Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Roba Mitrovica rafovi kriza
FOTO: KoSSev

Sever Kosova je na korak od nove humanitarne katastrofe upozoravaju srpski zvaničnici, privrednici i predstavnici Srba sa Severa Kosova. Kosovski zvaničnici sa druge strane, kao i mediji u Prištini, poručuju da je reč o lažiranom pokušaju da se prikaže humanitarna katastrofa. I jedni i drugi slažu se samo u jednom: „Nećemo to dozvoliti“. A šta kažu oni koji svakodnevno, poput i ostalih ljudi, kupuju namirnice, odnosno prodaju ih? Da li su privrednici sa Severa KiM-a uputili dopis malim trgovinama da ne nabavljaju robu sa juga, zbog „pritisaka hapšenja, oduzimanja kamiona i robe“?

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužio je krajem nedelje grupu srpskih privrednika sa Severa i bivšu Civilnu zaštitu da u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom navodno „pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu pražnjenjem robe sa rafova kako ne bi mogli da se nađu ni osnovni artikli iz Srbije“. Predsednik udruženja privrednika sa Severa, Radoš Petrović, kojeg je Haradinaj spomenuo, odbacuje optužbe, podsećajući da su upravo odluka Haradinaja o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kao i pojačane aktivnosti poreskih organa Kosova i Kosovske policije da ove robe ne bude na rafovima na Severu, ono što može dovesti do humanitarne katastrofe.

„Ne hvala, ne želim da pričam o tome“; „drugi put, žurim“; „ne bih želeo da odgovorim“, ovako je danas glasila većina odgovora građana Severne Mitrovice na pitanje da li su čuli da postoji mogućnost da će da se dogodi nova humanitarna kriza na Severu Kosova?

Iste odgovore, na pitanje o tome kako se snabdevaju prodavnice i da li ima robe dala je i većina malih trgovaca iz Severne Mitrovice.

Obišli smo prodavnice i apoteke u Kosovskoj Mitrovici. „Poluprazni“ rafovi u većini prodavnica. Ima i bolje snabdevenih. U ovim prodavnicama trgovci nam kažu da prodaju poslednje zalihe. Najviše nedostaje mlečnih proizvoda zbog obustave distribucije ovih proizvoda koji su stizali iz Raške. Nedostaju i ostale najosnovnije namirnice: meso, mesne prerađevine, so, šećer, ulje, brašno (o tome šta su nam građani Kosovske Mitrovice i trgovci rekli uskoro u posebnom tekstu)

JER ODAVDE NEMA NAZAD: Privrednici uputili dopis da se ne nabavlja roba sa juga?

Kako KoSSev saznaje iz više izvora koji su zatražili da ostanu anonimni, malim trgovcima je rečeno, odnosno uručen im je papir koji su navodno potpisali privrednici sa sledećom sadržinom: „Poštovani, s obzirom na novonastalu situaciju na Severu Kosova i Metohije koja sa sobom nosi veliki broj poteškoća sa kojima se najčešće susreću privrednici koji su izloženi svakodnevnim  pritiscima, hapšenjima, oduzimanjem kamiona i robe, pozivamo vas na slogu i jedinstvo. U znak protesta na uvedene takse i nemogućnost uvoza srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije, pozivamo sve privrednika da ni po koju cenu ne uzimaju robu iz južnog dela pokrajine (od Albanaca) i da na taj način pokažemo slogu i jedinstvo uz pozdrav JER ODAVDE NEMA NAZAD. S poštovanjem udruženje privrednika Kosova i Metohije.

Predsednik privrednika sa Severa Kosova i Metohije Radoš Petrović demantovao je da je trgovcima išta rečeno (u nastavku teksta, detaljnije)

Dopis privrednika sa Severa Kosova

Među onima sa kojima smo razgovarali, odgovori su polarizovani. Jedni tvrde da su se usled „internog dogovora“ privrednika sa Severa, mali trgovci dogovorili da se solidarišu i da ne nabavljaju robu sa juga, zbog uvedenih taksi, te da takva odluka „nema veze sa politikom“, dok je više drugih trgovaca potvrdilo da im je „tako rečeno“, odnosno da su dobili dopis da ne nabavljaju robu sa juga.

