Vučević sa Harčenkom, Ministarstvo odbrane Srbije: Ministar zahvalan na podršci Rusije Srbiji

vučević harčenko
FOTO: MO Srbije

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

„Zahvaljujem se na stalnoj podršci koju Ruska Federacija pruža u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, rekao je Vučević i dodao da je cilj Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Prema saopštenju za štampu Ministarstva odbrane, dodao je i to da nova Vlada Republike Srbije, „uprkos svim izazovima“, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira saradnje i ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava.

U istom saopštenju se navodi i to da se ruski ambasador u Srbiji „zahvalio na gostoprimstvu i prilici da se sretne sa ministrom na početku njegovog mandata“, a sutra će se, kako je najavljeno, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanje opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever juče je i suspendovan. Najnovije poruke srpske strane tiču se najava o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija. Srpska lista će odluku o tome doneti sutra, a za nedelju su najavili proteste.

O svemu opširnije u:

Reakcije: Novi DSS, PKS podržavaju odluku Regionalne direkcije policije Sever da ne uručuje ukore

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.