Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?

Hapšenja policajaca 28.05.2019
Foto: KoSSev

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužio je danas grupu srpskih privrednika sa Severa i bivšu Civilnu zaštitu da u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom navodno „pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu“. Predsednik udruženja privrednika sa Severa, Radoš Petrović, kojeg je Haradinaj spomenuo, odbacio je ove optužbe, podsećajući da su upravo odluka Haradinaja o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kao i pojačane aktivnosti poreskih organa Kosova i Kosovske policije da ove robe ne bude na rafovima na Severu, ono što može dovesti do humanitarne katastrofe. „Prodaje se roba iz zaliha, jer mi se svakog dana mali trgovci sa Severa žale da ne mogu da izdrže ovo maltretiranje“. Takođe, on sam nema veze sa onim što spominje Haradinaj, potvrdio je za KoSSev. „Ja se bavim građevinom i to 15 godina“.

Ramuš Haradinaj tvrdi da postoji plan iza kojeg je navodno grupa privrednika sa Severa, bivša Civilna zaštita i zvanični Beograd da se veštački izazove humanitarna katastrofa.

„Ispražnjene radnje gde se ne mogu naći ni osnovni artikli poreklom iz Srbije, koje za cilj ima predstavljanje jednog teškog stanja, takozvane ‘humanitarne katastrofe’ za građane Severa, plan je koji pripremaju određeni ljudi na Severu, o čemu je Vlada Kosova obaveštena“, naveo je danas Haradinaj u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Haradinaj je optužio Radoša Petrovića, Gorana Vlaškovića, Bojana Jakšića – Coju, Slavišu Stanića i Radula Stevića, da su navodno „deo organizacije ovog plana“. U pitanju su privrednici sa Severa.

Pored toga, pozivajući se na izvore bezbednosnih službi Kosova, tvrdi da u ovome učestvuje, navodno i bivša Civilna zaštita, čiji su pripadnici pre dve godine integrisani u kosovski sistem, pre svega u ministarstva i službe poreskih organa.

„Ova organizacija biće potpomognuta logistikom i drugim formama i od takozvane organizacije ‘Civilna zaštita’ na Severu, kojom rukovodi Stevo Pavićević“, piše Haradinaj.

Radoš Petrović: Nikakve veze nemam sa tim, a mali trgovci mi se žale da ne mogu da izdrže maltretiranje

U razgovoru za KoSSev predsednik udruženja privrednika sa Severa Radoš Petrović, kojeg je u svojoj objavi spomenuo Ramuš Haradinaj, međutim, kaže da on nikakve veze nema sa onim što spominje kosovski premijer. Podsetio je i na uvođenje carinske dažbine od 100 odsto na robu iz Srbije sa jedne strane, a sa druge, kako tvrdi, na sve češće odustajanje malih trgovaca i dobavljača sa Severa od nabavke robe zbog, kako kaže, rizika i maltretiranja od strane kosovskih poreskih organa i policije.

„Ja se građevinom bavim 15 godina i ovo što sam upravo čuo nikakve veze nema sa onim čime se ja bavim i šta radim. Ne mogu čak to ni da komentarišem, jer ne razumem. Ono što znam i što jeste proverljivo jeste to da se rafovi prazne jer se prazne zalihe robe – prvo zato što su uvedene takse od 100 odsto, a drugo, mogu da vam potvrdim to da mi se mnogi privrednici naši ovde na Severu žale svakog dana da ne mogu više da izdrže da rizikuju i da ih maltretiraju poreski službenici i kosovska policija, kada nabavljaju i prodaju stanovništvu našu robu“, rekao je Petrović za KoSSev.

Ukoliko dođe do humanitarne krize za nju će biti odgovorna kosovska vlast

On nije isključio opasnost od humanitarne krize ali je naglasio da za nju neće biti odgovoran narod na Severu, niti njegovi lokalni trgovci i privrednici, već prevashodno odluka kosovskog premijera o uvođenje taksi, a potom i pojačane aktivnosti poreskih organa Kosova i policije da ove robe ne bude na rafovima na Severu.

„Sada se prodaju zalihe, i rafovi se prazne, to je tačno, ali to je zbog taksi, i naši mali trgovci ne mogu više da izdrže ovu bitku da se snalaze i nabavljaju robu, pre svega hranu i sredstva za higijenu iz Srbije, kako su do sada uspevali da se dovijaju na razne načine“, zaključio je Petrović u razgovoru za KoSSev.

Povodom objave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja naša redakcija zatražila je i komentar Kancelarije za KiM, međutim, do objavljivanja ove vesti nismo dobili odgovor.

Sever se snabdeva robom iz Srbije

Sever Kosova nastanjen je većinski srpskim stanovništvom koje se snabdeva skoro isključivo proizvodima iz Srbije. Nema tržnih centara, već se roba kupuje u dućanima, kioscima i manjim prodavnicama.

Uprkos tome što su pre više od pola godine uvedene carinske dažbine od 100 odsto na ove proizvode, te svakodnevnim protestima u novembru i decembru, u organizaciji Srpske liste, a sa kojih je slata poruka o humanitarnoj katastrofi na Severu, to se do danas nije dogodilo. Rafovi su bili puni, a jedino što je nedostajalo više meseci na kioscima bila je dnevna i nedeljna štampa iz Beograda.

Kosovski mediji već mesecima pišu o švercu robe, a od nedavno kosovska policija je pokrenula više akcija na, kako je objasnila, „suzbijanju šverca i kriminala“. Na Severu je krajem maja tako uhapšeno dvadesetak policajaca, uglavnom pripadnika Granične policije Kosova i nekoliko civila, između ostalog i pod optužbom za krijumčarenje robe.

Najviši zvaničnici Kosova, takođe, od nedavno, najavljuju borbu protiv kriminala i visoke korupcije, uz preduzimanje, kako saopštavaju, konkretnih poteza. Međutim, sa druge strane, upravo ovu vladu u javnosti optužuju za korupciju, uz činjenicu da je jedna trećina njenih ministara i zamenika ministara pod optužnicama.

Priča o borbi protiv korupcije inače pokreće se nakon višemesečnog insistiranja stranih ambasada u Prištini, posebno američke i britanske kao i kancelarije EU, da politički zvaničnici koji su umešani u afere korupcije, zloupotrebe službenog položaja, nepotizma, ne treba da obavljaju javne funkcije.

Povezani članci:

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

Priština: „Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti…?

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.