U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića

Rista Jovanović
FOTO: RTV Kim

Pred Osnovnim sudom u Prištini završen je sudski pretres koji se vodi protiv Rista Jovanovića uhapšenog na Gazimestanu 28. juna. Tužilaštvo tereti Jovanovića za krivično delo “izazivanje razdora i netrpeljivosti”. Konačna odluka u ovom slučaju biće doneta u sredu, 21. jula.

Na današnjem ročištu su saslušani svedoci, prikazani snimci odbrane i tužilaštva, ali nisu saslušani svedoci odbrane jer im poziv nije upućen na vreme, kazala je advokatica optuženog Jovana Filipović, za RTV Kim.

„Svedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen meni (Jovani Filipović) kao braniocu, a ne njima u Podgorici. Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svedoci su dali overene pisane izjave, ali sud nije želeo da ih prihvati. Najpre je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena“, istakla je Filipovićeva.

Ona napominje da svedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

„Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima nateramo da kažu reči ’ubijte Šiptara’, ’Kosovo ćemo oprati krvlju’, ’Kosovo je Srbija’, koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svedoka i objektivnost prilikom iskaza“, dodala je advokatica.

„Nadam se da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Rista“, očekuje Filipovićeva.

„S obzirom da ne postoje materijalni dokazi, očekujem da Risto bude oslobođen, jer bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom“, zaključila je.

Sudija Vljora Pacoli kazala je da će konačna odluka u ovom slučaju biti doneta 21. jula.

Risto Jovanović u pritvoru je Severnoj Mitrovici.

KoSSev: Podsetimo, Rista Jovanovića iz Podgorice uhapsila je kosovska policija 28. juna na Gazimestanu.

Kako je tada inicijalno preneo RTV KiM, oni su uhapsili Jovanovića jer je prigovorio policiji koja je zatražila da se jednoj monahinji, koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu, pretrese torba.

Istog dana, kosovski mediji izneli su drugačije navode, da je ovaj mladić uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“, a potom se putem saopštenja oglasila i Kosovska policija navodeći da je hapšenje Jovanovića na Gazimestanu usledilo zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“.

Povezane vesti:

Apelacioni sud odbacio žalbu u slučaju Rista Jovanovića

Jednomesečni pritvor Risti Jovanoviću koji je uhapšen na Gazimestanu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.