Vučić evropskom dopisniku N1: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

Foto: Printscreen/N1

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je evropskom dopisniku N1, Nikoli Radišiću, posle nove runde dijaloga u Briselu da je Aljbin Kurti obmanuo novinare kada je rekao da je Vučić taj koji je odbio tačke predloga za današnji razgovor i dodao da će to potvrditi i predstavnici EU.

„Sve tri stavke, sve što piše ovde, Srbija je stoprocentno prihvatila. Aljbin Kurti vas je obmanuo jer je tražio da se u sve to ubaci da se Srbija suočava s prošlošću, sa genocidom iz 1878. godine pa do 1999. godine…I on to zna, i to će vam potvrditi i EU“, rekao je Vučić.

On je istakao i da je čuo kada je Kurti novinarima rekao i da je Srbija počinila genocid u Kuršumliji i Leskovcu…

Na pitanje kako je odgovorio na te Kurtijeve optužbe, kaže da je odgovorio ozbiljno i argumentovano jer misli da „malo bolje zna istoriju i geografiju od njega“.

„Posebno sam se koncentrisao na Drugi svetski rat i njihovu ulogu u nacističkom pokretu i svemu što su činili srpskom narodu i svima koji su bili antifašistički orjentisani“, rekao je Vučić.

Dodaje da je sve vreme želeo da pronađe način da se razgovara o budućnosti.

Na konstataciju N1 da je Kurti rekao da je on Vučiću poklonio knjigu, a on njemu uvrede, Vučić negira i kaže da se trudio da bude odgovoran.

U poređenju sa prošlim susretom kada je bio oštar, danas je, kaže Vučić, samo odgovarao argumentima ne neistine koje je Kurti izgovarao.

Na pitanje dopisnika dokle ovakav dijalog može da nas dovede, pošto izgleda da se samo vrtimo u krug jer se otvaraju teme stare nekoliko vekova, Vučić kaže:

„Ne otvaraju se teme stare nekoliko vekova već ih oni otvaraju“.

Dodaje da je u pripremama za dijalog, u kojim učestvuje Lajčak, sve što su se glavni pregovarači dogovorili da bude na stolu, Srbija prihvatila, uključujući čak i neke od prištinskih amandmana.

„Ali mi ne pričamo o racionalnom pristupu, već s ljudima koji sve vreme traže da Srbija bude odgovorna za genocid in continuum, to je jedino što ih zanima. Super, shvatio sam, Dačić je Miloševićev zločinac, ja sam Šešeljev pravni savetnik, a Čanak i Nataša Kandić su svetlost na kraju tunela. Okej, razumeo sam to sve, ali hajde da pričamo o budućnosti – a on kaže ne može jer su Srbi počinili genocid 1878. i sad mi vi recite šta još treba da uradim?“, rekao je Vučić.

KoSSev: 11 barijera Srbije prema Kosovu ili 11 zahteva kojima se traži priznanje

Kako je potvrdio danas iz Brisela kosovski premijer, predvodnik prištinske delegacije na ekspertskom nivou, Besnik Bisljimi, na sastanku je ukazao na 11 tačaka, a koje predstavljaju „11 barijera koje Srbija nameće Kosovu u pogledu trgovine“, te je kazao da je Vučić odbio njihove zahteve.

Predsednik Srbije je danas u intervjuu za RTS-a, nakon prvog obraćanja posle razgovora u Briselu, kazao da je Priština izašla sa 11 zahteva kojima „traži de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče“.

„Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to“, naveo je Vučić.

Ističe i da će Srbija biti uvek spremna da razgovara, ali da ne zna šta da učinimo da se ovo popravi.

Dodaje i da misli da predstavnici EU nisu mogli da veruju šta slušaju i da su Kurtiju 10 puta rekli da priča o budućnosti, ali da se to nije dogodilo.

„To nije pat pozicija, već užasna pozicija – pat pozicija u šahu je kad svi dobiju po pola, a ovde su svi izgubili ne po pola, nego ceo bod“, rekao je Vučić i dodao da se brine zbog bezbednosti Srba i incidenata kojih je bilo više u ovih nepunih sedam meseci nego cele prošle godine.

Dodao je i da će Beograd razmotriti da li je ponašanje kosovske delegacije u pregovorima posledica toga što Priština ima nečiju mnogo snažniju podršku nego što se mislilo.

„Radi se o iracionalnim ljudima ili ljudima koji imaju nečiju veoma snažnu podršku, mnogo snažniju nego što smo mislili, a to je na nama da razmotrimo u narednim danima“, rekao je Vučić.

„Nadam se da ćemo da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da će doći opet u Brisel ali da je problem to što delegacija Prištine neće da razgovara o onome što su potpisali jer se, kako kažu, to „desilo pre njihovih istorijskih izbora“.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.