MO: Vojska Srbije oborila komercijalni dron u širem rejonu Kopaonika; Vučević: Došao iz pravca Jarinja

dron
Ilustracija/FOTO: KoSSev

„Jedinice Vojske Srbije neutralisale su komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dron je, kako preciziraju u saopštenju za medije, oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

U pitanju je komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Iz Ministarstva ujedno navode da će Vojska Srbije i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, „obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata“.

Neposredno pred objavljivanje ove vesti, ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, tvrdi čak da se ovaj dron kretao iz pravca Jarinja ka Raški.

Istovremeno je čestitao Vojsci Srbije na akciji.

Podsetimo, iz kabineta Aleksandra Vučića saopšteno je juče da su nepoznati dronovi navodno osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije na području Merdara i Raške, zbog čega je predsednik naredio da se podignu „migovi 29“.

Javni servis Srbije je potom javio da su nedugo zatim uočeni objekti napustili vazdušni prostor centralne Srbije.

Jučerašnji navodi iz Beograda o podizanju migova 29, ali i nivoa borbe gotovosti, i sve to u danu kada je započeta primena prve faze odluke kosovske vlade o preregistraciji, privukli su pažnju medija u regionu, te doveli do različitih spekulacija.

Kosovski ministar odbrane je istog dana demantovao navode o kretanju nepoznatih dronova sa teritorije Kosova nad Raškom.

Misija KFOR-a se do sada nije oglašavala u vezi sa ovom temom.

Više o svemu tome čitajte u posebnoj vesti:

Vučević: Dronovi iz pravca Kosova uočeni uz Kopnenu zonu i povremeno preko nje, svaki sledeći će biti eliminisan

Brnabić: Bespilotne letelice snimale položaje u kopnenoj zoni; Mehaj: Nije tačno da su sa Kosova otišle u Rašku

Ministar odbrane: Vučić izdao naredbu da podigne nivo borbene gotovosti, ali ne želim da neko doživi kao da se spremamo za rat

Srpski ministar odbrane u Raški: Vojska spremna i obučena da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta

Policiji na Severu iz PR stigao dopis o primeni odluke o tablicama, opomene će izricati i službenici regiona Sever

Stupila na snagu odluka o preregistraciji; Svećlja: Od danas se izriču opomene onima koji nisu prešli na RKSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.