Kako se love dronovi i zašto su dignuti MIG-ovi

dron
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Vojska Srbije često uočava bespilotne letelice na administrativnoj liniji sa Kosovom, kaže ministar odbrane, Miloš Vučević. Svaki takav objekat biće eliminisan po naređenju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava za N1 da su podignuti migovi samo pokazivanje vojne sile, jer migovi ne mogu ništa malim dronovima koji se koriste za snimanja.

„Ne mogu da kažem čiji su dronovi, ali mogu da kažem da dolaze sa teritorije Kosova“, izjavio je novi ministar odbrane Miloš Vučević i objašnjava da MIG-ovi 29 nemaju veze sa dronovima.

„Migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama. Oni su vršili redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, a vojska može i sa avionskim mitraljezima i topovima, helikopterima i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove“, kaže novi ministar odbrane.

Demonstracija sile je uobičajena praksa i to rade sve zemlje, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić i to ne može da se dovede u vezu sa lovom na dronove.

„Letelice koje su možda upotrebljene na jugu Srbije mogu da se pronađu isključivo golim okom, njihov radarski odraz je premalen za savremenu tehnologiju. MiG 29 ne može uhvatiti letelicu pola kilograma, kilogram dimenzija 20, 30 centimetara“, ukazuje Radić.

Rat u Ukrajini pokazuje koliko je teško uhvatiti komercijalne dronove, i Rusi i Ukrajinci, kaže Radić, koriste veliku količinu dronova koji imaju kvalitetne kamere i teško ih je oboriti.

„Ukoliko se ovakve stvari bude ponavljale, mi ćemo svake takve letelice da srušimo, što bi uradila i svaka druga zemlja“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

„Eventualno dejstvo bilo MIG 29, bilo drugog sredstva protivvazdušne odbrane, bilo bi visoko riskantno, jer kasarne se nalaze okružene kućama, u urbanim su sredinama. Bilo šta što bi palo sa strane moglo bi naneti štetu. Sa naše strane postoje sredstva za elektronsko ometanje koja su mnogo manje riskantna, ali ako je reč o dronovima iz gepeka koji snime šta treba i pobegnu, tu pre svega treba pitati policiju i BIA“, navodi Radić.

Ministar vojni Vučević kaže da ukoliko se opet uoče dronovi na prostoru Raške da će biti eliminisani ili će biti pod kontrolom Srbije.

Video prilog N1 pogledajte ovde

Pročitajte još:

MO: Vojska Srbije oborila komercijalni dron u širem rejonu Kopaonika; Vučević: Došao iz pravca Jarinja

Vučević: Dronovi iz pravca Kosova uočeni uz Kopnenu zonu i povremeno preko nje, svaki sledeći će biti eliminisan

Brnabić: Bespilotne letelice snimale položaje u kopnenoj zoni; Mehaj: Nije tačno da su sa Kosova otišle u Rašku

Ministar odbrane: Vučić izdao naredbu da podigne nivo borbene gotovosti, ali ne želim da neko doživi kao da se spremamo za rat

Srpski ministar odbrane u Raški: Vojska spremna i obučena da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta

Policiji na Severu iz PR stigao dopis o primeni odluke o tablicama, opomene će izricati i službenici regiona Sever

Stupila na snagu odluka o preregistraciji; Svećlja: Od danas se izriču opomene onima koji nisu prešli na RKSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.