Ministar odbrane: Vučić izdao naredbu da podigne nivo borbene gotovosti, ali ne želim da neko doživi kao da se spremamo za rat

Vučević Marič
FOTO: Hepi

„Predsednik Republike kao vrhovni komandant je izdao naredbu vojsci Srbije da bude u pripravnosti, da podigne nivo borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak. Naravno, da niko ne želi sukobe i ratove nikome ne pada na pamet da se igra igrica i igara“, ovim rečima se srpski ministar odbrane u jednom od prvih javnih nastupa na novoj dužnosti obratio preko televizije Happy jutros. Vest je momentalno postala udarna za medije u Srbiji, kosovske medije, ali i region. 

Navodeći da je Srbija ozbiljna država sa druge strane, Miloš Vučević kaže da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem „ne možete biti načisto jer se nikad ne zna“, te da iz razgovora koje je Srbija imala sa međunarodnim predstavnicima, „deluje da ne žele nikakvu eskalaciju“.

Bolje 1000 dana pregovarati nego jedan sat biti u rovu

Međutim, u nastavku svog razgovora, ton je bio potpuno drugačiji.

„Vojska Srbije je spremna da izvrši svaku naredbu predsednika Srbije kao Vrhovnog komandanta, štiteči državu Srbiju i štiteći sve njene građane i vodeći računa o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. To je zadatak vojske Srbije i to ne treba niko da sumnja, a navijamo, želimo, hoćemo da se te stvari dešavaju i odvijaju za pregovaračkim stolom u dijalogu. Bolje i 1000 dana pregovarati nego jedan sat biti u nekom rovu“, kazao je.

„Nikom se ne ratuje. Mi smo u 20. veku ratovali i kada je trebalo, i kada nije trebalo. Izginuli smo i više nego što je svakako bio biološki kapacitet srpskog naroda, nekad i za one za koje nije trebalo da gine srpski narod. Danas su nam potrebni mir i stabilnost. Kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da smo slabi i kukavice, da mogu da nas ponižavaju“.

„Rastu napetosti u regiji: Vučić izdao novu naredbu za vojsku zbog Kosova“ 

Vest da je predsednik Republike kao vrhovni komandat izdao naredbu vojsci Srbije da bude u pripravnosti, da podigne nivo borbene gotovosti, odmah su preuzele srpske agencije i mediji, a za njima i kosovski mediji.

Za njih je ovo listom udarna vest, gotovo sa identičnim tekstom i naslovima, uz povezivanje situacije u vezi sa tablicama, za koje se naglašava da su ilegalne; Koha, ZeriKallxo, uz povezivanje Vučevićeve izjave sa pitanjem tablica. RTK na naslovnici ima eksplicitan naslov: „Srbija preti ponovo, vojsku stavila u pripravnost“.

Interesantno je da se sa izuzetkom Kohe, većina ovih medija ne poziva ni na koga, odnosno, potpisuju sebe  objavivši ovu vest.

Da se situacija dodatno podgrejala, svedoče i regionalni mediji. „Rastu napetosti u regiji: Vučić izdao novu naredbu za vojsku zbog Kosova“, javlja Radio Sarajevo ba.

„Zakuhava se situacija na Kosovu! – Vučić naredio da se vojska Srbije stavi u stanje pripravnosti: Mnogostruko je jača nego što je bila“ – naslov je Oslobođenja iz BiH takođe.

Ovo je vest i za hrvatske i crnogorske medije, kao i strane agencije.

Šta je još kazao Vučević?

Iako je govorio o tome da je Vojska Srbije „mnogostruko jača“ nego što je bila, i da Vojska Srbije postupa u skladu sa odlukama državnog vrha, ponovio je više puta da ne želi da to neko doživi kao spremanje za rat, a detaljnije je u tom kontekstu govorio o elementarnim nepogodama.

Navodeći da je naziv Vojska Srbije pod „formalno istim nazivom i institucijom“, ona je danas daleko snažnija, naglasio je, kao i to da treba da se i dalje radi na njenom jačanju – „boljoj opremljenosti, naoružanju, obučenosti, boljoj popunjenosti, popularizaciji, oko služenja vojnog roka, opremanju obuke rezevnog sastava“.

Kao „veliku stvar“ spomenuo je povećanje plata pripadnicima vojske za 25 posto i to da osim što mora da se ulaže u vojsku, isto tako mora da se ulaže i u „civilni sektor“ koji se na nju direktno naslanja.

„Ali ponavljam, kada o tome pričamo, stvarno ne želim da neko doživljava kao da se spremamo za rat, ali ne možemo da budemo društvo koje je potpuno nepripremljeno za neke situacije koje se dešavaju ili dešavale su se, a mogu tu da stavim i elementarne nepogode kao nešto što se povremeno desi, a onda, ako nemate obučenost stanovništva, ako nemate one koji mogu da odgovore tim zadacima – imate daleko teže konsekvence, imate mnogo goru situaciju nego što biste mogli da korigujete ili sanirate. Vojska je uvek prva na udaru kada su poplave, zemljotresi, smetovi. Svi gledamo nekako prema vojsci da izađe sa svojim ljudstvom, mehanizacijom i da to sredi. Zato vojska i zaslužuje daleko veću pažnju i podršku“.

Za loše scenarije kazao je „ne daj Bože“, ali i da sa druge strane treba da se razume zašto se vojska oprema.

Na opasku Milomira Marića da stiže oprema iz Rusije, novi ministar odbrane je odmah odgovorio da očekuje isporuku iz Francuske, i da su već nabavljali iz SAD, te da čekaju na nove helikoptere i iz još jedne mediteranske zemlje, te da za vojnu saradnju sa SAD naša namenska industrija „strašan potencijal“.

Kao strateški dobru i pametnu odluku ocenio je to da Srbija nabavlja najbolje naoružanje na svim meridijanima. Sa druge strane, ocenio je zabrinutost Srbije zbog naoružavanja KBS, a suprotno, kako je naveo, Kumanovskom sporazumu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.