FDA: Uvećani limfni čvorovi posle buster doze vakcine vidljivi i na mamografu

Foto: KoSSev

Kod pojedinih osoba koje su nedavno dobile pojačanu (booster) dozu vakcine protiv kovida-19 dolazi do pojave otečenih limfnih čvorova.

Lekari kažu da se oko toga ne stvara panika. Otečeni limfni čvorovi prouzrokovani vakcinacijom su privremeni, bezopasni i znak su da vakcina deluje.

Ali da bi se izbegla nepotrebna anksioznost i neizvesnost, žene koje planiraju da idu na mamograf trebalo bi da znaju da bi otečeni limfni čvorovi koji mogu da se pojave odmah nakon doze vakcine mogli da se pojave i na mamografu, rekao je ove nedelje najviši zvaničnik američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

„Ako ste žena, i planirate da idete na mamograf, a dobili ste vakcinu, obavestite lekara o tome“, rekao je dr Piter Marks šef Centra za biološku evaluaciju i istraživanja pri FDA i dodao:

„Ako je već potrebno, prvo bi trebalo da odete na mamograf, pa da primite vakcinu, ili ćete da sačekate nekoliko nedelja, jer ako se ti limfni čvorovi pojave na mamografu, oni mogu da pokažu lažnu sliku“, rekao je Marks.

On je takođe dodao da je to „zaista bezopasna stvar, osim ako pokreće dodatnu medicinsku istragu, pa je to samo nešto čega treba biti svestan“.

Da budemo jasni: „Vakcina protiv kovida-19 ne prouzrokuje karcinom dojke niti povećava rizik od karcinoma dojke“, rekla je dr Liza En Mulen, docent radiologije i radiološke nauke na „Johns Hopkins Medicine“ i dodala da „vakcina može da poveća limfne čvorove, a to uključuje i primenu doze pojačivača (booster)“.

Zašto se to dešava?

Nakon dobijanja vakcine, limfni čvorovi u području pazuha ponekad mogu da se uvećaju dok se imunološki sistem aktivira i stvara armiju antitela.

„Ti uvećani limfni čvorovi mogli bi da se pojave na mamografiji“, rekla je dr Koni Lehman, šefica snimanja dojki u Opštoj bolnici u Masačusetsu i profesor radiologije na „Harvard Medical School“.

„Vakcina podstiče imunološki odgovor tela koji je neophodan za borbu protiv koronavirusa, ako uđe u telo neke osobe“, rekla je dr Lehman i dodala da su „uvećani limfni čvorovi dokaz da vakcina radi upravo ono što je našem telu potrebno“.

Nisu samo vakcine protiv kovida-19 te koje mogu privremeno da promene izgled limfnih čvorova. I vakcine protiv gripa, vakcine protiv herpesa zostera i vakcine protiv difterije/tetanusa/velikog kašlja (DTP) takođe mogu da dovedu do ove pojave.

Često se povećani limfni čvorovi nakon vakcine protiv gripa pojavljuju na mamografiji u oktobru.

„Voleo bih da mesec za podizanje svesti o karcinomu dojke pomerimo sa oktobra na neki drugi mesec, poput maja ili juna, jer je svake godine i sezona vakcina protiv gripa u to vreme“, rekao je Mulen za CNN.

„Verovatno ćemo zbog vakcine protiv gripa i uvećanih limfnih čvorova nakon toga često tražiti od žena da urade i dalja istraživanja, da bi bile potpuno sigurne“, rekao je Mulen.

Kako bi žene trebalo da usklade primanje vakcine i mamografiju?

„Žene koje ispunjavaju uslove za dodatnu dozu vakcine i koje takođe planiraju mamografiju u bliskoj budućnosti trebalo bi da provere kod svog lekara kada to da urade“, rekao je Marks.

Predlog je da se uradi prvo mamografija, pa vakcinacija, ili da se sačeka nekoliko nedelja nakon vakcinacije, pa da se uradi mamografija.

Dok dr Lehman apeluje na žene da „ne odlažu vakcinaciju i ne odlažu mamografiju“, već da usklade mamografiju sa vakcinacijom i oko toga se konsultuju sa svojim lekarom.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.