Vučić: Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija saglasi

Vučić Sputnik
Foto: Sputnjik

„Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija saglasi,“ rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu, a nakon obraćanja medijima sa liderom Grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom. Vučić je govorio i o predstojećem glasanju za članstvo Kosova u INTERPOL-u, naglasivši da Kosovo ima većinu, kao i da će se boriti da tu prednost ne zadrže. Predsednik je ujedno ocenio da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti kada Priština shvati da „mora da se ponaša civilizovano“.

Nakon nedavne informacije koju su preneli beogradski mediji, da je Srbija ostvarila pobedu na glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), što omogućava da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na severu Kosova i Metohije, predsednik danas kaže da je „velika pobeda ostvarena“.

Glasanje u ENTSO „velika pobeda, značajno vreme smo kupili za narod na Severu“ 

„Mislim da je to rezultat nečije prevelike nervoze, značajno vreme smo kupili za narod na severu po tom pitanju, ali i za naš novac, za našu transfernu mrežu što je veoma važno za sve građane Srbije,“ rekao je.

Grčka ne menja poziciju po pitanju statusa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa liderom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom kome se zahvalio na podršci i činjenici da se pozicija Grčke po pitanju statusa Kosova i Metohije neće menjati.

Vučić je dodao da je sa Micotakisom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, kao i da ga je zamolio da osim podrške na evropskom putu, pomogne i u konkretnim stvarima i problemima sa kojima se suočava Srbija.

„Od glasanja za INTERPOL do mnogih drugih stvari koje nisu lake. I upoznao sam predsednika Micotakisa sa tarifama koji su suprotne sporazumu CEFTA i suprotno sporazumima koje smo već potpisali i to pre 12 godina sa Prištinom, da to prosto ne može da se čini.“

Međutim, predsednik nije želeo da ga dovodi u „neugodnu poziciju“, da on mora na bilo koji način da arbitrira, ali misli da to nije samo pitanje odnosa Beograda prema Prištini, već je to pitanje odnosa Prištine prema svima drugima, i prema onome što je potpisano i prihvaćeno.

Dijalog da se nastavi kada Priština shvati da „mora da se ponaša civilizovano“

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik kaže da će on biti nastavljen, ali kada Priština shvati da „mora da se ponaša civilizovano i u skladu sa pravilima koja sama prihvata“.

Predsednik naglašava da Srbija nikoga ne ucenjuje, kao i da nastavak dijaloga neće biti uslovljen otvaranjima poglavlja za ulazak Srbije u EU, međutim, problem vidi u nepoštovanju sporazuma Prištine.

„Ne možemo da budemo u dijalogu sa onima koji krše sporazume koje su potpisali pre 12 godina i svaki put misle da je to dozvoljeno i da mogu da vrše dodatni pritisak na našu zemlju.“

Međutim, želi da veruje „da će i EU i svi oni kojima je stalo do nastavka dijaloga da će da utiču na one kojima su pomagali u pravljenju takozvane nezavisnosti“.

„Sa onoliko rukah i onoliko snage koliko imamo, toliko se borimo“

Predsednik se osvrnuo i na ceremoniju povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata koja se održala nedavno u Parizu, gde je, kako je rekao, na raspolaganju imao samo četvoro ljudi sa sve jednim članom obezbeđenja.

Predsednik je odmah nakon ovoga zamolio obezbeđenje da napusti salu SNS u kojoj se danas održavala konferencija za štampu.

Vučić je dodao da on ne vodi 5 ili 6 članova obezbeđenja, kao što „vode drugi predsednici i premijeri“, sa njim ide „jedan, čovek, dvoje savetnika i to je to“.

„Ja ne mogu na taj način da trošim novac našeg naroda, niti ga imamo da trošimo na taj način,“ rekao je Vučić, naglašavajući „sa onoliko rukah i onoliko snage koliko imamo, toliko se borimo.“

„Dok oni (kosovski zvaničnici), idu sa delegacijom od 50-60 ljudi“, i, kako kaže srpski predsednik, „oni imaju novac“.

Dok ga oni (Kosovo) imaju, zato što imaju „spoljni prirast“ gde svako u „Stejt haus-u“ u Njujorku, odvaja novac od svih albanskih „Stejt hausa“ za kosovsku nezavisnost.

Predsednik je ujedno objasnio da je Treća prizrenska liga formirana u Njujorku 1946, tačnije, njihov novac, više problema nanela Srbiji, nego Prva i Druga, kao i Bali Kombetar pokret.

