Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

petković
FOTO: KoSSev

Svojim izjavama u Berlinu o ZSO i smeni Nenada Đurića, Aljbin Kurti je zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu i svakoj drugoj saradnji u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poručio je danas na vanrednoj konferenciji za medije direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Upravo to je, kako je kazao, izazvalo potpuno ogorčenje srpskog naroda na KiM te dodao da se očekuje reakcija Srbije.

„Ovo ponašanje Aljbina Kurtija je kap u prepunoj čaši i prevršilo je svaku meru. Pravo je pitanje da je juče neko sa Zapada čuo Kurtija koji gazi Briselske sporazume usred Berlina i pokušao da ponizi i Beograd, Srbiju i srpski narod na Kosovu. 24 časa nemamo nikakve reakcije sa Zapada.“

Ponovio je i danas da je suspenzija komandira kršenje tačke 9. Briselskog sporazuma, te kazao da će novi komandir takođe biti Srbin sa Kosova.

„Komandir ovog regiona biće kosovski Srbin kojeg imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji dostavljaju četiri gradonačelnika u ime zajednice“, objasnio je Petković, poručivši ujedno da njega bira srpski narod sa Severa.

„Na ovakvo ponašanje Prištine i namere da u potpunosti pritisne srpski narod jednostranim i nasilnim odlukama i po pitanju preregistracije vozila i zbog ove brutalne suspenzije Nenada Đurića, srpski narod je odgovorio jedinstveno i složno“.

Petković se osvrnuo i na jučerašnji razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srpskom listom poručivši da je Vučić više od sedam sati, na više lokacija razgovarao sa više političkih predstavnika Srba sa Kosova.

„Oni su svi odlučni da brane svoje pravo na opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima i da brane pravo na slobodu kretanja“, kazao je.

Vučić im je na to, kako je naveo Petković, rekao da ih razume, ali im je ukazao i na posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog poretka na KiM.

Na demokratski i miran način će naš narod pružiti otpor nezakonitim potezima Prištine i Kurtija, ali i da ukoliko neko napadne boriće se i svim drugim sredstvima

Srpski predsednik je i ovom prilikom, prema rečima Petkovića, kazao da je „uz svoj narod i da se pogrom neće ponoviti niti Oluja“, te da ih „neće ostaviti na cedilu.

Gotovo istovremeno, u severnom delu Mitrovice konferenciju za medije održala je i Srpska lista.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanje opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever juče je i suspendovan.

O svemu opširnije u: 

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.