Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

Vučić
FOTO: Tanjug/live

„Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi, iako bi to mnogi voleli i ne samo u Prištini i u ne samo u delu sveta, već nažalost i ovde u centralnoj Srbiji“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz predsedništva Srbije, nakon dodela ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih škola.

Vučić se tokom svog obraćanja medijima, u jeku najava o mogućoj humanitarnoj krizi na Severu Kosova, između ostalog, osvrnuo i na izjavu kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, da „Kosovo ne može da zatvori(mo) oči pred krijumčarenjem jer bi osim prehrambenih, bili preneti i narkotici i oružje“.

„Eto šta vam je podsvest. To je neverovatno. Meni to da sam razmišljao sto godina, ne bi mi to palo na pamet. Kako njemu odmah palo na pamet, i šta mu padne na pamet oružje i droga. Interesantno. I zbog toga valjda što su tako nešto izmislili, ljudi ne mogu da dobiju hranu.“

Kaže da je ovo „ozbiljan problem“, ali i da će Srbija „da pomogne narodu koliko može u izuzetno teškoj i složenoj situaciji“. Dok od međunarodne zajednice ne očekuje ništa „kao i obično“.

Neposredno pre ove izjave srpskog predsednika, više srpskih zvaničnika poručilo je da će Srbija uraditi sve što je u njenoj mogućnosti kako bi narodu na Severu KiM bila dostavljena srpska roba“. 

Reakciju srpskih zvaničnika pratila je izjava kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, da su kosovske institucije preduzele potrebne mere za sprečavanje „bilo kakvih ilegalnih aktivnosti na Severu“, bez preciziranja o kakvim merama je reč.

Iz Prištine stižu drugačiji tonovi. O tome čitajte u: Priština: „Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“ 

„Za one na zapadu smo uvek mi više krivi jer nismo priznali nezavisnost Kosova tako da je sve drugo posledica te činjenice. Tako da moramo da se uzdamo u se i u svoje kljuse i da gledamo kako i na koje načine možemo da pomognemo Srbima i to ćemo da radimo“, rekao je Vučić.

Predsednik nije hteo da detaljno govori o narednim potezima Srbije, ali je dodao:

„Tako da radićemo ono što možemo, tako da snadbevaćemo naš narod i pomagaćemo našem narodu. Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi, iako bi to mnogi voleli i ne samo u Prištini i u ne samo u delu sveta, već nažalost i ovde u centralnoj Srbiji“, istakao je Vučić.

Sever Kosova je na korak od humanitarne krize, upozoravaju srpski zvaničnici i privrednici. Kosovski zvaničnici, sa druge strane, poručuju da je reč o lažiranom pokušaju izazivanja krize – „pražnjenjem robe sa rafova kako ne bi mogli da se nađu ni osnovni artikli iz Srbije“. Slažu se u jednom: „Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu“. Rafovi u većini prodavnica u Severnoj Mitrovici su poluprazni. Ima i bolje snabdevenih, ali trgovci poručuju da prodaju poslednje zalihe. Osim što više ne nabavljaju robu iz Srbije zbog, kako poručuje srpski državni vrh, kao i privrednici sa Severa, „pojačane kontrole kosovske granične policije“, „pritisaka hapšenja, oduzimanja kamiona i robe“, trgovci sa Severa alternativu robi iz Srbije, kako se najavljuje, neće tražiti južno od Ibra. Tvrde da je to usled „internog dogovora“ da se uzajamno „solidarišu“ a upravo zbog „politike Prištine“. Međutim, kako KoSSev saznaje iz više izvora koji su zatražili da ostanu anonimni, malim trgovcima je uručen papir, do kojeg je takođe došao i KoSSev, a koji su navodno potpisali iz Udruženja privrednika sa KiM o tome da „ni po koju cenu ne nabavljaju robu sa juga“. Ove navode demantovao je predsednik ovog udruženja, Radoš Petrović. 

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

„Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“ 

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti…?

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.