„Ja sam posvetio maksimalnu pažnju na maksimalnom nivou da odgovorim na protokol kako bi što bolje predstavljao državu Kosovo. Šta misli ovaj ili onaj lider u Srbiji, ovaj ili onaj medij u Srbiji, o tome nisam čak ni razmišljao i čak ni danas ne marim za to,“ rekao je Tači nekoliko sati ranije. O tome čitajte u: Tači:  Ako se ukloni rezolucija 1244 ruski veto se automatski ukida

„Teška, gotovo nemoguća misija u INTERPOL-u“

„Ostaje nam teška, gotovo nemoguća misija u INTERPOL-u, jer postoje zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, koje su pod velikim pritiskom da glasaju za članstvo Kosova u INTERPOL-u ili da budu uzdržane, a onda ćete imati one koje su za i protiv u odnosu dva prema jedan. Moramo da smanjimo da nemaju dvotrećinsku većinu od onih koji su glasali na takav način,“ rekao je Vučić.

„Oni tu većinu od jedne, dve ili tri zemlje od potrebnih imaju,“ dodao je predsednik, rekavši da će se boriti da tu prednost ne zadrže.

„Da li ćemo uspeti? Nije lako. Mi sami ulažemo u to sve što imamo. I svoj novac i svoje znanje. Putujemo koliko nam to novac dozvoljava, borimo se. Mi nemamo moćne sponzore i to je ono što možemo da uradimo,“ rekao je on.

„Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija usaglasi“

Vučić je tokom svog boravka u Parizu, a povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata rekao da se Putin tokom ceremonije rukovao sa Tačijem, ali da se okrenuo čim je video sa kim se rukovao.

Međutim, o razgovoru Putina i Tačija, o kojem je kosovski predsednik posvedočio na Tviteru, kaže da ne zna kada se to dogodilo, da to nije njegova stvar, kao i da je to pitanje za Rusiju i Prištinu.

On je izjavio da predsednik Kosova Hašim Tači neće dobiti podršku predsednika Rusije Vladimira Putina za bilo šta, osim za ono sa čim se usaglasi i Srbija.

„Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija usaglasi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu upitan o susretu Tačija i Putina u Parizu.

On je kazao i da to što se on vidi sa predsednikom SAD Donaldom Trampom ne znači da će Amerika da promeni svoju politiku po pitanju Kosova i da nema nikakvu iluziju o tome.

„Ni Putinu nije lako“

Vučić je istakao da Rusija pruža podršku Srbiji i ocenio da nije ni Putinu „lako kada uprkos činjenici da EU podržava nezavisnost Kosova, mi i dalje idemo ka EU“.

„Nije ni njemu lako da to razume,“ istakao Vučić, navodeći „i mi ponekad nismo oduševljeni svakom fotografijom, ali u politici nema ljubavi, već samo interesi“.

„Ne računajući ubistvo Olivera Ivanovića, nije bilo incidenata sa smrtnim posledicama“

Na novinarsko pitanje da li 2018. godinu smatrate izgubljenom što se tiče pregovora na političkom nivou i šta je to što smo postigli, predsednik je napomenuo da su vođeni razgovori prvenstveno kako bi se sačuvao mir.

„To smo i sačuvali, a pre svega srpske glave, koje bi u svakom drugom slučaju bile ugrožene na KiM-u, i ovako je bilo bezbroj incidenata, ne računajući ubistvo Olivera Ivanovića, mislim da nije bilo drugih incidenata sa smrtnim posledicama,“ rekao je Vučić, na šta je ponosan.

Vučić o Haradinaju: „On je čovek veoma moćan, može uprkos volji EU“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Beograd odgovorno ponašati povodom najave Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova biti formirana ovog meseca i da će imati tri puka, od kojih jedan na severu.

„On je čovek veoma moćan, veoma snažan, može uprkos volji EU i svih zemalja EU, neka nastavi da radi šta hoće i kako hoće,“ rekao je Vučić.

Pročitajte još:

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Tači se sastao sa Putinom: „Ako Kosovo i Srbija postignu mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“ 

Mondoloni: Raspored sedenja nespretnost zbog koje žalim; Vučić: „Hvala na divnim rečima“

Vučić sa Trijumfalne kapije: Nikada ne kukam i ne žalim se svetskim liderima, Srbija da jača

Vučić se sastao sa Merkel, sinoć čak dva puta sa Makronom, uživo prenos ceremonije

„Treba da uđem u Notr Dam, uzmem šipku i skinem zastavu?“

Haradinaj: „Moguće novo uvećanje carina“

Vlada Kosova nema nameru da povuče odluku o povećanju carina, počela primena

Kosovska vlada povećala carine na uvoz robe iz Srbije i BiH

Tači o porezu i odluci Srpske liste da deluje opoziciono: To nisu korisne odluke

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.