Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz Prištine

Kosovska policija regiona Sever ne može da sprovodi odluku o preregistraciji srpskih tablica na RKS, saopštio je danas direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Đurić. On se obratio odabranim medijima ispred zgrade opštine u Severnoj Mitrovici, u prisustvu gradonačelnika sa Severa i policijskog rukovodstva regiona Sever. KoSSev portal, ali i više drugih lokalnih srpskih medija nije dobio poziv za ovo obraćanje policijskog i političkog rukovodstva Srpske liste.

Prema dostupnom video materijalu konferenciji su prisustvovale medijske ekipe Kosovo-Online i i TV Most-a.

Đurić je danas potvrdio da je odluka kosovske vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever.

Sa druge strane, kazao je da su u prethodnom perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode.

Politička je i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost povodom svih jednostranih akcija

Đurić je kazao i to da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na Sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi „vršile pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju, a tiču se izdavanje ukora vozačima sa KM tablicama“.

„Želimo da ukažemo na to da su pomenute patrole iz Prištine na Sever Kosova poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktorata policije Sever. Takođe, u proteklom vremenu ukazivali smo i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, takođe bez našeg znanja i odoborenja, koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi“, kazao je Đurić.

Tvrdi da se ovim postupcima „direktno nipodaštava i marginalizuje“ uloga regionalne direkcije Sever.

Kaže da su policajci ovog regiona tu da štite i služe narodu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

„Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti“, naglasio je Đurić.

S druge strane, obraćanje javnosti je organizovano uz diskriminaciju medija, s obzirom na to da naš portal, kao ni više drugih lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom nisu bili obavešteni o ovom događaju, te smo zbog toga, a u cilju pravovremenog informisanja javnosti, prinuđeni da ovu vest objavimo na osnovu dostupnog video materijala prisutnih medija.

Simić: Podržavamo časne policajce, Srbi neće RKS, prva kazna povod za otpor

Predstavnici Srpske liste i kosovske policije Regionalne direkcije Sever održali su sastanak neposredno pre obraćanja na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić, potom je saopštio da rukovodstvo i svi predstavnici Srpske liste pružaju punu podršku „časnim policajcima iz Regionalne direkcije Sever koji su odbili da svojim komšijama, braći, sestrama, lekarima, profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju naša vozila a izdaju zvanični organi Republike Srbije“.

„Poslali smo jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju – Srbi ne žele da zamene svoje srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice“, dodao je Simić.

On je pozvao građane da budu suzdržani i da „ne nasedaju na provokacije, te kazao da Srpska lista pruža podršku Beogradu da pronađe rešenje „koje će uvažiti interese naroda ali i realnost na terenu, i onemogućiti dalju destabilizaciju“

Sa druge strane, ponovio je da će izricanje prve novčane kazne bilo kom građaninu zato što poseduje registarske oznake organa Republike Srbije na ovim prostorima, biti povod za „oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima“.

Centralna direkcija Kosovske policije se do sada nije oglašavala povodom Đurićevih i navoda Srpske liste o slanju saobraćajnih patrola iz Prištine na Sever, kao ni u vezi sa navodima da policijski službenici regiona Sever neće da sprovode odluku o preregistraciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.