Prodavnica u Severnoj Mitrovici
Foto: KoSSev

Petrović: „Ako su oni nama uveli takse od 100 odsto zašto bi mi uzimali njihovu robu?!“

„Nikakva“, ovako trenutnu situaciju na Severu Kosova opisuje prvi čovek privrednika sa Severa Radoš Petrović.

„Ljudi prodaju robu koju imaju, i posle gde ćemo…“- dodaje.

Na pitanje kakav je zvaničan stav kao udruženja privrednika, odnosno šta će da preduzmu, te da li su se sastajali sa nekim od srpskih, odnosno kosovskih predstavnika, Petrović kaže da nisu, da još uvek nemaju zvaničan stav, niti su odlučivali o akcijama.

„Viđali smo se samo sa privrednicima sa Severa ovde. Zovu ljudi, žale se da su ostali bez robe, da nemaju robu i da neće biti u mogućnosti da rade“, rekao je.

„Čekamo. Svi su upoznati, ja mislim da nema potrebe da ikog obaveštavamo“, dodao je Petrović.

Petrović je demantovao takođe navode da su privrednici, odnosno mali trgovci sa Severa primili uputstvo da ne nabavljaju robu na jugu.

„Niko nikom nije ništa naredio. Niko trgovcima nije rekao, niti im je naređeno bilo šta, oni imaju svoje privatne radnje i mogu da odlučuju sami, dakle niko njima ne može ni da naredi, ni da im kaže bilo šta i svako se snalazi kako može“.

Ipak dodaje: „Ako su oni nama uveli takse od 100 odsto zašto bi mi uzimali njihovu robu?!“

Roba Mitrovica rafovi kriza
FOTO: KoSSev

Đurić: Doturićemo sve što je potrebno našem narodu na KiM

Da Severu preti humanitarna kastrofa, srpskoj javnosti je u najnovijem talasu ovih upozorenja, osim teksta Politike koja danas piše o tome, a koji su preneli beogradski mediji, prvi najavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić:

„Videli ste da Ramuš Haradinaj priča o tome kako tobože mi hoćemo da režiramo humanitarnu krizu, a šta se u stvari dešava?! Dešava se to da su oni presekli kanale snabdevanja na KiM-u prethodnih dana osnovnih životnih namirnica, da zaista počinju da se javljaju određene nestašice, a oni svoje delovanje zasnivaju na osnovu parafiranog sporazuma od 23. februara 2012. godine kojim se uspostavlja granična policija takozvanog Kosova uspostavi prelaze Jarinje, Brnjak itd“.

Zabrinut je, kaže zbog dodatnih pritisaka na Srbe na Severu Kosova, ali će Srbija pronalaziti način da „doturi sve što je potrebno našem narodu na KiM“ i da ne treba da brinemo.

Stefanovićeva granična policija otima kamione

Premda zabrinut, Đurić je uspeo da pronađe mesto i za kritiku opozicije: „E sad ta granična policija koju su gospoda iz tadašnje beogradske vlasti, nažalost, u to vreme je on bio Jeremićev zamenik, dakle zamislite, predstavnik ministarstva spoljnih poslova, on je tada bio politički direktor iz Ministarstva spoljnih poslova – pregovarao o Kosovu i Metohiji.“

„On je dogovorio da se uspostavi ta granična policija, da dođe na te prelaze i sada ta granična policija šta radi: Ona otima kamione sa robom, ona otima kombije. U Kosovskoj Mitrovici sada nestaju, zahvaljujući tom pojačanom delovanju – kažu ‘izvinite gospodo, čekajte mi imamo pravo na to.“

Bahtiri: Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu na Severu

Kosovski mediji takođe danas listom prenose tekst Politike da je na Severu nestašica nafte, soli i šećera i da je započela humanitarna kriza, ali uz objašnjenje da se radi o „propagandi“ iz Srbije. Tako prištinska Koha podseća na to da je cilj ovakvog izveštavanja to da vlasti u Srbiji predstave nestašicu osnovnih životnih namernica na Severu Kosova.

