Ribnjak u selu Zavrata – od dečačkih snova do stvarnosti

U sjaju planinskih reka koje se uz žubor slivaju ka Ibru i u hladu topola koje se njišu na vetru, Lalče Radovanović je pronašao svoj mir. Ali i mesto na kojem će izgraditi svoj dečački san. U selu Zavrata na šest kilometara od Leposavića, na južnim padinama Kopaonika svoje raznovrsne aktivnosti na selu Radovanović je uokvirio i ribnjakom, u kojem danas u kontinuitetu uzgaja pastrmku i raduje se što je uspeo da ideju davno rođenu, konačno sprovede u delo.

Da bi izgradio ribnjak, ovaj zaljubljenik u prirodu je morao da vodu iz tri potoka dovede u cevi, kako bi uzgoj pastrmke mogao neometano da se sprovodi. On i danas svakodnevno boravi u selu, i tvrdi da „posla ima od jutra do mraka“.

Na pitanje da li u ovom poslu može da se ostvari zarada, naš sagovornik kaže da sve zavisi od čoveka i da li radiš ono što voliš.

„Neko je zadovoljan ukoliko ima mesečnu zaradu od sto evra, a neko je nezadovoljan i sa 100.000 evra“.

Sa druge strane, za sebe kaže da je zadovoljan.

„Koliko god od ovoga imalo ili nemalo, ja sam zadovoljan. Ovo je više objekat za uživanje nego za neku zaradu“.

Kada je započeo da se bavi poslom iz dečačkih snova, Radovanović je doneo odluku da pastrmke uvek mora biti na tržištu, te sada ima stalne kupce.

Za sada zadovoljava potrebe za ribom meštana svoje opštine, ali, kako kaže, prostora za proširenje kapaciteta ima, te se nada da će jednog dana zadovoljavati potrebe na celom Severu Kosova.

Radovanović spada u onu grupu ljudi koji ne miruju u svojim idejama za obnovu sela, te ujedno želi i da zadovolji druge potrebe svojih kupaca, ali i da obogati prostor drugim zanimljivim sadržajima.

Najbitnije je pojesti ribu dok je što sveža, tvrdi, te zato za budućnosti planira da se osim proizvodnje, bavi i ugostiteljstvom.

Da li će do toga doći, ostaje da se vidi. A do tada, Radovanović će kao svaki dobar domaćin nastaviti da dočekuje svoje mušterije i ostavlja ih da uživaju u čarima prirode dok se riba ne očisti i upakuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.