Srpska lista najavila proteste, sutra miting žena u Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici sutra će se u 15 časova održati veliki miting „svih žena i svih majki“ sa prostora KiM, saopšteno je na upravo završenoj vanrednoj konferenciji za medije Srpske liste. Najavljen je i protest u svim srpskim institucijama. 

Na konferenciji u Kosovskoj Mitrovici koja je započela tačno u podne, prisustvovali su predsednik i potpredsednik Srpske liste, bivša četiri gradonačelnika opština na Severu, predsednik PO opštine Zvečan, kao i bivša odbornica SO opštine Severna Mitrovica.

Predstavnici SL prethodno su noćas bili u Beogradu, na sastanku sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

Bivši ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, te predsednik Srpske liste, Goran Rakić, građanima je preneo zabrinutost srpskog predsednika, u koju se, kaže, uverio upravo tokom sinoćnjeg sastanka.

„Na tom sastanku osim njega, bili su prisutni ministri i predsednica Vlade Srbije, kao i direktor Kancelarije za KiM. Mi možda jesmo sinoć bili umorni, ali kada smo videli zabrinutost predsednika Aleksandra Vučića i kolika je njegova posvećenost da reši krizu – verujte da nama više ništa nije teško“.

Vučić im je, poručuje, na tom sastanku i lično saopštio da u Briselu nije postignut nikakav dogovor za tablice, rekavši im i da je za to odgovorna Priština.

„To ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika i samog Borelja. Verujem da će i ostali to da kažu. A ne kao što znaju da pozivaju dve strane, jer ovog puta je jasno ko je odgovoran“, naglasio je Rakić.

I dok Srpska lista, kao i sam Vučić, želi samo i isključivo „mir, mir i mir“, sa druge strane apeluje na Prištinu da ne „dižu tenzije i da ne upotrebaljavaju silu protiv našeg naroda“.

Ponovio je da kosovskim zvaničnicima „očigledno ne odgovara razgovor o Zajednici srpskih opština,  što je plod međunarodnih sporazuma“. A Srbi, kao i Srbija, poručuje Rakić, samo to i traže:

„Da se potpisani sporazumi sprovedu onako kako je to u Briselu dogovoreno“.

Upravo je to jedan od tri uzroka kulminacije situacije na terenu, pored smene bivšeg komandira Kosovske policije regiona Sever, Nenada Đurića i jednostrane i protivpravne odluke o tablicama.

Rakić je potom nabrojao i sa čim su se suočavali Srbi – vakcine, presuda Todosijeviću zbog izgovorene reči, specijalne jedinice na putevima, zastrašivanje naroda, četiri nove baze na Severu, zabranu da se održe srpski izbori, napade na srpske kuće jućno od Ibra… 

Kaže da je sve to zapravo poruka Prištine, da Srbi nisu dobrodošli na KiM – što važi i za povratnike.

„Srbi traže samo svoje, svoje imanje, kuću i dvorište. Samo to. I terore više neće da trpe“, naglasio je.

Rakić je potom najavio proteste u školama, bolnicama, Domovima zdravlja, rudnicima, kako je poručio, apsolutno u svim institucijama.

Sutra u Kosovskoj Mitrovici veliki miting „svih majki i svih žena“ 

Na konferenciji je potom, „u ime svih majki“ govorila i bivša odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica i načelnik službe za prevenciju zdravlja u mitrovačkom KBC-u, Gordana Savić.

„Govorim vam kao zabrinuta majka, ćerka, sestra, pa i u ime naših baka, profesorka, doktorki, nastavnika, vaspitačica. Zabrinuti smo i ne možemo više da trpimo ovaj teror koji Kurti vrši nad nama. Kada jedna žena kaže da je dosta, onda je to prevršilo svaku meru“, naglasila je ona.

Poručila je da želi da se deca na KiM i dalje rađaju, da žive, da se školuju u dostojanstvenim uslovima, u slobodi i miru – „Oni to zaslužuju. Zašto da ih na putu do škole presreću specijalci sa puškama?“.

Savić je stoga najavila, da će se pre svega u ime te dece i za njihov bolji život, sutra u 15 časova održati veliki miting žena.

„Pozivam majke, žene, sestre, devojke, komšinice, sve sugrađanke da dođu na miting. Da zajedno iskažemo naše nezadovoljstvo, našu brigu. Neka svet vidi da naša deca zaslužuju da žive dostojanstveno“.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, a nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u Briselu o pitanju tablica završili bez ikakvog dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija juče pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja.

O jučerašnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.