Inflacija potrošačkih cena na Kosovu dostiže 11 odsto u odnosu na prošlu godinu

hran, korpa piće kupovina
FOTO: RTK2

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Godišnja stopa inflacije izmerena u aprilu 2022. godine dostigla je 11,2 odsto u odnosu na april prošle godine, saopštila je Kosovska agencija za statistiku u objavljivanju usaglašenog indeksa potrošačkih cena.

U pogledu mesečne inflacije, u aprilu je zabeležen rast od 1,5 odsto u odnosu na mart, u kom je zabeležen najveći mesečni rast od 2010. godine, sa povećanjem od 2,7 odsto u jednom mesecu.

Rast cena se uglavnom primećuje kod hleba i žitarica, mesa, mleka, sira i jaja. Maslac sa 15,6 odsto imao je najveći porast u odnosu na mart. Poskupelo je i voće i povrće. Poskupljenja su obuhvatila i alkoholna pića, gas, čvrsta goriva, kućne aparate, nabavku vozila, goriva i usluge prevoza i ugostiteljstva.

U pogledu inflacije na godišnjem nivou, hleb i žitarice su sada skuplji za 24,3 odsto nego godinu ranije, meso 13,5 odsto, mleko 21,7 odsto, a ulja i masti 51,3 odsto. Povrće, kafa, čaj takođe su porasli u dvocifrenim procentualnim vrednostima.

Došlo je do oslobađanja samo za struju zbog pada potrošnje.

Bazna godina za poređenje cena je 2015.

Inflacija je pogodila svet otkako je Rusija pokrenula rat u Ukrajini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.