U Parlamentu Srbije posle Brisela: Kakva su saznanja predsednika o Bljesku i Oluji na Severu? Kakav je to rat sprečen?

O čemu se razgovara u Briselu?; o podeli Kosova?; kakav referendum se najavljuje kad je on antiustavan?; kakav to pritisak vrši Zapad na Predsednika Srbije po pitanju Kosova?; kada će Predsednik Srbije obavestiti Parlament i javnost o tome šta se zapravo u Briselu dešava? – neka su od pitanja koja su poslanici juče u Narodnoj Skupštini postavili srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Za detalje dijaloga sa Prištinom interesovali su se uglavnom oni opozicionih stranaka. Posebno su tražili pojašnjenje izjave srpskog predsednika nakon poslednjih razgovora u Briselu, odnosno njegovih pitanja: „A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova?; Da li bi naš odgovor bio vojni, ili bi naš odgovor bio da imamo još jednu Oluju, kao što smo imali nekada?“ U nedelju je Predsednik Republike poručio i da je „obezbeđen mir“ za narod, kao i to „da niko ne gine“. Poruku o Oluji ponovio je danas.

Vukadinović: Kakav je to mir obezbeđen? Nema prostora za Oluju i Bljesak, jer je Sever tiho prešao u nadležnost Prištine 

„Krajnje ozbiljno pitam i javnost i gospodina Vučića, s obzirom na njegove izjave nakon poslednjeg nedeljnog sastanka u Briselu, kakav je to rat sprečen? Kakav je to mir obezbeđen? On je rekao obezbedili smo mir za naš narod. Ja nisam znao da preti neka neposredna ratna opasnost,“ rekao je poslanik Đorđe Vukadinović, tokom dela sednice određene za poslanička pitanja.

„Ako je postojala opasnost, od nekog novog pogroma, od neke nove Oluje, a što je Predsednik Republike sugerisao – za naše ljude na Severu, to je suviše ozbiljna stvar da bismo se mogli igrati. Na stranu što i nema prostora za neku novu Oluju ili Bljesak, s obzirom na to da je kao učinak i delovanje ove vlasti upravo Sever mirno, korak po korak, na tihi, podzeman način prešao u nadležnost Prištine,“ kazao je Vukadinović, dodavši da je tako  „ono što je do pre 5-6 godina bilo nezamislivo – sada realnost“ za Srbe na Kosovu, te pobrojao – kosovska lična karta, kosovska dokumenta, kosovske opštine.

Predsednica Vlade se ljutnula; sledi još jedna gorka pilula

„Predsednica Vlade je rekla ‘kako vam pada na pamet da bismo mi mogli da se nama ZSO ponudi u paketu sa potpisivanjem pravno-obavezujućeg sporazuma?’. To je upravo ono što sam pitao…Ona se maltene ljutnula, a sudeći po informacijama koje stižu iz Brisela, ne samo od strane takozvane Republike Kosovo, nego i ostalih, zaključujemo da stvari idu u tom pravcu – da će se to formiranje prolongirati do potpisivanja upravo pravno-obavezujućeg sporazuma. Dakle, još jedna gorka pilula i poniženje za državu Srbiju i građane Srbije,“ dodao je Vukadinović.

Rezolucija 1244 adut i karta koju Predsednik dugo nije pomenuo

Umesto da izgovor budu prethodnici, hajde da učinimo da stvari ne budu gore, dodao je dalje:

„Gospodin Vučić je rekao – evo sada moramo da se borimo da spasimo nešto ni iz čega, da spasimo što se spasiti može, s obzirom na to da nemamo ništa. Uz sve relativizacije, Rezolucija 1244 nije ništa, ona jeste nešto što su neki prethodnici izborili, da li je mnogo ili malo – svejedno, ali nemojmo da derogiramo i devalviramo sami taj adut i tu kartu u vidu Rezolucije 1244 koju predsednik Vučić nije dugo pomenuo.“

Obradović: Kakva su saznanja o Oluji? Kada će javnost da zna šta se u Briselu dešava? Prekršeno obećanje: Dijalog najavljen tek posle rasvetljavanja ubistva Ivanovića i hapšenja Đurića

Identična pitanja imao je poslanik Boško Obradović iz Dveri:

„Kakva su njegova (predsednikova) saznanja o nekakvom novom Bljesku i Oluji na Severu KiM-a? Ako to zaista postoji kao opasnost, molimo da se održi hitna vanredna sednica skupštine o toj opasnosti, da svi to čujemo. Ako to ne postoji, nego on to koristi za plašenje građana da bi tako opravdao potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, to je druga stvar.“

Svakodnevni napadi na Predsednika Srbije

„Poštovani potpredsedniče, pitanje postavljam Tužilaštvu Republike Srbije – ima li elemenata krivičnog dela u svakodnevnom plasiranju lažnih vesti o predsedniku republike i njegovoj porodici? Obrazloženje – iz dana u dan, iz sata u sat, iz minuta u minut, svakodnevno se medijski napada, forsiranjem lažnih vesti predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić i njegova porodica, a posebno njegov brat Andrej i sin Danilo.

