Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

FOTO: Printscreen/Youtube/Kosovoonline

Par sati nakon što je Kosovska policija saopštila da je PIK predložio suspenziju Nenada Đurića, stigla je potvrda i da je prvi čovek regiona Sever Kosovske policije i smenjen – gotovo deceniju nakon što je proveo na ovoj dužnosti.

„Dana 03.11.2022.godine v.d. generalnog direktora Kosovske policije, a na preporuku PIK-a, suspendovao je regionalnog direktora Severne Mitrovice – od vršenja opštih radnih dužnosti i policijskih ovlašćenja, zbog neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i sprovođenja zvanične odluke. Njegova suspenzija je na osnovu zakonskih ovlašćenja, administrativnog uputstva br. 04/19 za prekršaje, mere i disciplinske postupke u Kosovskoj policiji i preporuku PIK-a“, navela je kosovska policija.

Tvrde da neće tolerisati umešanost bilo kog od svojih zaposlenih u aktivnosti ili radnje koje su u suprotnosti sa zakonom.

Oni nisu naveli da li su pokrenute i neke dalje mere u vezi sa onim za šta se Đurić tereti, prema prethodnom predlogu iz PIK-a, a to su krivična dela „Sabotaža“ i „Poziv na otpor“. U prethodnom oglašavanju citirali su predloge PIK-a o krivičnoj istrazi protiv Đurića, te razmatranju i administrativne odgovornosti.

Gotovo istovremeno, smenu Nenada Đurića u Beogradu je potvrdio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. On je optužio Aljbina Kurtija da ima za cilj progon srpskog naroda i da je prekršio Briselski sporazum. Uskoro opširnije o Petkovićevom obraćanju koje je i dalje u toku.

U toku je prva faza primene nove odluke kosovske vlade o registraciji vozila na RKS – izdavanje opomena, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima juče saopštili da neće sprovoditi odluku.

Onaj ko je to juče, u prisustvu gradonačelnika sa Severa i policijskog rukovodstva regiona Sever, izneo u javnost bio je upravo direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Đurić.

„Politička je i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost povodom svih jednostranih akcija“, rekao je između ostalog juče on.

Nenad Đurić je postavljen na mesto komandira za region Sever još 25. juna 2013. nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, i postavio ga je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.