Kosovska vlada povećala carine na uvoz robe iz Srbije i BiH

Povećanje poreza za robu iz Srbije i BiH
foto: Insajderi

Vest je ažurirana

Vlada Kosova usvojila je danas odluku kojom se povećava carina na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10%. Kao obrazloženje za usvajanje ove odluke navodi se zaštita domaćeg tržišta ali i to da ova mera predstavlja “najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije“. Ova mera usvojena je nakon nešto više od 10 dana od kako su u kosovskoj štampi osvanuli tekstovi o tome kako Kosovo osvaja roba “Made in Serbia“, te da će do kraja godine uvoz iz Srbije iznositi 400 miliona evra. 

18:25 – 19:00 Stiže i hitna reakcija iz Beograda večeras. Privredna komora Srbije uputiće protestno pismo Evropskoj komisiji i sekretarijatu CEFTA-e. Poručuju da je to politička odluka koja će negativno uticati na srpske privrednike, javljaju mediji u Beogradu.

Istim povodom je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sazvao vanrednu konferenciju za medije.

„Reč je o štetočinskoj, protivpravnoj meri koja je suprotna svim važećim domaćim i međunarodnim propisima koja je protivna svim važećim međunarodnim sporazumima i onom o slobodi kretanja i CEFTA sporazumu, reč je o štetočinskoj meri koja nanosi štetu građanima svih nacionalnosti na području Kosova i Metohije,“ rekao je Đurić.

„Trgovinski ratovi, koje pokreće Priština stanuju samo u bolesnim glavama koje misle da mogu da urade nešto, a nanose štetu i srpskom i albanskom narodu. Niko ne može zaustaviti ni protok robe, ni protok kapitala,“ kazao je Đurić a prenosi N1.

„Želim da vas obavestima da je ovom odlukom Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima i da Srbija smatra da je nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga momentalno ukidanje ove štetočinske i protivpravne odluke,“ takođe je istakao, a poruka stiže u jeku priprema za nastavak razgovora Vučića i Tačija.

Na današnjem sastanku kosovske vlade, ministar trgovine i industrije Endrit Šalja (Endrit Shala) predložio je kabinetu vlade usvajanje posebne mere (povećanje carine za 10% na uvoz robe) za neke proizvode proizvedene u Srbiji i BiH. Šalja je takođe dodao da je reč o „međunarodnoj praksi“.

Prema rečima Šalje, ova mera „ne odnosi se na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Mera će se primenjivati na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, vode, biskvita, građevinskog materijala i sokova poreklom iz ovih država.

Politički aspekt: „Destruktivno ponašanje Srbije“

Zamenik premijera Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj), govorio je i o političkom aspektu ove mere.

„Srbija izdvaja ogromne sume novca kako bi nanela štetu državi Kosovo, a veliki deo tog novca dolazi iz trgovine sa našom zemljom,“ rekao je Hodžaj.

„Ovo je najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije,“ dodao je, pozivajući građane da ne kupuju srpske proizvode.

„Verujem da će od danas i kofer i Ivica Dačić biti i manji i tanji da rade protiv Kosova,“ rekao je Hodžaj, prenosi Insajderi.

Ranije danas, zamenik premijera Enver Hodžaj objavio je na svom Twitter nalogu fotografiju na kojoj se vidi kako tokom sastanka vlade glasa za usvajanje ovog predloga. I tu šalje slične poruke.

„Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova troši milione na podrivanje kosovske nezavisnosti, a većina tog novca zarađena je kroz trgovinu sa Kosovom. Ovo prestaje danas!“, napisao je Hodžaj.

Dodao je i da „nema normalizacije sa Srbijom ukoliko nastave svoju agresivnu kampanju protiv Kosova. Ekonomske mere su samo prvi korak. Kad Evropska službe za spoljne poslove ne koristi svoj uticaj da Srbija da obustavi svoje destruktivne akcije, primorani smo da sami delujemo“.

Haradinaj: Koka-kola nije pogođena

Iako je predlog usvojen, kosovski premijer Haradinaj kaže da ova odluka ne utiče na međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

„Koka Kola nije pogođena ovom odlukom,“ rekao je Haradinaj.

Na svom Fejsbuk profilu, objavio je i to da je ova odluka doneta u cilju zaštite domaćeg tržišta.

Nedavno je u kosovskoj štampi osvanuo tekst pod naslovom Kosovo je zarobljeno robom „Made in Serbia“. Do kraja godine vrednost će preći 400 miliona evra uvoza, više o tome pročitajte:

Kosovska štampa: Kosovo gubi od robe „Made in Serbia“, 400 miliona evra uvoz

Na Kosovu traže bojkot srpske robe, opozicija hoće embargoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.