Priština: „Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“

Roba Mitrovica rafovi kriza
FOTO; KoSSev

„Beograd pokušava da prikaže lažnu humanitarnu katastrofu“; „Na Severu Kosova nema humanitarne krize još od 1999. kada su srpske snage napustile Kosovo“; „kosovske institucije preduzele su sve potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu, lažne vesti neće imati uticaja“ – ovo su poruke iz Prištine posle upozorenja srpskih zvaničnika i privrednika da je „Sever Kosova na korak od humanitarne krize“. Poslovna komora Kosova, sa druge strane, zabrinuta je zbog, kako navode „otkrivenog dokumenta koji cirkuliše u severnim opštinama od utorka, a kojim se apeluje na građane da „uprkos nedostatku skoro svih artikala,  ni po kojoj ceni ne kupuju robu od Albanaca“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužio je krajem nedelje grupu srpskih privrednika sa Severa i bivšu Civilnu zaštitu da u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom navodno „pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu pražnjenjem robe sa rafova kako ne bi mogli da se nađu ni osnovni artikli iz Srbije“. Predsednik udruženja privrednika sa Severa, Radoš Petrović, kojeg je Haradinaj spomenuo, odbacuje optužbe, podsećajući da su upravo odluka Haradinaja o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kao i pojačane aktivnosti poreskih organa Kosova i Kosovske policije da ove robe ne bude na rafovima na Severu, ono što može dovesti do humanitarne katastrofe.

Danas, kosovski premijer poručuje da su kosovske institucije preduzele potrebne mere za sprečavanje „bilo kakvih ilegalnih aktivnosti na Severu“, bez preciziranja o kakvim merama je reč.

U objavi na svom Fejsbuk profilu, Ramuš Haradinaj navodi da „nijedan lažni scenario ili lažne vesti neće uticati da se kredibilne i legitimne institucije Kosova odreknu svoje misije da sprovedu i osiguraju vladavinu zakona u svim delovima Kosova uključujući područje zelenog pojasa na Severu gde se graniči Kosovo sa Srbijom“.

Neposredno pre ove izjave, više srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Srbije, poručilo je da će Srbija uraditi sve što je u njenoj mogućnosti kako bi narodu na Severu KiM bila dostavljena srpska roba“. O tome čitajte u: Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

Pacoli i Šalja: „Nema humanitarne krize“, „to je sve propaganda“

Nakon što je Haradinaj izneo optužbe na račun Srbije o „lažiranoj humanitarnoj katastrofi“, sa istim navodima izašli su u javnost i ministar spoljnih poslova i trgovine Kosova, Bedžet Pacoli i Endrit Šalja.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, osporio je izveštavanje srpskih medija i izjave vlasti u Beogradu o mogućoj humanitarnoj krizi.

„Nema humanitarne krize na Kosovu još od 1999. godine, kada su srpske snage napustile Kosovo i nikada neće biti takve krize“, rekao je Pacoli i pozvao međunarodnu zajednicu da “nadgleda i osudi ove projekte Srbije koji imaju za cilj destabilizaciju Kosova“, prenosi RTK2.

Takođe i ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, izjavio je da su tvrdnje o nedostatku hrane i medicinskih proizvoda u severnom delu Kosova „propaganda Srbije protiv takse“.

„Sve je to propaganda i nema nedostatka prehrambenih proizvoda na Severu. To je plan Srbije u odnosu na taksu na uvoz. Inače, svaki građanin Kosova ima jednak pristup hrani i drugim dobrima”, rekao je on, prenosi RTK2.

Poslovna komora „zabrinuta zbog dokumenata kojim apeluje na građane da ne kupuju robu od Albanaca“

Poslovna komora Kosova (OAK) oglasila se takođe izrazivši zabrinutost zbog „otkrivenog dokumenta koji cirkuliše u severnim opštinama od utorka, u kojem se apeluje na građane da uprkos nedostatku skoro svih artikala, da ni po kojoj ceni ne kupuju robu od Albanaca“, prenosi RTK2.

Međutim, kako KoSSev saznaje iz više izvora koji su zatražili da ostanu anonimni, malim trgovcima je uručen papir, do kojeg je došao i KoSSev, a koji su navodno potpisali iz Udruženja privrednika sa KiM o tome da „ni po koju cenu ne nabavljaju robu sa juga“. Ove navode demantovao je predsednik ovog udruženja, Radoš Petrović Predsednik udruženja Radoš Petrović demantovao je da je vlasnicima privatnih radnji i ovim trgovcima iko išta rekao.

Više detalja o ovom dokumentu pročitajte u posebnoj vesti: Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Pozvali su kosovsku vladu i nadležne institucije da preduzmu mere protiv ovih akcija „koje štete Kosovu i njenim građanima“.

„OAK poziva na širenje potpunog suvereniteta na teritoriju Kosova i da se lica koja to sprečavaju suoče sa pravdom“, navodi se u reakciji OAK, prenosi RTK2.

OAK ujedno traži da se „zaustavi cirkulacija valute dinar“, što, kako navode, „šteti lokalnom poslovanju i protivno je zakonima Kosova i Ustavu Republike Kosova“.

Pročitajte još:

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti…?

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.