Delavi zabrinut zbog incidenata, sve strane, uključujući i medije da mere svoje reči i vode računa o posledicama

FOTO: RSE (Amra Zejneli)

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Greg Delawie) izrazio je zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi, upravo je javila Radio Slobodna Evropa za koju je dao izjavu.

Delavi je potvrdio i da je o tome razgovarao na današnjem sastanku sa premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem.

„Jasno je i da policija reaguje – to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi,“ kazao je Delavi.

Građane je pozvao da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

„To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina ove zemlje. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ‘organizovani teror’ ili ‘upadi na sever’ služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, treba pažljivo da mere svoje reči, vode računa o posledicama svojih reči i učine napore da doprinesu bezbednosti i sigurnosti na Kosovu,“ naglasio je Delavi.

Originalnu izjavu američkog ambasadora možete da pročitate OVDE


UNMIK: „Pojačati napore u borbi protiv nekažnjavanja“

„Nema mesta za zastrašivanje u demokratskom društvu. Vladavina prava mora da važi za sve“  – naveo je specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin.

Pozdravio je osudu i izjave kosovskih lidera kojim se izražava zabrinutost u vezi sa nedavnim etnički motivisanim incidentima.

Nadležne organe pozvao je da pojačaju svoje napore u borbi protiv nekažnjavanja, a počinioci da se privedu pravdi, kao kamen temeljac za unapređenje dijaloga i izgradnju poverenja među zajednicama.


OEBS: Zabrinutost, potreban hitan institucionalni odgovor

Oglasila se i misija OEBS-a na Kosovu.

„Nakon najnovijeg incidenta u selu Suvi Do u opštini Gračanica, misija OEBS-a podseća na izjavu Vlade Kosova od 5. juna i izražava zabrinutost zbog nedavnog niza međuetničkih incidenata, pozivajući na hitan institucionalni odgovor,“ naveli su, listajući incidente koji su se dogodili.

„Najnoviji događaji prekidaju opadajući trend međuetničkih incidenata koji je misija OEBS-a uočila tokom 2017. i 2018. godine. Misija OEBS-a stoga poziva vlasti, agencije za sprovođenje zakona i lidere zajednica da učine sve kako bi rešili prošle i sprečili buduće incidente. Bezbednosni problemi lokalnih zajednica zahtevaju brz i odlučan institucionalni odgovor,“ naveli su takođe.

Američki ambasador je istakao da bi sve zajednice na Kosovu trebalo da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane Kosova.

Delavi kaže da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za život u miru sa komšijama.

Kosovska vlada je juče osudila incidente koji, kako su naveli, imaju „međuetničke motive“, istovremeno izrazivši „zabrinutost“.

Poručili su i da ovi incidenti „negativno utiču na odnose između zajednica na Kosovu“.

Kosovska policija, sa druge strane, a dan ranije, ocenila je da je situacija na Kosovu „mirna i stabilna“, te da „povremeni incidenti različite prirode“ nisu uticali na opštu bezbednosnu situaciju.

Nižu se medijski izveštaji o incidentima u sredinama nastanjenim srpskim stanovništvom, mahom južno od Ibra.

U selu Suvi Do kod Lipljana, juče su oštećena vrata škole. Prethodno su u Vitini kamenovane dve srpske kuće i izvršena je krađa u srpskim domaćinstvima, a incidenti su zabeleženi, prema izveštajima, i u Starom Gracku, selu Žač, selu Novake kod Prizrena, Petriču kod Kline, Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice.

Sa druge strane, pojedini beogradski listovi i mediji danima obaveštavaju javnost o planovima, kako ih kvalifikuju „okupacije Severa“ i  „upada na Sever“ od strane kosovsko-albanskih trupa, uz podršku NATO jedinica i SAD-a. Tako su Večernje Novosti imale seriju šokantnih najava i upozorenja po srpsko stanovništvo, dok sam predsednik Vučič danima takođe upozorava javnost Srbije da sve što Albance interesuje je „zauzimanje Severa“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.