Kako prenosi Telegrafi, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, za ove medije poručio je da neće dozvoliti da se „sprovedu bilo koji pokušaji Srbije, koji bi izazvali humanitarnu krizu na Severu“. Istakao da će južna opština, zajedno sa kosovskim institucijama, „sprečiti pokušaj Srbije da izazove veštačku humanitarnu krizu na Severu Kosova, pražnjenjem osnovnih namirnica i lekova u prodavnicama i apotekama“.

Plan Srbije je da na Kosovu izazove humanitarnu krizu, ali to nema nikakve veze sa humanitarnom krizom jer kosovske institucije govore da krize nema. Ali ako to žele, mi nećemo dozvoliti da se to dogodi jer će državni organi, kao i južna opština dati svoj doprinos da takve stvari ne dešavaju, jer su one samo politički i nemaju nikakve veze sa humanitarnom krizom

Bahtiri je naglasio još i to da će „služiti svim građanima bez razlike“ i da će „ispuniti sve zahteve građana u četiri opštine na Severu, kako do humanitarne krize ne bi došlo“.

Nije objasnio kako će to sprečiti, odnosno kako će najavljenu nameru i sprovesti u delo

Sever se snabdeva robom poreklom iz Srbije

Sever Kosova nastanjen je većinski srpskim stanovništvom koje se snabdeva skoro isključivo proizvodima iz Srbije. Nema tržnih centara, već se roba kupuje u dućanima, kioscima i manjim prodavnicama. Najbliži tržni centri i šoping molovi nalaze se u južnom delu grada, a više njih uz samu liniju razdvajanja grada na severni i južni deo. Upravo su u ovim centrima stanovnici sa Severa česti kupci. U njima je do uvođenja taksi dominirala i sama roba poreklom iz Srbije.

Uprkos taksama od 100%, te svakodnevnim protestima u novembru i decembru, u organizaciji Srpske liste, a sa kojih je slata poruka o humanitarnoj katastrofi na Severu, to se do danas nije dogodilo. Rafovi su bili puni, a jedino što je nedostajalo više meseci na kioscima bila je dnevna i nedeljna štampa iz Beograda.

Carinske dažbine od 100% na proizvode iz Srbije i BiH uvedene su novembra prošle godine, nakon što je Srbija blokirala mogućnost da Kosovo postane članica INTERPOL-a.

U međuvremenu je više naslova objavljeno o tome ko je profitirao od uvođenja ovih taksi, od samog skoka političkog rejtinga Ramuša Haradinaja, do novog dobitka za švercere. Tako je ovoj listi nedavno pridodata i sama EU, kako je pisao list Danas uz podatak da je EU ukupno izvezla 516,8 miliona evra robe, što je čak 120 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

I dok se spekuliše ko je dobitnik, nema sumnje ko je gubitnik – građani.

Kosovski mediji već mesecima pišu o švercu robe, a od nedavno kosovska policija je pokrenula više akcija na, kako je objasnila, „suzbijanju šverca i kriminala“. Na Severu je krajem maja tako uhapšeno dvadesetak policajaca, uglavnom pripadnika Granične policije Kosova i nekoliko civila, između ostalog i pod optužbom za krijumčarenje robe.

Najviši zvaničnici Kosova, takođe, od nedavno, najavljuju borbu protiv kriminala i visoke korupcije, uz preduzimanje, kako saopštavaju, konkretnih poteza. Međutim, sa druge strane, upravo ovu vladu u javnosti optužuju za korupciju, uz činjenicu da je jedna trećina njenih ministara i zamenika ministara pod optužnicama.

Priča o borbi protiv korupcije inače pokreće se nakon višemesečnog insistiranja stranih ambasada u Prištini, posebno američke i britanske kao i kancelarije EU, da politički zvaničnici koji su umešani u afere korupcije, zloupotrebe službenog položaja, nepotizma, ne treba da obavljaju javne funkcije.

 

Povezani članci:

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

„Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“ 

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti…?

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.