U Sunčanoj dolini niče nova crkva: Stefan Dečanski podno Zvečana


Deveti jun 2016, – položen kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja Sunčana dolina, sa krilaticom Marka Đurića „Danas objavljujemo eru povratka“ i prvim rokom završetka izgradnje do kraja 2016. Tačno četiri godine kasnije, 9. juna 2020, položen je kamen temeljac za novu crkvu upravo u ovom naselju. Ona će biti posvećena srpskom kralju i ktitoru manastira Visoki Dečani – Stefanu Dečanskom.

Iako zvaničnici danas nisu precizirali rok izgradnje povratničkog naselja Sunčana dolina, prvi stanari u planiranih 200-300 stambenih jedinica bi uskoro mogli da se usele. Izgradnja naselja za preko 1000 novih stanovnika zvečanske opštine se bliži kraju, iako je prvi rok probijen za skoro četiri godine.

Danas je položen kamen temeljac za novu crkvu, a temelje hrama osveštao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Sabrani podno drevnog Zvečana, sabrali smo se da učinimo jedno dobro delo i položimo kamen temeljac za budući hram posvećen upravo Sv. Kralju Stefanu Dečanskom“, kazao je vladika Teodosije, podsećajući u svom govoru na sudbinu ali i istorijsku ulogu najslavnijeg srpskog kralja iz loze Nemanjića i to što je preminuo upravo u Zvečanu 1331. godine.

„Ovo naselje koje se podiže treba da bude naselje za one Srbe koji žele da ostanu da žive na prostoru KiM i za one koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu a ne mogu više u svoje domove da se vrate, a žele da budu stanovnici Kosova i Metohije i da nađu ovde svoj dom i utočište u ovim kućama koje gradi Vlada Republike Srbije. Izdvojena su velika sredstva da se podigne ovo naselje a u okviru ovog naselja i crkva, jer znamo da pored tela treba čuvati i spasavati i dušu“, kazao je vladika.

Naglasio je da nije bitno u kojem su broju Srbi na KiM-u, već to da ostanu, te da ih okupljanje u crkve i manastire podseti na to ko su i šta su.

„Da sačuvamo svoje svetinje kao neprolazno blago koje su nam ostavili preci. Koji su bili svakako bolji nas i njihova dela govore o tome, ali mi hodimo njihovim stopama i ne odstupamo od puta Hristovog i mi činimo ista dela i podižemo iste hramove koji treba da nas zadrže i da nas sačuvaju na ovim svetim prostorima“, naglasio je vladika.

Osvećenje je obavljeno u prisustvu čelnih ljudi opštine Zvečan u oba sistema – Vučine Jankovića i Ivana Todosijevića. Oni, međutim, danas nisu želeli da odgovaraju na pitanja o samom naselju, završetku i useljavanju. Dok nas je Janković uputio na Todosijevića uz objašnjenje da je on „gradonačelnik u kosovskom sistemu“, Todosijević je kazao da će „uskoro biti događaj posvećen i tome“.

Osvećenju su prisustvovali i predsednik udruženja privrednika sa Severa Kosova Radoš Petrović, uz direktora Trepče Jovana Dimkića, gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu, kao i kandidati SNS za poslanike sa KiM-a za srpski parlament na predstojećim izborima 21. juna, kao i komandir Kosovske policije za region Sever Nenad Đurić.

Tokom svoje poslednje posete Severu Kosova i samoj Sunčanoj dolini, predsednik Aleksandar Vučić, u septembru 2018,. najavio je da će se prve porodice naseliti za Vidovdan (2019).

Prema projektu, predviđeno je da osim 300 stambenih jedinica i crkve, budu izgrađeni i dečiji vrtić, ambulanta, tržni centar i sportski sadržaji, te da se radi o održivom projektu, jer on podrazumeva i upošljavanje najmanje jednog člana povratničke porodice.

Pročitajte još:

Hodžaj o povratničkom naselju Sunčana dolina: Kolonizacija Severa

Sunčana dolina: Kosovsko ministarstvo tužilo sudu opštinu Zvečan

Sunčana dolina: Radovi ne kasne. Ideja dočekana na nož u prethodnim mesecima

O Sunčanoj dolini oglasila se dva kosovska ministarstva: Parcijalne i različite informacije

Tahiri: Izgradnju Sunčane doline zaustavićemo silom zakona

Agani zatražio od Jankovića da poštuje zakon

Jevtić: Sunčana dolina od izuzetne važnosti za proces povratka

Đurić odbacio tvrdnje Tahirijeve o naselju Sunčana dolina

Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

SAD ne podržava izgradnju Sunčane doline na severu

Završen protest protiv spomenika knezu Lazaru i Sunčane doline, učestvovalo 10 ljudi

Zvečan: Počinje izgradnja Sunčane doline

Predstavljen projekat “Sunčana dolina“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.