Vučić se sastao sa Merkel, sinoć čak dva puta sa Makronom, uživo prenos ceremonije

Vučić Merkel Tači
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Više od 70 šefova država i vlada od danas boravi u Parizu gde se održava centralna manifestacija povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Ceremoniji, koja je upravo počela, prethodio je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na kojem su razgovarali o aktuelnim dešavanjima na Balkanu, kao i o nedavnom povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pratite uživo prenos ceremonije sa Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja.

Đurić: Očekujemo tonove koji ne podržavaju poteze o nametanju dodatnih poreza

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ovog jutra je izjavio da očekuje da će razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel biti važan, bez obzira na razlike po pitanju Kosova.

Đurić očekuje i „da će sa nemačke strane doći tonovi koji ne podržavaju način na koji je Priština donela jednostranu odluku da nametne dodatni porez na sve proizvode koji dolaze iz Srbije“.

Vučić je sa Merkel razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije, saopštila je kancelarija predsednika Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o „poslednjim potezima Prištine“ koji se tiču povećanja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za koje je Vučić rekao da „ne razume kada neko na neodgovoran način krši postignute sporazume i narušava regionalnu saradnju i stabilnost“.

U saopštenju se dodaje da je kancelarka Merkel pozdravila ekonomske uspehe Srbije i istakla da ona želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Kako je Vučić nedavno saopštio tokom boravka na kongresu Evropske narodne stranke u Helsinkiju, sastanak u Parizu je predložila upravo Angela Merkel.

Vučić se sinoć sastao dva puta sa Makronom

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković saopštio je da je Vučić još juče doputovao u Pariz gde se „čak dva puta“ sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Vučić je sa Makronom razgovarao o njegovoj predstojećoj poseti Srbiji, a sastao se i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim sa kojim je razgovarao o poseti ruskog predsednika Srbiji.

I Tači se sastao sa Makronom

Kosovski predsednik Hašim Tači juče se, takođe, susreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, i zahvalio mu se putem Fejsbuka na prijemu.

„Zahvaljujem se predsedniku Makronu na današnjem prijateljskom prijemu. Ovo je bila sjajna prilika da razgovaramo sa svetskim liderima o jačanju mira i stabilnosti u regionu,“ navodi se u Tačijevoj objavi uz više fotografija.

Dva bivša neprijatelja – Francuska i Nemačka, osim slike zajedništva iz Pariza, poruku o svom savezništvu na stogodišnjicu Velikog rata šalju i sa pravoslavnog groblja u Prištini. Na njemu se održava vojna ceremonija u čast palih francuskih i nemačkih vojnika tokom borbi na Istočnom frontu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.