Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je danas da će Srbija nastaviti da snabdeva stanovništvo na Severu Kosova, „bar sa osnovnim životnim namirnicama“, prenose beogradski mediji.

“Jutros su nam najavili da je najveći deficit sa mlekom. Nema voća i povrća u supermarketima, a i zalihe ostalih namirinica se polako prazne”, tvrdi Ljajić za RTS.

On je naveo da je nakon akcije kosovskih specijalnih jedinica sve manje robe iz centralne Srbije išlo na Kosovo i dodao da su zbog uvođenja taksi “svi gubitnici”, a najviše srpska privreda.

„Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa“, rekao je Ljajić, dodajući da će vlasti iz Srbije nastojati da stanovništvo snabdeju bar sa osnovnim životnim namirnicama.

„Vlada će uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi da roba iz centralne Srbije bude dostupna svim ljudima na KiM“, tvrdi i premijerka Srbije, Ana Brnabić, prenosi Beta.

Kaže da već „sedam meseci nije bilo sluha u međunarodnoj zajednici“, ali i da se Srbija trudila da „alternativnim pravcima“ obezbedi za stanovništvo na KiM proizvodima iz Centralne Srbije.

Priština i međunarodne organizacije „činili su sve da se prekinu ti alternativni pravci“, dodaje Brnabić, i kaže da je svesna da će „kritičari vlasti u Beogradu reći da se koristi eufemizam ‘alternativni pravci’ za praktično sivu ekonomiju i šverc“.

„Kako god, mi želimo da Srbi i ostali ljudi na Kosovu i Metohiji imaju u 21. veku sve proizvode koje žele da kupuju“, kazala je ona.

Komentarišući navode iz Prištine „da je ovo planirana strategija Srbije“ i da se „plaše da su u kamionima iz Srbije droga i oružje“, Ljajić je rekao da kontrole treba da se vrše, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

„Droga je mogla da ide do sad bez problema, a sad pojačane kontrole? Naravno da kontrole treba da postoje, postojale su pre ovoga, a postojaće i posle i mi vršimo kontrole na graničnim prelazima, postoje potpuno drugi načini da sprečite kriminalce“.

“Iz Srbije je 228 miliona manje robe isporučeno na Kosovo od 21. novembra do 24. juna. Cena robe na Kosovu su povećane za 5,3 odsto. Osim toga Kosovo je povećalo uvoz za 6,4 odsto, uprkos najavama da će domaći proizvođači iskoristiti uvođenje taksi da pojačaju proizvodnju. Jedino ko je verovatno profitirao su šverceri i države u okruženju”, rekao je Ljajić.

Ocenio je i da je pitanje taksi postalo unutarpolitičko pitanje na Kosovu i da je jedini “politički dobitnik” premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je te takse uveo.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić juče je izjavio da su Albanci poslednjih dana „presekli kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz centralne Srbije“. On je istakao da će Srbija naći načina da „doturi robu narodu u južnoj pokrajini“.

Predsednik Udruženja privrednika na Severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hleba.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, najavu humanitarne krize na Severu Kosova nazvao je „improvizacijom“, ističući da su u kosovskoj vladi „svesni takvog plana i da neće dozvoliti da se on ostvari“.

“Mi znamo da im je ciljano vreme četvrtak. Nećemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova uplašeni tim čudnim radnjama. Ne usuđujemo se da ih pustimo ne zbog bilo kakve hrane, već zato što krijumčari mogu da nose narkotike i oružje, a mi to ne dozvoljavamo”, izjavio je Haradinaj.

Prištinske vlasti uvele su takse od 10 odsto na robu iz Srbije još u novembru, a početkom decembra one su uvećane na 100 odsto. Ta odluka je usledila dan nakon što Kosovo nije primljeno u Interpol.

Ukidanje taksi uslov je Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da su takse „težak udarac“ za Srbiju koja na tome gubi oko 500 miliona dolara godišnje. On je u aprilu najavio da će kontramere Beograda na ovaj potez biti poznate do maja, odnosno, kako je rekao, do Đurđevdana. U maju je najavio da će „snažne i oštre mere“ protiv taksi biti predstavljene na sastanku u Parizu koji je bio zakazan za početak jula, ali je u međuvremenu – odložen.

Sever Kosova je na korak od humanitarne krize, upozoravaju srpski zvaničnici i privrednici. Kosovski zvaničnici, sa druge strane, poručuju da je reč o lažiranom pokušaju izazivanja krize – „pražnjenjem robe sa rafova kako ne bi mogli da se nađu ni osnovni artikli iz Srbije“. Slažu se u jednom: „Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu“. Rafovi u većini prodavnica u Severnoj Mitrovici su poluprazni. Ima i bolje snabdevenih, ali trgovci poručuju da prodaju poslednje zalihe. Osim što više ne nabavljaju robu iz Srbije zbog, kako poručuje srpski državni vrh, kao i privrednici sa Severa, „pojačane kontrole kosovske granične policije“, „pritisaka hapšenja, oduzimanja kamiona i robe“, trgovci sa Severa alternativu robi iz Srbije, kako se najavljuje, neće tražiti južno od Ibra. Tvrde da je to usled „internog dogovora“ da se uzajamno „solidarišu“ a upravo zbog „politike Prištine“. Međutim, kako KoSSev saznaje iz više izvora koji su zatražili da ostanu anonimni, malim trgovcima je uručen papir, do kojeg je takođe došao i KoSSev, a koji su navodno potpisali iz Udruženja privrednika sa KiM o tome da „ni po koju cenu ne nabavljaju robu sa juga“. Ove navode demantovao je predsednik ovog udruženja, Radoš Petrović. 

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

Priština: „Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“

U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti…?

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.