Pre radne večere šestorke u Briselu, Borelj: Mesto Zapadnog Balkana je u EU

Borelj

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Budućnost Zapadnog Balkana je unutur Evropske unije, kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uoči neformalne večere koju su organizovali sa predstavnicima šest zemalja zapadnog Balkana u Briselu, rekavši da je sastanak o zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Na konferenciji održanoj uoči ovog sastanka, Borel je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u okviru Evropske unije.

On je pomenuo i rat u Ukrajini, podsećajući da je poslednji rat u Evropi bio na Balkanu.

„Imamo tradiciju da se sastajemo ovde u Briselu sa visokim predstavnicima Zapadnog Balkana. To je dobra stvar, dobro je imati suštinsku i stratešku i kolektivnu razmenu i otvorenost za izazove u regionu i za zajedničku evropsku budućnost, posebno ovih dana. Sreli smo se u septembru u Njujorku, ali sada je situacija potpuno drugačija. U septembru niko nije mogao očekivati da će doći do toga da agresor vrati rat u Evropu. Sada vidimo rat na našim granicama, mislim da je poslednji rat u Evropi bio na Balkanu, sada je u Ukrajini. Danas će biti odlična prilika da razgovaramo o globalnom i regionalnom uticaju Putinovog rata“, rekao je on.

On je dodao da sa balkanskim liderima kao budućim članicama Evropske unije želi da razgovara o tome kako se zajedno izboriti sa posledicama ovog rata.

„Znamo da Rusija pokušava da potkopa region. Moramo da radimo zajedno da sprečimo Rusiju da to uradi. Pozdravljam činjenicu da je većina naših partnera na Zapadnom Balkanu u potpunosti usklađena od prvog dana“, zaključio je on.

Kosovo na ovom sastanku predstavlja ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.