Te laži i napade plasiraju razni politički i medijski šarlatani u sadejstvu sa određenim centrima moći iz inostranstva. Zajednički im je cilj – srušiti Aleksandra Vučića i dovesti na vlast one koji bi prihvatili sve ucene Zapada i odmah predali KiM.

Te lažne vesti šire određeni prvaci političkih partija, pojedini novinari, određeni politički šarlatani, pojedini narodni poslanici u ovom visokom domu Narodne skupštine Republike Srbije, kako bi destabilizovali zemlju i predsednika republike Aleksandra Vučića.

Pošto to ne mogu preko Aleksandra Vučića, direktnim napadima na njega, jer im je on neprobojni zid, čine to iskonstruisanim lažima o njegovom bratu Andreju“ – pitao je i poručio poslanik SNS-a i profesor Marko Atlagić. Šta je još poručio pogledajte u nastavku.

 

„Kada će Predsednik Srbije obavestiti Parlament i javnost o tome šta se zapravo u Briselu dešava?“ – bilo je novo Obradovićevo pitanje, na šta je dodao:

„Činjenica je da je po ko zna koji put prekršio svoje obećanje, rekao je da neće biti više pregovora u Briselu dok se ne otkrije ko je i kako ponižavao Marka Đurića, dok se ne utvrdi ZSO, dok se ne istraži ubistvo Olivera Ivanovića. I naravno evo ga ponovo pregovara u Briselu, iako ništa od toga nije ispunjeno.“

Tabloidi o pritiscima na Predsednika: Kakav je to pritisak?

„Ovih dana možemo čuti u tabloidima bliskim aktuelnoj vlasti da Zapad pritiska Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast. Ja molim samo predsednika države da nam precizira na koji ga način i oko čega Zapad pritiska?“

O čemu Predsednik Srbije pregovara?

„O čemu on pregovora u Briselu? O podeli KiM-a? Kakav referendum o KiM?“ – bila su nova Obradovićeva pitanja, navodeći da je referendum o Kosovu antiustavan.

„KiM su sastavni deo Srbije, to piše u predsedničkoj zakletvi, može ponovo da je pročita. Nema referenduma o KiM-u, to je antiustavni referendum. To ako on želi da izda KiM, pa da se sakrije iza građana, to je drugo pitanje,“ zaključio je on.

Stamenković: Ratne trube, Bljesak i Oluja – manipulacija strahom građana

„Da li uopšte pregovaramo o imovini? Ili je namera da se sve to pokloni, a da se oči javnosti zamažu nekakvim pričama o ratnim trubama, Bljesku i Oluji, koji očigledno predstavljaju samo manipulaciju strahom građana Republike Srbije?“ – bilo je novo pitanje takođe opozicione poslanice, Branke Stamenković iz Dosta je bilo.

Martinović: Optužuju nas za izdaju, a pitanja po diktatu

„Ne prihvatamo da nam lekcije o KiM-u, o patriotizmu, o odbrani Srbije drže Saša Janković, Vuk Jeremić, Dragan Đilas i oni koji bi i danas, samo da im se pruži prilika, Srbiju prodali, kao što su je svojevremeno i prodavali, što bi rekao naš narod – za čanak sočiva“ – poručio je poslanik SNS-a, Aleksandar Martinović.

„Optuživani smo direktno i indirektno za izdaju Kosova i Metohije, da vodimo nepatriotsku politiku, da nameravamo da pogazimo Ustav Srbije, da vodimo nekakve tajne pregovore, da smo spremni da prihvatimo nezavisnost KiM-a, da prihvatimo stolicu KiM-a u organizaciji UN, itd. Očigledno je reč da se radi o diktatu, jer nemoguće da skoro istovetno pitanje postave i predstavnici Dveri i Demokratske stranke i stranke Vuka Jeremića i Dosta je bilo i ovih poslaničkih klubova koji su nastali iz pokreta Dosta je bilo,“ dodao je.

Da li se pregovara o imovini?

Ona je podsetila da na predsednikovu izjavu da je, kako je rekla, cilj ovih razgovora u Briselu da sačuvamo mir i da gledamo da nešto izvučemo ni iz čega, jer nam ništa nije ostavljeno.

