U susret najavljenoj humanitarnoj krizi: Građani (ne)veruju da će je biti

Roba Mitrovica rafovi kriza
FOTO: KoSSev

Sever Kosova je na korak od humanitarne krize, upozoravaju srpski zvaničnici i privrednici. Kosovski zvaničnici sa druge strane poručuju da je reč o lažiranom pokušaju izazivanja krize. Slažu se u jednom: „Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu“. Rafovi u većini prodavnica na Severu su poluprazni. Ima i bolje snabdevenih. Prodaju se zalihe. Osim što više ne nabavljaju robu iz Srbije zbog „pritisaka hapšenja, oduzimanja kamiona i robe“, trgovci kažu da neće nabavljati robu ni sa juga.

Ekipa novinara KoSSev portala posetila je juče prodavnice, apoteke i pekare u Severnoj Mitrovici, ali i razgovarala sa građanima.

U većini prodavnica „poluprazni“ rafovi, ali i dalje ima i onih bolje snabdevenih. U svim prodavnicama trgovci nam kažu da prodaju poslednje zalihe. Najviše manjka mlečnih proizvoda zbog obustave distribucije iz Raške. Nedostaju i ostale najosnovnije namirnice: meso, mesne prerađevine, so, šećer, ulje, brašno.

Ivan Miletić, vlasnik S.T.R. „Ivan“ iz Kosovske Mitrovice potvrđuje da su zalihe robe na izmaku.

„Nema mlečnih proizvoda, nema brašna, ubrzo će nestati i hleb, so, šećer – osnovne životne namirnice“.

Distribucija mlečnih proizvoda koji su na Sever Kosova dolazili uglavnom iz Raške ne vrši se već više od deset dana, tvrdi ovaj trgovac.

U toku jučerašnjeg dana se pojavilo i navodno pismo Udruženja privrednika KiM, upućeno trgovcima u kojem se traži da ni po koju cenu ne nabavljaju robu ni sa juga. Predsednik udruženja Radoš Petrović demantovao je da je vlasnicima privatnih radnji i ovim trgovcima iko išta rekao.

Više detalja o ovom dokumentu pročitajte u posebnoj vesti: Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

„Kada je reč o mleku, obustavili su distribuciju firme Golija, Finagro, Milkop i ostali privrednici koji su snabdevali Sever Kosova. A to traje već desetak dana – od kada je stupilo na snagu to što se tiče inspekcije koja vršlja i koja oduzima robu“.

Magacini u Severnoj Mitrovici, od kojih većina privrednika, pa i S.T.R. „Ivan“ nabavlja robu ubrzo će se takođe zatvoriti, a roba iz Srbije nikako ne može da se nabavlja, objasnio je još sagovornik KoSSeva.

Alternativu robi iz Srbije, privrednici sa Severa neće tražiti južno od Ibra – to je stvar solidarnosti i „internog dogovora“, tvrdi:

„Mi smo svi ovde navikli na namirnice iz Srbije, naše namirnice, i dalje mi smatramo da je ovo Srbija. Prehranu i namirnice južno od Ibra mi nikada nismo nabavljali i ne znamo ništa o kvalitetu tih namirnica. Sa druge strane, privrednici su se solidarisali da se ne uzima roba sa juga jer taj pritisak dolazi upravo iz te politike Prištine, tako da ne možemo da to prihvatimo, još i uzimamo tu robu, a oni nama zabranjuju da uzimamo robu koju na koju smo mi navikli“.

Prodavnica u Severnoj Mitrovici

I više drugih trgovaca koji su želeli da ostanu anonimni potvrdilo nam je da im je roba na izmaku, te da se najviše oseća nestašica mlečnih proizvoda, ali i da robe nema ni u magacinima.

Sa drugim privrednicima nismo imali sreće, te je jedini odgovor koji smo mogli da čujemo od njih – „ne želim da pričam o tome“.

Apoteke: Zalihe lekova nisu obnavljane 10 dana

Obišli smo i više apoteka kako bismo proverili da li su tačni navodi o nestašici lekova. Dragana Mojsilović u apoteci Lilia kaže da već deset dana nije bilo nabavke robe, te da su lekovi na izmaku.

„Osnovne stvari koje svakodnevno idu – to je već na izmaku – Brufen, sirupi za temperaturu i slično“.

Na pitanje da li skorije očekuju novu nabavku lekova, naša sagovornica je odgovorila odrično.

