Vučić: NATO dronovi patroliraju administrativnom linijom ali poštuju sve procedure, mi imamo problem sa komercijalnim

Vučić i vojska
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Nismo juče prvi put primetili letelice, nego danima ranije. Juče su na Jarinju i Brnjaku obigravali i NATO dronovi, ali oni poštuju sve procedure. Problem su komercijalni dronovi, kojima misle da se ne može ustanoviti vlasnik i počinilac, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom obilaska vojnih vežbi „Manevri 2022“ na Pasuljanskim livadama.

Na samom početku obilaska vežbe, odgovarajući na pitanje novinara govorio je o situaciji sa  dronovima, koje u poslednje vreme, kako je to potvrdio ranije ministar odbrane, Miloš Vučević, Vojska Srbije često primećuje na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Upravo je ministarstvo odbrane juče saopštilo da je jedna takva letelica – komercijalni dron, primećen iz pravca Kopaonika ka Raški, te da je ubrzo potom i oboren elektronskim putem.

„Mi nismo juče prvi put primetili letelice iznad naših kasarni. Primetili smo ih i danima ranije, ali smo ih upozorili“, poručuje danas srpski predsednik, premda ne navodeći i koga su upozorili.

Tvrdi da se, kako kaže, može videti združena akcija protiv Srbije, koju ipak ne bi nazvao „neprijateljskom“, a  zbog „različitih konotacija u kojoj će se pojaviti razni politički akteri u zemlji i regionu – sa dve strane priče“.

„Sa jedne strane krenuće sa sprdnjom: ‘Pa dobro, šta sad. Mi to nismo videli, ima satelit i nisu im potrebni dronovi“, navodi Vučić i istovremeno sam odgovara:

„Pa naravno da su im potrebni dronovi. Slike i tačnost na slikama su mnogo veće preko dronova nego preko satelita“.

Sa druge strane, kako objašnjava, oni, iako ne kaže i koji, postavljali bi pitanje „A sa kim se to sukobljavamo“.

„Pa ni sa kim. Ali hoćete li da Vojska dopusti da joj neko špijunira kasarnu, da dopuste da nam uđu u svaki hangar i prebrojavaju koliko metaka, granata, mina i bombi imamo“, upitao je Vučić.

Otkrio je potom i da su juče ceo dan na Brnjaku i Jarinju, kako kaže, obigravali NATO dronovi „Skylark“, ali koji su bili na 200 do 500 metara udaljeni od administrativne linije i poštovali sve procedure.

„Mi smo njih videli i tu nema problema. Mi nemamo prava njih da rušimo i obaramo u skladu sa Rezolucijom 1244 Kumanovskim sporazumom“, navodi.

Ističe da je problem onda kada neko pređe u Novi Pazar ili Rašku i koristi komercijalne dronove.

„Misleći da se tako neće ustanoviti vlasnik i počinilac protivpravnih radnji. Sve drugo mi bismo lako ustanovili na osnovu vojnih elemenata kome oni pripadaju, jer to je svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju. Zato to i rade preko komercijalnih dronova“, naglašava Vučić.

Govoreći o samoj Vojsci Srbije, kazao je da su se od pre 20-30 godina stvari promenile – „Srbija je sada mnogo snažnija“.

I dok kaže da je snaga Srbije danas u odnosu sa onim što je imala nekad neuporediva, poručuje da „ne treba pomislite da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj“.

Poručuje da konačno i nije više to ni pitanje snage već politike i čuvanje mira, za šta Srbija, naglašava, daje sve od sebe.

Tema o uočavanju dronova, a potom i obaranja, usledila je neposredno nakon što je pažnju srpskih, ali i kosovskih i regionalnih medija odmah zaokupila izjava novog ministra odbrane Miloša Vučevića za TV Happy da je predsednik Srbije izdao naredbu vojsci Srbije da bude u pripravnosti i da podigne nivo borbene gotovosti. U toku je najnovija kriza sa tablicama. O tome opširnije na našoj tematskoj stranici.

Kako se love dronovi i zašto su dignuti MIG-ovi

Svećlja: Na delu mobilizacija srpske vojske, ne očekujemo intervencije na Severu, ali smo spremni da štitimo suverenitet

Ponoš o dronovima i migovima: Predigra za sporazum sa Prištinom

Izvršena primopredaja komande u Bondstilu; Ristuća: Spremni da intervenišemo ukoliko stabilnost bude ugrožena

MO: Vojska Srbije oborila komercijalni dron u širem rejonu Kopaonika; Vučević: Došao iz pravca Jarinja

Vučević: Dronovi iz pravca Kosova uočeni uz Kopnenu zonu i povremeno preko nje

Brnabić: Bespilotne letelice snimale položaje u kopnenoj zoni; Mehaj: Nije tačno da su sa Kosova otišle u Rašku

Srpski ministar odbrane u Raški: Vojska spremna i obučena da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta

Ministar odbrane: Vučić izdao naredbu da podigne nivo borbene gotovosti, ali ne želim da nedko doživi kao da se spremamo za ratPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.