Jakšić: Priština ne bi podnosila zahtev za članstvo u SE da nemaju signal da Beograd to neće da sabotira

Stižu prve reakcije na sinoćnja obraćanja Aleksandra Vučića iz Brisela, a između – večera zapadnobalkanske šestorke sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem.

„Na večerašnjem sastanku je gospođa Gervala potvrdila da će oni sutra podneti zahtev za članstvo, kako kažu Kosova, u Savet Evrope i da je to potpuno normalno. Ja sam naravno rekao da je to kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma. Već je postalo besmisleno da vise od 3310 dana im ne pada na pamet čak ni da razgovaraju o ZSO“ ono što je najavljivao prethodno, sinoć je potvrdio predsednik Vučić u Briselu.

Beograd će u naredna 24 sata da održi sednicu za nacionalnu bezbednost, barem prema računici koju je sinoć najavio:

„U narednih 36 sati mi ćemo zakazati sednicu za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo da se suprotstavljamo svemu tome“.

„Srbija nema mnogo osim što će morati da se bori za dalja povlačenja priznanja i ozbiljan odgovor Srbije“, takođe je kazao srpski predsednik za medije u Beogradu ali i dodao:

„Ako neko misli da može da nas ucenjuje, da pritiscima slomi Srbiju, neće ići tako lako kako ste zamislili“.

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasova

„Ovo je patetika od koje mi se povraća“, nedugo nakon govora, reagovao je Mitrovčanin Marko Jakšić na tviteru, pravnik, nekadašnji bliski saradnik ubijenog Olivera Ivanovića, i organizator nekadašnjeg opozicionog skupa „Jedan od 5 miliona“ u Kosovskoj Mitrovici.

Priznaje da nekada može da razume one koji su „umorni od nas sa Кosova“.

„Ali…Prvo i ključno. Neiskrenost i patetika našeg vođe Aleksandra Vučića je smešna. Oni ne bi podnosili zahtev da nemaju signal posrednika da ‘naša’ strana to neće sabotirati,“ naveo je Jakšić u komentaru na Vučićevo sinoćno obraćanje iz Brisela.

„Drugo. Pratite samo koje će formalno pravne aktivnosti Srbija preduzeti u Savetu Evrope da ospori ovaj zahtev. Ja vidim nikakve. Кukaće i trovaće preko Pinka dok Кosovo postaje član“, dodaje i iznosi treću prognozu koja se neće dogoditi ipak:

„Vođa i Srbija ima jedno i jedino moćno oružje da sabotira sve. A to je napuštanje institucija. Šta mislite zašto se to neće desiti? Zato što je gospodin obećao svojim Zapadnim prijateljima da neće biti nikakvih trzavica. Njima to znači, a i njemu. Čuva brata i sve kriminalne radnje…“

I ono četvrto. Prodaće vam svima priču čuvanja mira i zato – uskoro više neće biti КM, PR, PE… tablica, niti ćemo se previše ljutiti zato što je Кosovo član Saveta Evrope…. Potajno će gospodin navijati da postanu i članica NATO… A u međuvremenu će siktati sa TV-a i bacati prašinu u oči“, napisao je na Tviteru na kojem se često oglašava o odnosu zvaničnog Beograda i Prištine prema kosovskom pitanju i položaju Srba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.