Građani podeljenog mišljenja, većina bez komentara

Šta kažu oni kojih se ovo najviše i tiče?

„Ne hvala; Ne želim da pričam o tome; Nemam komentar; Nemoj molim te; Drugi put; Žurim, ne bih želeo da odgovorim“, glasila je većina odgovora građana Severne Mitrovice na pitanje da li su čuli da postoji mogućnost humanitarne krize na Severu Kosova.

Bilo je i onih raspoloženih za razgovor. Neki su se predstavili, neki odlučili da govore anonimno.

„Vlasti da dođu da vide šta će sa narodom“

„Čuo sam za najavu humanitarne krize, ali ne verujem da će do toga doći“, rekao nam je jedan sugrađanin.

Na pitanje zašto, odgovara da se uzda u reakciju političkih lidera da do prave krize ne dođe:

„Zato što je nesloga u narodu, ne kupuje se roba sa juga, ne nabavlja se iz centralne Srbije i onda se napravi humanitarna katastrofa. Mislim, u tom pogledu se nateraju vlasti da dođu da vide šta će sa narodom ukoliko se trgovci solidarišu da podignu to na neki veći nivo“.

Nabavka na jugu? – Kad nema, mora

Ima i onih manje optimističnih koji smatraju da će do humanitarne katastrofe doći:

„Kako da neće, hoće naravno, zato što sve manje i manje ima hrane, to se vidi, nema odakle da se unosi, deca gladuju, ljudi svi“.

I lekova je „sve manje i manje“, poručuje naš sagovornik, ali podseća da je to dugogodišnji problem.

Međutim, na pitanje, da li bi građani u tom slučaju trebalo da kupuju južnije od Ibra, poručuje „kada nema, mora“.

Za situaciju krivi Ameriku.

Mislim da robe nema dovoljno za građane, ali vidite sami, situacija kakva je, ucenjuju nas razni ne možemo ništa da uradimo, to je Amerika, to je sila, ne možemo ništa protiv njih

Roba Mitrovica rafovi kriza
Foto: KoSSev

„Ne znam ja, nisam čula ništa“

A bilo je i onih koji nisu čuli za najavu humanitarne katastrofe.

Na pitanje da li ste čuli za najavu nove humanitarne katastrofe na Severu Kosova zbog nestanka robe, naša sugrađanka starijih godina pita – „Kakve robe, ne znam ja, nisam čula ništa“.

Kaže da robu kupuje u mitrovičkim prodavnicama, ali i da veći deo nabavlja iz centralne Srbije, tako da i nije primetila nestašicu robe.

Kada je reč o lekovima, kaže da i njih sve nabavlja iz centralne Srbije jer ih u Mitrovici dugi niz godina nema.

„Nije mi baš jasna logika i pozadina cele stvari“

Još jedan naš sagovornik kaže da je iz nezvaničnih izvora upoznat sa najavom nove humanitarne krize, ali i da mu nije „baš jasno o čemu se tu radi, te kakva je pozadina cele stvari“.

„Inače se snabdevam hranom u Severnoj Mitrovici, hranim se tu, tako da ne primećujem nikakve probleme na tu temu“, dodaje.

Sa navodnim novim talasom nestašice lekova nije upoznat, a dodaje da bi „verovatno u ovako maloj sredini čuo da postoji problem“.

Naš sagovornik ne veruje da će doći do humanitarne katastrofe.

„Ne verujem zato što je indikativan tok stvari koji se do sad odvijao. Mislim da narod najnormalnije živi, prodavnice rade, ne vide se prazni rafovi, ne vidi se velika potražnja za bilo kakvim proizvodima, čak i lekovima, ne znam o cemu se radi“, objasnio je.

Pročitajte još:

RTK: „Otrov u Gazivodаma“ – Srpska panika u službi „humanitarne katastrofe“; Kancelarija: Priština širi lažne vesti

Vučić: „Nećemo dozvoliti da naš narod umire od gladi“

Priština: „Kosovo preduzelo potrebne mere za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na Severu“, „Neće biti krize na Severu“

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva stanovništvo na Kosovu osnovnim životnim namirnicama

Haradinaj: Kriza na Severu improvizovana, neću dozvoliti da građanima nedostaje bilo koji proizvod

Humanitarna kriza, dopis privrednika, solidarnost trgovaca, propaganda, ćutnja…?

Da li i ko hoće da izazove humanitarnu krizu na Severu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.