima Srba na KiM, mi možemo da govorimo o našim nacionalnim i državnim interesima“, poručio je Dačić.

Ocenjuje da je cilj da se „razbije Sever“, te poručuje da je zato važno da postoji jedinstvo.

„Trenutak jeste delikatan zato što je ponižavanje i maltretiranje Srba prešlo sve granice. Svima je jasno da je Kurti remetilački faktor, da želi incidente, a da je Srbija konstruktivna. Ali, niti se šta dešava Kurtiju zbog toga, a Srbija ništa ne dobija zato što je konstruktivna. Zato potpuno razumemo bes Srba sa KiM koji ne žele više da učestvuju u nečemu i da daju alibi nečemu što na kraju ne služi interesima Srba“, poručio je Dačić.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever juče je i suspendovan. Najnovije poruke srpske strane tiču se najava o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija. Srpska lista će odluku o tome doneti danas, a za nedelju su najavili proteste.

Pročitajte još:

Vučević sa Harčenkom, Ministarstvo odbrane Srbije: Ministar zahvalan na podršci Rusije Srbiji

Reakcije: Novi DSS, PKS podržavaju odluku Regionalne direkcije policije Sever da ne uručuje ukore

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.