Uzgoj jabuka u Leposaviću sve popularniji

Sudeći po interesovanju voćara, unazad deceniju, u opštini Leposavić, pored šljive, jabuka ima dominantnu ulogu. Posebno kada se uzme u obzir da je izniklo više desetina hektara pod ovom kulturom i da je sve više mladih voćara koji se opredeljuju za uzgoj jabuke.

Kvalitet, dobar rod i sigurno tržište samo su neki od razloga što jabuka postaje sve popularnija.

„Jeste, jabuka je dosta profitabilna voćka. Sve više je ima, ranije je nije bilo. Podneblje je dobro za jabuku, sa rizikom od mraza, ali ima nekoliko dobrih voćnjaka i u našoj opštini i u regionu gde se pokazalo da možemo da gajimo jabuku na našem području“, kaže za KoSSev Marko Rakić, profesor u Poljoprivrednoj školi u Lešku.

„Jednostavno čovek koji ima zemlju, gleda nešto da ostavi, da posadi, da ima. I finansijska dobit, kod voća je vrlo bitna, i ima je, nekad je ima, nekada nema. Neka godina bude bez dobiti… ali to su razlozi što me je privuklo voćarstvo“, priča Srećko Radosavljević, uzgajivač jabuke u Leposaviću.

„Ja sam sticajem okolnosti, srećom, išao u Srednju poljoprivrednu školu u Svilajncu, tamo sam naučio neke stvari. Nešto sam zavoleo, nešto ću da primenim, nešto primenjujemo, tako to porodično ide. Nadamo se da će sve bolje i bolje da bude. Planiramo naredne godine da se širimo. Svake godine zasadi niću noviji i sve više i više. Malo smo nešto probali sa jagodastim voćem, ali kako je krenulo sa cenom, to će da nas ubije… ali šljiva, jabuka, kruška neće baš zbog kleke, ali hoće i ona polako“, kaže Miljan Savić, uzgajivač jabuke iz Sočanice.

Srećka Radosavljevića smo zatekli u voćnjaku u selu Ulije nadomak Leposavića. U ovom periodu uklanja krupne plodove kako bi rasteretio stabla, ali i vodi računa da otkloni svaku vrstu truleži i time sačuva ostale plodove. Uzgaja sortu koja se dobro kotira na tržištu i što je najvažnije – daje dobar kvalitet.

„Radi se o zasadu zlatnog delišesa, 750 stabala ima, 6. godina je zasada, očekujem ove godine od 15 do 20 tona. Pun je rod ove godine. Jabuka je dobrog kvaliteta i zadovoljavajućeg. Dosta je teška godina, bilo je dosta kiše i bolesti, bilo je dosta prskanja i nešto smo uspeli da zaštitimo. Bilo je ekstremno vreme, za voće je bolja suša nego da bude velika vlaga“.

Voćari u Leposaviću, pored toga što se trude da agrotehničkim merama uvećaju rod, unazad više godina se trude da u ovom procesu koriste organske preparate. Stručnjaci savetuju zaštitu, ali i što manje tretiranja kako bi svoj proizvod približili organskoj proizvodnji.

„Upoznati smo sa stanjem i načinom gajenja, uopšte znamo ljude od kojih kupujemo. Sigurno da mi ovde u voćnjaku kod Savića gledamo da bude što manje prskanja, što manja upotreba pesticida i da što više približimo način gajenja i proizvodnje organskoj proizvodnji. To je sada svakako i preporuka za organsku proizvodnju jer neka globalna trgovina na ovom našem području, u našoj opštini, gde imamo mali broj proizvođača u odnosu na ostale regione bi svakako značila da se proizvođači polako preorijentišu na tu organsku proizvodnju – to je budućnost – i ima tržišta i za sve nas je konkretno bolje, za našu decu. Jedemo zdrave proizvode“, navodi profesor Rakić.

„Prskamo zimsko prskanje, žižak i lisne vaši, to dva puta i to je sve prskanje. Tu ima pčela i kokošaka i pataka, zečeva, sve je to prirodan proces“, kaže Savić.

Najveći problem voćarima u ovom kraju predstavlja tržište. Međutim, unazad nekoliko godina, i tu su se stvari promenile. Postoji dovoljno hladnjača za skladištenje jabuke, te time i proces prodaje duže traje. Pored severa Kosova, jabuka iz Leposavića se plasira i južno od Ibra.

„Tržište je po tim prodavnicama, po piljarama, Mitrovica, Leposavić, možde da se proda. A za hladnjače i to, to je vrlo teško,“ objašnjava Radosavljević.

„Tržište nam je tu, sever Mitrovice, eventualno jug Mitrovice, Leposavić, ove pijace male, ali mislim da će svake godine biti sve bolje i bolje“, optimističan je Savić.

Sudeći po klimatskim uslovima na proces zrenja, berbe jabuka u opštini Leposavić će početi za mesec dana, a uzgajivači ovog voća se nadaju i dobroj ceni.

Video prilog pripremio Ivan Vučković

Pogledajte naše prethodne priče o našim sugrađanima :

Vukašinovići o 50 godina dugoj ljubavi, toleranciji i poštovanju

Sestre Radosavljević: Lepota i plemenitost pretočene u muziku

Pesnik iz Kamenice – pisanom rečju ostavlja trag u vremenu

Ribnjak u selu Zavrata – od dečačkih snova do stvarnosti

80-godišnji profesor fizičke kulture i dalje drži čas

Maleno stado ukras iznad grada

Kad se sa 65 u doba korone osetiš kao da imaš 30 i okreneš…

Vučkovići iz Leposavića oazu mira pronalaze u povratku korenima

Stolar bez eksera koji oblikuje drvo kao glinu i oslikava

Poslednji mohikanci: Ne znam šta se događa, ne bavim se analizom tržišta, ja sviram…

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.