Vučić: Gervala pre pet minuta podnela zahtev za članstvo u SE, nema predaje pred ucenama i ultimatumima

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala predala zvaničan zahtev za ulazak, izvinite što ću da vas ispravim, takozvanog Kosova, a ne Kosova u Savet Evrope, obavestio je javnost predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje TV Pink

Time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, a to je Vašingtonski sporazum, kaže.

„Brutalno su ga pogazili i pregazili. Ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gotovo gaženja Briselskog sporazuma, sad su pogazili i Vašingtonski, kao i Rezoluciju 1244, koju ni oni ni njihovi mentori nisu ni poštovali“, istakao je.

Međutim, Vašingtonski sporazum je kosovska skupština u avgustu prošle godine, praktično proglasila nevažećim.

On ne zna da li je tačno to da je Kosovo obezbedilo dvotrećinsku većinu za prijem u Savet Evrope, iako je Srbija „pravila određene računice“.

„To je negde na 67-68% do 70%, ukoliko bi svi oni koji su priznavači tzv. kosovske nezavisnosti glasali za članstvo“, kazao je Vučić.

Danas je imao i „kontrapitanje“ za one koji su podržali ovu kosovsku inicijativu. 

„A što vi uopšte zovete na razgovore o bilo čemu?! Ako imate Briselski sporazum koji su potpisali, ono što je suština tog sporazuma je Zajednica srpskih opština koja ih ne zanima. A što ste nas zvali u Vašington, kad ste ga pogazili?! A što nas uopšte zovete bilo gde, kad, šta god da potpišemo sa Albancima, oni neće da poštuju ništa?! Što nas uopšte pozivate?! Pozivate nas da potpišemo kosovsku nezavisnost. Mi nećemo. Aj’ sad lepo razmislite šta je smisao. Hoćete kompromisno rešenje, tobože. A u stvari, sve što potpišete, suštinski ne važi. Šta hoćete od nas?! Da sutra potpišemo nešto i da to opet na važi. Ili da važi ono što im se sviđa, a da ne važi ono što im se ne sviđa“, kaže dodajući, da nema problem da im sve ovo u lice izgovori.

Smatra da Srbiji treba da je jasno da zapadne zemlje vode ovu igru, a, kako je dodao, „Srbija je mala, slobodarska zemlja, koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje“.

„U narednim nedeljama mi ćemo dati sve od sebe, da pokažemo da možemo da se borimo da čuvamo svoju zemlju. Znate oni su mnogo jači. Ne mislim na Prištinu, već o njihovim mentorima. Onima koji su ih rodili, onima koji su ih ljuljali u kolevci. Onima koji ih i danas drže i podržavaju, ma koliko oni bili nekorektni, ma koliko ništa ne činili na pronalaženju bilo kakvog kompromisnog rešenja“, poručio je.

Takođe, ističe da nije realno da u Beloj kući i u Jelisejskoj palati kažu da ne podržavaju kosovsku inicijativu.

„Oni su ih napravili, oni ih čuvaju i sve će da urade da mi priznamo nezavisnost tzv. Kosova. A naše je da čuvamo svoju zemlju“, još jednom je poručio.

Vučić je takođe najavio da Priština odnedavno ima podršku SAD, za članstvo u program Partnertva za mir i da je upravo pritisak na zemlje koje unutar EU ne priznaju Kosovo. Posebno četiri, koje su članice NATO-a.

Takođe, to je pritisak na Srbiju, da i Srbija to učini, dodaje.

„Jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak za budućnošću i svetom, ne razume savremene tokove i tendove, koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo kosovsku nezavisnost“, kazao je Vučić.

Ipak, dodao je i to da sva podrška Kosovu, kako je kazao, „ne vredi bez zelenog svetla iz Beograda“.

Optužio je još jednom „one“ koji Srbiji, s jedne strane pričaju o poštovanju principa, da nikada te principe nisu ni poštovali.

Sa druge strane, na Srbiji je da ne uđe u mržnju i psihozu sukoba, kako je kazao, ali da na, ponavlja još jednom, „odgovoran i racionalan način pruži snažan i čvrst odgovor“.

Kako je sinoć i najavio, u roku od 36 sati odnosno sutra, održaće sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

I opet optimizam na kraju: „Život je borba, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima“.

Srpski predsednik danas je prisustvovao ceremoniji otvaranja Sajma automobila u Beogradu.

U međuvremenu, da je Priština preduzela „prvi korak“ da se prijavi za člantvo Saveta Evrope, potvrdila je kosovska vlada.

O tome i kako se postaje članica Saveta Evrope, čitajte uKosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Šta se dešavalo u proteklim danima: 

Jakšić: Priština ne bi podnosila zahtev za članstvo u SE da nemaju signal da Beograd to neće da sabotira

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sednica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Pre radne večere šestorke u Briselu, Borelj: Mesto Zapadnog Balkana je u EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.