„Ispada da ništa nemamo na KiM-u. Pitanje za predsednika Vučića je – kako nemamo ništa i kako nam ništa nije ostavljeno? Imamo pre svega veliki broj nealbanskog stanovništva koji živi u egzistencijalnom strahu. Zar nemamo veliku brigu za njih? Imamo veliku kulturnu baštinu koja je na dnevnom nivou pod pretnjom vandalizma zbog kulturoloških netrpeljivosti. Zar nemamo brigu za to? I iznad svega, zar nemamo ogromnu imovinu na KiM-u koja pripada ne samo privatnim licima koji su srpski državljani, nego i privatnim i javnim preduzećima Republike Srbije? Da li se uopšte razgovara o tome u Briselu?“ – upitala je.

Živković: Da li Dačić zna o čemu se pregovara? Je li on ministar MSP-a ili MUP-a?

Zoran Živković pitao je – „da li ministar inostranih poslova, Ivica Dačić, ima bilo kakvog pojma šta se pregovara u Briselu? Šta će on na tim pregovorima? Je li on ministar inostranih poslova ili unutrašnjih poslova? Ako je inostranih poslova, onda je priznao Kosovo kao nezavisnu državu, a ako je unutrašnjih poslova, onda nemoj da se lažno predstavlјa.“

Aleksić: Da je doslednosti dijaloga ne bi ni bilo dok se ne rasvetli ubistvo Ivanovića

Miroslav Aleksić iz SDS-Narodna je, podsećajući da je u nedelju održana runda dijaloga u Briselu, naveo da ona ne bi ni bila održana da su „dosledni u svojim stavovima i izjavama Predsednik Republike, pa i direktor Kancelarije za KiM“:

„Jer su rekli da dok se ne pronađe ubica Olivera Ivanovića da se pregovori u Briselu neće nastaviti i da nema nikakve svrhe nastavljati bilo kakve dalje dogovore dok se to pitanje ne reši. Ipak je ta runda održana i ono što su građani Srbije mogli da vide to su interpretacije novinara i medija šta se tamo dogodilo i dogovorilo.“

„Dakle, niko u ovoj državi, osim nekolicine ljudi, ne zna šta se razgovora i o čemu u vezi sa najvažnijim i ključnim pitanjem Srbije u ovom trenutku,“ kazao je dalje, navodeći da je srpski predsednik ranije naveo da će svoj predlog o Kosovu u javnost izneti u martu, ali i da se bliži jul, a da predloga nema.

Dalje je podsetio da je njegova poslanička grupa prošle nedelje podnela inicijativu za zakazivanje posebne sednice sa temom izveštaj o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, te je upitao predsednicu parlamenta da li će ova sednica da bude održana i da li će joj prisustvovati ključne osobe koje vode pregovore.

O pravno obavezujućem sporazumu u skupštini a ne po odborima

Istakao je dalje da je obaveza Predsednika Srbije da se u „ovom domu vodi razgovor o važnim i strateškim pitanjima, kao što su Briselski pregovori i pravno obavezujući sporazum“, tvrdeći da se o pravno-obavezujućem sporazumu umesto u parlementu, govori „širom Srbije, po odborima Srpske napredne stranke“:

Pročitajte još:

Južne vesti: SNS priprema članstvo i građane na jugu Srbije za konačno rešenje pitanja Kosova?

„Gde aktivisti SNS-a, funkcioneri idu i ubeđuju svoje članove da treba da zađu među građane i da ih ubeđuju kako je dobro da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum, čime se obezbeđuje Kosovu stolica u UN-u i da je to ključni trenutak za SNS koji treba preživeti.“

Jovanović: Jeremić i Tadić izmestili pitanje Kosova u EU, poslednji trenutak da se prekinu razgovori u Briselu, uz pomoć Rusije da se vrate u UN

A Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke pitala je:

„S obzirom na to da su 2008. godine Vuk Jeremić i Boris Tadić izmestili pitanje rešavanja naše južne srpske pokrajine KiM iz UN, po Rezoluciji 1244 u Brisel, među briselsku zlikovačku administraciju i vođe onih koji žele da nam potpuni istrgnu pokrajinu iz našeg sastava, kada je Vuk Jeremić priznao da međunarodno sud pravde treba da da savetodavno mišljenje, ali samo da bi se stvorio manevarski prostor i da se dalje zamajavaju građani Srbije i Srbi na KiM – kada ćete da shvatite da je poslednji trenutak, koliko danas, da se prekinu takvi razgovori pod okriljem onih koji su neprijatelji srpskog naroda i da insistirate na tome da uz pomoć bratske Ruske federacije pitanje KiM-a vratimo pod okrilje UN-a?“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.