Kosovski poslanici nisu usvojili rezoluciju da sprovedu Vašingtonski sporazum

Foto: Ekonomia onlajn

Kosovska skupština nije usvojila Vašingtonski sporazum, odnosno, poziv da se ovaj sporazum sprovede.

Sa 24 glasa za i 57 uzdržanih parlament u Prištini nije danas izglasao rezoluciju koju je predložila PDK, koja poziva na sprovođenje obaveza koje je preuzela prethodna vlada.

Za sprovođenje vašingtonskog sporazuma glasali su samo sadašnji poslanici opozicije, dok su oni iz vladajuće stranke, pre svega Samoopredeljenja, bili uzdržani.

Parlament u Prištini je sa druge strane odobrio dva druga međunarodna sporazuma i to ubedljivom većinom – 84 glasova ZA i nijednim protiv i bez uzdržanih:

Nacrt zakona br. 08 / L-019 o dopuni 02 Bilateralnog sporazuma između Kosova i Luksemburga o Projektu razvojne saradnje KSV / 017: Program zdravstvene podrške (deo II) i Nacrt zakona br. 08 / L-009 ratifikacija amandmana br. 1 Okvirnog ugovora o zajmu od 14. avgusta 2020. godine, između Kosova (Ministarstvo finansija, rada i transfera) i Razvojne banke Saveta Evrope za finansiranje projekta „Hitni odgovor“ na kovid-19.

Takođe, danas je trebalo i da se glasa za još dva međunarodna sporazuma, ali je u popodnevnim satima nedostajao kvorum za nastavak sednice, s obzirom na to da je opozicija navela da ona neće da glasa za sledeće sporazume:

Nacrt zakona br. 08 / L-006 o ratifikaciji izmena Međunarodnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom (EIB), o finansiranju Projekta za rehabilitaciju železničke pruge 10 i Nacrt zakona br. 08 / L-008 o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Austrijske razvojne agencije za implementaciju Projekta „Istraživanje i primenjene nauke u visokom obrazovanju + (HERAS +) (ada broj 8116-00-2020)“.

Današnja sednica parlamenta u Prištini treća je ove nedelje nakon što su u ponedeljak i utorak poslanici diskutovali o 100 dana Kurtijeve vlade. Danas se glasalo i za nacrte zakona o zagađenju vazduha i upravljanju industrijskim otpadom, koji su usvojeni samo kroz prvo čitanje.

Delegacije Srbije i Kosova, predvođene Aleksandrom Vučićem, odnosno bivšim kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, potpisale su 4. septembra prošle godine u Beloj kući dva različita dokumenta poznata javnosti kao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Sporazum je odmah nakon potpisivanja, septembra meseca prošle godine, naišao na seriju optužbi sadašnjeg premijera, a tadašnjeg lidera opozicione LVV, Aljbina Kurtija koji je kazao da neće ispuniti ono što je potpisano, jer ga je potpisala „nelegitimna vlada“.

O tome šta se još događalo danas u kosovskoj skupštini čitajte u:

Kurti: Divlja privatizacija fabrike na Kosovu pretvorila u tržne centre

Musljiu: Srpska kriminalna grupa deluje na Severu po naređenju RadoičićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.