Tači se sastao sa Putinom: „Ako Kosovo i Srbija postignu mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“

Putin Tači

„Predsednik Putin jasno je rekao – ‘Ako Kosovo i Srbija postignu mirovni sporazum, Rusija će ga podržati’,“ preneo je poruku danas kosovski predsednik Hašim Tači na svom Tviter nalogu uz fotografije na kojima se vidi kako se rukuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Susret se dogodio u Parizu gde je juče obeležena stogodišnjica Velikog rata.

Tači je naveo da je fokus njihovog razgovora bio „dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za sveobuhvatni i obavezujući sporazum“.

Vest o ovom sastanku dolazi nakon jučerašnje slike sa Jelisejskih polja i Trijumfalne kapije na kojoj Tači sedi iza samog Putina. Za to vreme Srbija je preko predsednika Aleksandra Vučića bila predstavljena među zvanicama preko puta, što je pokrenulo talas nezadovoljstva u Srbiji koji se ni dan kasnije ne stišava. Ovo je šamar Srbiji, ocenjuju stručnjaci za diplomatske odnose.

Na Internetu su u međuvremenu osvanule i fotografije sa sličnim rasporedom sedenja i tokom drugog događaja u Parizu, takođe u sklopu obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata – Mirovne konferencije, na kojoj Tači sedi pored Putina i blizu Trudoa.

Tači se takođe, tokom obeležavanja stogodišnjice primirja od Prvog svetskog rata, u Parizu pohvalio i fotografijama sa susretima lidera drugih moćnih država – sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, i sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom.

„Kao i uvek, sjajno je sresti se i razgovarati sa predsednikom Erdoganom. On je iskren prijatelj i jak podržavalac Kosova i celog Zapadnog Balkana. Zauvek smo mu, kao i Turskoj, zahvalni što podržava naš put slobode, pomirenja i evroatlanskih integracija,“ objavio je juče Tači na svom Tviteru.

„Takođe sam imao kratak razgovor sa nemačkom kancelarkom Merkel. Razgovarali smo o mogućnosti da postignemo miran sporazum Kosova i Srbije. Složili smo se oboje da je podrška Nemačke krucijalna za ovaj sporazum i naše članstvo u EU.“

 

„Na današnji dan komemoracije kraja Prvog svetskog rata, složili smo se sa predsednikom Donaldom Trampom o potrebi za trajnim mirom i pomirenjem na Zapadnom Balkanu, tako što ćemo postići konačni i sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije, omogućujući našoj Republici da se pridruži NATO i EU.“

Kosovski predsednik Hašim Tači juče se, takođe, susreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, i zahvalio mu se putem Fejsbuka na prijemu.

„Zahvaljujem se predsedniku Makronu na današnjem prijateljskom prijemu. Ovo je bila sjajna prilika da razgovaramo sa svetskim liderima o jačanju mira i stabilnosti u regionu,“ navodi se u Tačijevoj objavi uz više fotografija.

 

Deo kosovskih medija kritikuje Tačija

Gazeta Express sa druge strane piše da je Tačijeva ideja o podeli Kosova završila u krilo Vladimira Putina.

Gazeta navodi da Tači pokušava da pronađe međunarodne saveznike kako bi realizovao njegovu ideju o korekciji granica koju opozicija zove rusko-srpska ideja, kao i da je Tači „promenio adresu“ upravo zbog žestokog protivljenja nemačke kancelarke Angele Merkel njegovoj ideji.

Vučić u Parizu

I dok iz Srbije dan kasnije, posle opozicije, stižu osude i stručnjaka i nekadašnjih diplomata o tretmanu Srbije i Vučića u Parizu, ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni izjavio je jutros da je raspored sedenja na Jelisejskim poljima „velika nespretnost zbog koje žali“. Iako je sam priznao da mu je bilo teško, te da je „svo vreme gledao u zemlju i u ekran, ne verujući šta vidi ispred sebe i znajući kolike žrtve je podneo srpski narod u Prvom svetskom ratu“, predsednik Aleksandar Vučić je pozvao srpski narod da dočeka Makrona uskoro u Srbiji i pokaže mu šta je srpsko gostoprimstvo.

On se u Parizu sastao sa Makronom sa kojim je dan pre ceremonije razgovarao u „u tri navrata po dva, tri ili četiri minuta“.

Vučić je takođe imao i kratak razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a „mnogo duži“ sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, sa kojim je razgovarao o Putinovom dolasku u srpsku prestonicu.

Sa odlazećom nemačkom kancelarkom srpski predsednik je imao i zaseban susret, i to, kako je predsednik priznao nekoliko puta, Merkel je imala susrete „samo sa njim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom“

„Nekoliko minuta pre svetkovine, Merkelova je želela da razgovara sa nama i razgovarali smo gotovo 40 minuta. Pričali smo o regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima, dijalogu i regionu u širem kontekstu,“ rekao je Vučić.

 

Vučić se sastao i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji mu je pred 25 ljudi  rekao, kako je Vučić izjavio nakon završetka ceremonije, da su Srbi veliki narod.

Vučić je tada izjavio da je ponosan, jer je pored Putina, Tramp „najveća zvezda“.

Mondoloni: Raspored sedenja nespretnost zbog koje žalim; Vučić: „Hvala na divnim rečima“

Vučić sa Trijumfalne kapije: Nikada ne kukam i ne žalim se svetskim liderima, Srbija da jača

Vučić se sastao sa Merkel, sinoć čak dva puta sa Makronom, uživo prenos ceremonije

„Treba da uđem u Notr Dam, uzmem šipku i skinem zastavu?“

100 godina od Velikog rata: Francuska i Nemačka odaju počast svojim žrtvama na pravoslavnom groblju u Prištini

Notr Dam: Zastava Kosova stavljena na osnovu spiska zvanica

 B92: Otkud zastava „države“ Kosovo u Notr Damu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.