Vučića brinu izjave Borelja i drugih, čak je šokiran

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića brinu izjave Žozepa Borelja, čak je šokiran i izjavama „drugih“, nije precizirao i kojih i koje su to izjave. Najavio je novo obraćanje građanima Srbije kako bi im i ovaj put, tvrdi, dao sve detalje svojih razgovora za međunarodnim diplomatama, ali sačekaće da prođe poseta evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

„Šokiran sam njihovim izjavama i zato ću da sačekam da prođe Lajčakova poseta, može da se desi da neke posete inostranstvu koje sam unapred dogovorio i da otkažem zbog situacije u zemlji“, naveo je u još jednom obraćanju novinarima sa Pasuljanskih livada.

Mnogi se iz sveta ponašaju bahato, kaže predsednik, dodajući da o „onima iz Prištine neće ni da govori“.

Najavio je novo obraćanje građanima Srbije da bi, kako navodi, rekao mnoge detalje iz „prethodnih i ovih razgovora“.

„Želim da ih upoznam sa svim licemerjima, sa svim pritiscima, da ništa od njih ne krijem i na kraju da im kažem sta su naše odluke i da kažem ljudima šta ćemo dalje da radimo po svim drugim pitanjima i po energentima i svega drugog“.

Nije konkretno izneo o kakvim se izjavama radi, kada je planirana poseta Miroslava Lajčaka ali jeste da za sedam dana započinje hladnije vreme, kada će se u svetu, kako je više puta do sada najavljivao, zakomplikovati kriza sa nabavkom energenata.

Istovremeno u Berlinu se održava samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa na kojem su već potpisani najavljeni dogovori, a među šest potpisnika je i srpska premijerka Ana Brnabić.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se jutros, pred samit sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da bi javnosti potom uputio sledeću poruku:

„Razgovarali smo o situaciji na Severu Kosova. Remetilačke radnje kao što je paljenje automobila su neprihvatljive. Sporazumi o dijalogu moraju da se poštuju. Pozivam sve na uzdržanost. Takođe smo razgovarali o putu napred ka normalizaciji“.

U toku je nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati. Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanje opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima juče saopštili da neće sprovoditi odluku, te da su iz Prištine upućene jedinice saobraćajne policije, zbog čega je danas iz Prištine stigla preporuka za prvu suspenziju, i to komandira regiona. Uz vesti o tablicama, iz Beograda za Srbiju i ka regionu plasirale su se vesti o podizanju borbene gotovosti, uočavanju dronova, i obaranju komercijalnog drona u rejonu Raške.

Kako se love dronovi i zašto su dignuti MIG-ovi

Svećlja: Na delu mobilizacija srpske vojske, ne očekujemo intervencije na Severu, ali smo spremni da štitimo suverenitet

Ponoš o dronovima i migovima: Predigra za sporazum sa Prištinom

Izvršena primopredaja komande u Bondstilu; Ristuća: Spremni da intervenišemo ukoliko stabilnost bude ugrožena

MO: Vojska Srbije oborila komercijalni dron u širem rejonu Kopaonika; Vučević: Došao iz pravca Jarinja

Vučević: Dronovi iz pravca Kosova uočeni uz Kopnenu zonu i povremeno preko nje

Brnabić: Bespilotne letelice snimale položaje u kopnenoj zoni; Mehaj: Nije tačno da su sa Kosova otišle u Rašku

Srpski ministar odbrane u Raški: Vojska spremna i obučena da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta

Ministar odbrane: Vučić izdao naredbu da podigne nivo borbene gotovosti, ali ne želim da nedko doživi kao da se spremamo za rat

Vučić: NATO dronovi patroliraju administrativnom linijom ali poštuju sve procedure, mi imamo problem sa komercijalnimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.